
Het wecken van perziken op appelsap is een heerlijke manier om de zomer in een potje te vangen. Met slechts twee ingrediënten - perziken en appelsap - kun je een smakelijke voorraad aanleggen die maandenlang houdbaar is.
Benodigdheden
- 2 kilo perziken
- 1 liter appelsap
- 4 Weckpotten van 500 ml.
- Pan
- Glastang (optioneel)
- Keukenhanddoek
- Weckketel of grote kookpan met rooster of theedoek.
Voorbereiding van de perziken
Was de perziken grondig onder stromend water.
Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Je kunt ze schillen, maar dit is optioneel; de schil kan ook bijdragen aan een mooie kleur en extra smaak.
Snijd de perziken in kwarten of plakjes, afhankelijk van je voorkeur.
Steriliseren van de weckpotten
Plaats de weckpotten in de oven en laat ze 15 minuten op 120 graden opwarmen en doe deksels in een pan met kokend water en laat ze ongeveer 10 minuten koken om ze te steriliseren.
Perziken klaarmaken
Doe de perziken in een pan en giet de appelsap erover heen. Verwarm de perziken en appelsap op middelhoog vuur en laat het 1 minuut koken. Niet langer want dan worden de perziken zacht.
Vullen van de potten
Plaats de perzikpartjes in de steriele weckpotten, vul ze tot ongeveer 2 cm onder de rand.
Giet het warme appelsap over de perziken tot ze volledig bedekt zijn en er nog ongeveer 1,5 cm ruimte overblijft aan de bovenkant van de pot.
Afsluiten van de potten
Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek om een goede afdichting te garanderen.
Plaats de rubberen ring en het deksel op de potten en draai de ringen vast.
Wecken van de perziken
Plaats de gevulde en afgesloten potten in de weckketel of grote kookpan met een rooster of theedoek op de bodem (om direct contact met de hitte te voorkomen).
Vul de ketel of pan met water tot de potten ruim 3/4 onder water staan.
Breng het water aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken op 95 graden. Deze tijd zorgt ervoor dat de perziken goed geconserveerd worden.
Afkoelen en bewaren
Haal de potten voorzichtig uit het kokende water met een glastang en plaats ze op een keukenhanddoek om af te koelen. Laat ze ongestoord staan totdat ze volledig zijn afgekoeld.
Controleer na afkoeling of de potten goed zijn afgesloten door de ringen te verwijderen en te kijken of de deksels stevig vastzitten.
Bewaar de afgekoelde potten op een koele, donkere plek. Goed geweckte perziken zijn minstens een jaar houdbaar.
Tips
- Gebruik rijpe, maar stevige perziken voor het beste resultaat.
- Voeg eventueel een beetje citroensap toe aan het appelsap voor een frisse, pittige smaak.
- Experimenteer met kruiden zoals een kaneelstokje of vanilleboon in elke pot voor extra smaak.
Met deze eenvoudige methode kun je genieten van de zoete smaak van zomerperziken, zelfs tijdens de koudste maanden. Veel succes en eet smakelijk!
Meer leren?
Wil jij ook meer dingen zelf maken en zelfvoorzienend(er) leven. Maar denk je dat je een boerderij, kippen en een enorme moestuin nodig hebt om zelfvoorzienend te leven? Dat hoeft helemaal niet. Ook met een druk leven en beperkte ruimte kun je vandaag al starten met een natuurlijker en bewuster bestaan.
In de Aromalifestyle Academy neem ik je stap voor stap mee in de wereld van eenvoudig, puur en duurzaam leven. Je ontdekt hoe je met minimale tijd en maximale impact je gezondheid en welzijn ondersteunt – met de kracht van natuurlijke voeding, kruiden en praktische gewoontes.
Geen overweldigende to-do's, wel duidelijke begeleiding, rust en inspiratie om het op jouw manier te doen.