Houtpolish, natuurlijk en desinfecterend voor snijplanken

Houtpolish, natuurlijk en desinfecterend voor snijplanken

Deze natuurlijke desinfecterende houtpolish bestaat uit bijenwas en kokosolie. En is ideaal voor het onderhoud van houten en bamboe snijplanken, houten keukenlepels etc.

Ik hou van hout, het ziet er prachtig uit en is een veelzijdig natuurproduct. Ik kook bijvoorbeeld graag met houten lepels. Ik heb zelfs een aantal met de hand gemaakte houten pollepels. Sinds kort heb ik in mijn keuken ook een hele grote snijplank van bamboe die ik als werkblad gebruik. Elke keer als ik hier aan het werk ben geniet ik van de mooie warme uitstraling.

Nu is het natuurlijk wel heel belangrijk om het hout goed te onderhouden en schoon te houden. Dit om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste bacteriegroei ontstaat. Ik reinig mijn lepels altijd met een zacht sopje (natuurlijk met mijn zelf gemaakte afwasmiddel) en de houten snijplank wordt regelmatig met de pepermunt spons reiniger spray bespoten.

Om het hout te beschermen tegen de invloeden van water wordt aangeraden om het regelmatig te behandelen met een een houtpolish of wax.

Echter, veel van de in de handel verkrijgbare middelen zitten vaak vol met chemie of worden gemaakt van petroleum (aardolie) achtige substanties. Niet echt iets wat ik graag in aanraking wil laten komen met mijn eten.

Het is dus veel beter om je eigen natuurlijke desinfecterende houtpolish te maken. Je kunt hiervoor heel simpel olijfolie nemen maar ik geef zelf de voorkeur aan kokosolie. Omdat kokosolie niet alleen het hout verzorgd maar ook nog eens een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft.

De bijenwas in deze houtpolish zorgt ervoor dat de oppervlakte van het hout geïmpregneerd wordt waardoor water minder snel in het hout kan trekken. En ook bijenwas werkt desinfecterend.

En de houtpolish zorgt voor een zachte glans en bij regelmatig gebruik gaan je snijplank en houten lepels jarenlang mee. En dat is goed voor het milieu (en voor de bossen)

 

houtpolish

 

Benodigdheden voor de natuurlijke desinfecterende houtpolish

Werkwijze

Doe een laagje warm water in een steelpannetje en zet dit op een laag vuur. Doe de kokosolie en bijenwas in de glazen pot en zet dit in het warme water.  Verwarm het geheel nu totdat de bijenwas helemaal gesmolten is en roer het geheel regelmatig even door.

Als de bijenwas en kokosolie vloeibaar zijn roer het geheel dan nog even goed door en laat het mengsel afkoelen. De natuurlijke desinfecterende houtpolish is nu klaar en als deze afgekoeld is heeft het de consistentie van boter.

 

Gebruiksaanwijzing

Neem een schone, zachte katoenen doek (geen microvezel doek gebruiken, de kunststof vezels van microvezel doekjes kunnen hele kleine krasjes in het hout achterlaten) en haal een beetje houtpolish uit de pot. Breng dit met lichte ronddraaiende bewegingen op het hout aan en laat even intrekken. Je zult zien dat sommige houtsoorten de olie meteen opslurpen, zeker bij de eerste behandeling.

Daarna het hout nog even polijsten met een schone doek en je hout is beschermd en heeft een zijdezachte matte glans.

Afhankelijk van hoe vaak je je lepels, snijplank e.d. gebruikt kan je deze behandeling elke 4-6 weken herhalen.

Tip: als de houtpolish te hard geworden is (bijvoorbeeld in de winter als het erg koud is), dan voor gebruik even wat zachter laten worden door het 10 minuten in een pannetje met warm water te zetten.

Carla
Door

Carla

op 04 Apr 2018

Is het ook geschikt voor houten tafels? En hoezo gebruik je ontgeurde kokosolie?

Marielle
Door

Marielle

op 08 Aug 2018

Kokosolie kan ook vervangen worden door druivenpitolie. Deze tipkreg ik van een leverancier van houten snijplanken en werkt prima.

Regina
Door

Regina

op 17 Nov 2021

Kokosolie is desinfecterend druivenpitolie niet

Slaapwijsheid
Door

Slaapwijsheid

op 12 Oct 2021

Bedankt Monica! Net iets wat ik nodig had, ik was mijn snijplank vaak wel met zeep, maar had altijd het gevoel dat het vuil echt de snijplank in gaat. Heb het geprobeerd met deze houtpolish en de snijplank ruikt stukken frisser.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 20 Oct 2021

Graag gedaan, leuk om te lezen. Groetjes, Monica

Regina
Door

Regina

op 17 Nov 2021

Dank je wel Monica voor deze tip! Snijplank is meteen weer een stuk mooier en frisser :))

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down