Of het nu gaat om knapperige appels, sappige bessen of rijpe perziken, fruit is altijd een traktatie om van te genieten. Maar wist je dat je nog een stap verder kunt gaan en fruit nog gezonder kunt maken door middel van fermentatie?
Micro-organismen zijn gek op de suikers in het fruit en zetten die om in waardevolle probiotica voor je darmen. En er ontstaan tijdens dit proces smaakvolle en soms verrassende creaties. Ik ga je in deze blogpost meer vertellen over de fascinerende wereld van gefermenteerd fruit.
De basisprincipes van fruit fermenteren
Bij fermentatie worden natuurlijk voorkomende micro-organismen, zoals gisten en bacteriën, gebruikt om suikers in het fruit om te zetten in de gezonde probiotica.. Gefermenteerd fruit is licht verteerbaar en bevat alle enzymen en voordelen van rauwkost.
In principe kan je bijna alle soorten fruit fermenteren. Fruit met veel fructose zoals bananen, ananas en druiven kan je fermenteren zonder de toevoeging van extra suiker. Voor fruit dat van nature minder suiker bevat zoals bijv. pruimen, aardbeien en bessen kan je wat honing of ahornsiroop toevoegen als extra voeding voor de bacteriën.
Benodigdheden
- 250 gram vers fruit: Kies rijp en onbeschadigd fruit voor het beste resultaat. Je kunt experimenteren met verschillende soorten fruit, zoals appels, peren, bessen, druiven en zelfs exotische vruchten. Je kunt één soort nemen of verschillenden soorten fruit door elkaar en er een vruchtencompote van maken.
- 2 eetlepels startercultuur zoals bijv. waterkefir, kombucha, wei (bijv. die je overhebt van kefirkaas maken) of een zelfgemaakte appelazijn.
- Optioneel 1 eetlepel honing, ahornsiroop, dadelsiroop of suiker. Hoewel fruit van nature suikers bevat, kan het toevoegen van een kleine hoeveelheid extra suiker het fermentatieproces bevorderen. Zeker bij fruit dat van nature minder fructose bevat.
- 1 snufje zout: dit zorgt ervoor dat schimmels geen kans krijgen en verdiept de smaak van het fruit.
- Een glazen weckpot van 500 ml.: Gebruik bij voorkeur een glazen weckpotten met een rubber ring in de deksel om de fermentatie te starten. Hierdoor kan er geen zuurstof in de pot maar kan het koolzuurgas dat tijdens de fermentatie ontstaat wel ontsnappen. Je kunt natuurlijk ook een andere glazen pot gebruiken die geschikt is om te fermenteren. Zorg er in ieder geval voor dat de potten grondig zijn gereinigd om ongewenste bacteriën te vermijden.
Het Fermentatieproces
- Voorbereiding: Was het fruit grondig en snijd het indien nodig in kleinere stukken. Verwijder zaden, stengels en schillen, afhankelijk van het type fruit. Druiven kan je heel laten maar prik deze even in met een scherp mesje. Ik gebruik bij voorkeur biologisch fruit.
- Plaats het (gesneden) fruit in de glazen pot en voeg je fermentatiestarter en eventueel honing of andere suikervorm toe. De suiker helpt de fermentatie op gang te brengen door de groei van nuttige micro-organismen te stimuleren.
- Vul de pot dan aan met water. Ik gebruik hiervoor bij voorkeur gefilterd water. Maar het kan eventueel ook met kraanwater als waar jij woont het kraanwater zonder chloor en fluoride is. Je kunt anders ook mineraalwater gebruiken.
- Fermentatie: Leg een glasgewicht op het fruit zodat het onder het vocht blijft staan. Je kunt ook een klein glaasje als glasgewicht gebruiken. Het hangt er een beetje vanaf wat voor soort pot je gebruikt. Sluit de pot af en laat deze op een warme plaats staan. Zet er wel een bordje onder want er kan wat vloeistof uit de pot lopen. Fruit fermenteert heel snel en na 1 dag is je gefermenteerde fruit al klaar om te genieten.
- Proeven en bewaren: Proef het gefermenteerde fruit om te bepalen of het de gewenste smaak heeft bereikt. Als het de smaak heeft die je lekker vindt, kun je het in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te vertragen.. Het fruit kan je in de koelkast ongeveer 3 weken bewaren maar smaakt de eerste week het lekkerst. Daarna wordt het fruit zuurder en erg zacht.
Ontdek nieuwe smaakdimensies
Gefermenteerd fruit is heerlijk om zo te eten. Bijvoorbeeld als vruchtencompote maar is ook heerlijk in combinatie met (zelfgemaakte) yoghurt. Gefermenteerde druiven passen perfect bij een stukje rauwmelkse kaas of kerfirkaas. En gefermenteerde pruimen doen het heel goed bij rijstpudding of bij (zuurdesem) wafels.
Fruitfermentatie stelt je in staat om de natuurlijke transformatiekracht van micro-organismen te benutten om heerlijke en gezonde creaties te maken. Door te experimenteren met verschillende soorten fruit, suikers en fermentatietijden, kun je jouw eigen unieke gefermenteerde lekkernijen maken. Dus wordt avontuurlijk in de keuken en ontdek de magie van gefermenteerd fruit. Laat je smaakpapillen verrassen door de verrukkelijke resultaten.
Heb jij al eens fruit gefermenteerd? Ik ben benieuwd naar je ervaringen en sta natuurlijk open voor nog meer lekkere recepten met gefermenteerd fruit. Laat het hieronder weten.