gefermenteerde asperges
Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
2 min
4

Gefermenteerde asperges maken: gezond, lekker & makkelijk

2 min
4

Fris, gezond en verrassend lekker: gefermenteerde asperges maken (zó doe je dat!)

Het aspergeseizoen is kort, maar gelukkig kun je met fermenteren het witte goud (of de groene variant) nog maandenlang op een superlekkere én gezonde manier bewaren. Gefermenteerde asperges zijn friszuur, knapperig en bomvol smaak — zonder dat ze hun karakteristieke aspergesmaak verliezen. En het mooie? Ze zitten boordevol gezonde voordelen!

Waarom asperges zo goed voor je zijn

Asperges zijn echte gezondheidstoppertjes. Ze zitten vol vezels, vitamines (zoals B, C, E en K) en mineralen zoals foliumzuur en ijzer. Daarnaast werken ze licht vochtafdrijvend, zijn ze goed voor je spijsvertering en hebben ze amper calorieën. Lekker én voedzaam dus!

En fermenteren? Dat is pas magie!

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij goede bacteriën aan het werk gaan. Hierdoor worden groenten niet alleen langer houdbaar, maar ook nóg gezonder. Gefermenteerde producten ondersteunen je darmflora, verbeteren je weerstand en voegen een lekkere umami-twist toe aan je gerechten.




Benodigdheden voor gefermenteerde asperges

Om asperges te fermenteren heb je niet veel nodig, maar de juiste spullen maken het wel een stuk makkelijker (én leuker).

  • 1 weckpot van 1 liter (bijvoorbeeld een Pearl Mariposa Jar)
  • 500 g geschilde witte asperges of groene asperges (groene hoef je niet te schillen, alleen de onderkant eraf)
  • 1/2 biologische citroen of sinaasappel in plakjes
  • 10 gram zout (bijv. zeezout of steenzout, zonder toevoegingen, ik gebruik graag Lima zeezout)
  • 1/2 liter water
  • 1 glasgewicht (zoals die van Mason Tops, superhandig!)


Bereidingswijze

Lost het zout op in het water (dit is het pekelwater). Snijd de asperges op lengte zodat ze ongeveer 2 cm. onder de rand van de weckpot komen.  Zet de asperges rechtop in de weckpot, dicht bij elkaar. Dek deze af met de plakjes citroen of sinaasappel (heb je geen biologische sinaasappel of citroen dan kan je deze ook schillen) en verzwaar dit met een glasgewicht zodat er geen nieuwsgierige aspergekopjes boven het water uit kunnen kijken. Giet de pekeloplossing nu over de asperges totdat ze helemaal onder staan. Sluit de weckpot af en laat 1 week fermenteren op kamertemperatuur. Zet de weckpot wel op een bordje want er kan tijdens het fermentatieproces wat vocht uit de pot komen. Dit is normaal en hierover hoef je je geen zorgen te maken.

Na een week zet je de asperges nog minstens 3 weken in de koelkast om verder op smaak te komen.

Na deze tijd kan je de pot openen en je gefermenteerde asperges proeven. De gefermenteerde asperges zijn minstens 6 maanden houdbaar.

Een meestal dek ik de witte asperges af met citroen en de groene met sinaasappel.

Wat doe je met de stukjes?

De stukjes die je overhebt van het op maat snijden van de asperges kan je in een weckpot van een halve liter doen en dan ook afdekken met een schijfje citroen of sinaasappel en een glasgewicht. Opvullen met het pekelwater en op dezelfde wijze fermenteren. Deze stukjes zijn net zo lekker als hun grote familieleden dus zeker niet weggooien.

Wil jij dit ook leren?

In mijn basiscursus fermenteren leer je stap voor stap hoe je thuis veilig, lekker en creatief kunt fermenteren. Perfect voor beginners die hun gezondheid willen boosten en hun voorraadkast willen vullen met smaakvolle potjes.

👉 Ontdek hier mijn cursus en de mooiste fermentatieproducten in de shop!




Reacties
Categorieën