Chiazaad, veelzijdig en rijk aan omega3

Chiazaad, veelzijdig en rijk aan omega3

Chiazaad is hip! Je komt het tegenwoordig overal tegen. En dat is niet zo vreemd want chia zaden zijn erg gezond en je kunt er alle kanten mee op.

Deze zaden zijn een aanvulling op je voeding en veelzijdig inzetbaar.

En ze geven je zelfgemaakte gerechten net dat beetje extra

Chia is het zaad van de salvia hispanica, een bloeiende plant uit de muntfamilie. Chiazaad behoort zeker tot de superzaden want:

Chia is de rijkste plantaardige bron van omega-3-vetzuren die bekend is. In het westerse dieet zitten deze vetzuren bijvoorbeeld in vis. Maar het is heel moeilijk om nog gezonde vis te kopen die niet vol zit met chemische stoffen. En ook als je veganistisch eet is chia zaad een zeer goede bron voor de omega-3-vetzuren.

Ook de voedzame eiwitten, vezels, beschermende antioxitdanten en de belangrijke mineralen ijzer en calcium zijn rijkelijk in chia aanwezig.

Chiazaad bevat ontzettend veel vezels, zelfs 25% meer dan lijnzaad en het bevat ook nog eens minder calorieen! Daarom geeft chia ook een langdurig verzadig gevoel.

Zo helpt chia zaad je lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in uw maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers.

Bovendien helpt chia zaad je lichaam spieren en andere weefsels aan te maken. Chia is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen.

Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen in recepten. Om deze gel te krijgen kan je 90% water met 10% chia zaad  mengen.

Hoe gebruik je chiazaad?

Je kunt (geweekt) zaad door de yoghurt of muesli roeren. Of meng het door je muffindeeg voor in de zelfgebakken muffins.

Als je het mengt met water kan je de gelei achtige structuur perfect gebruiken om je smoothie dikker mee te maken.

Of gebruik de zaadjes in een sladressing.
Met chiazaad kan je ook heerlijke jam maken. Hier vind je een recept voor frambozen vanille chiazaad jam en met deze jam kan je ook weer gezonde koekjes maken.
Rika Verhoef
Door

Rika Verhoef

op 29 Jan 2023

Dit artikel over chiazaad vind ik in de categorie fermenteren. Maar het is voor mij niet duidelijk wat dit met fermenteren te maken heeft.

Reactie plaatsen