Page content

Etherische olie kopen

Etherische olie kopen

Waar kan ik goede etherische olie kopen en waar moet ik op letten?

Dit is een vraag die ik vaak krijg en die niet zo makkelijk te beantwoorden is.

Er is enorm veel aanbod van etherische olie op de markt. En er is een enorm verschil in kwaliteit. En dit is de reden:

De markt voor etherische olie is niet gereguleerd, dat betekent dat er geen standaards zijn voor de kwaliteit van etherische olie.

Er sinds 1 januari 2015 wel een nieuwe Europese wet voor de etikettering van etherische olie.  Hier lees je daar meer over en ook over het veilig gebruik van etherische olie.

Aromatherapie is een veelzijdige therapie met zeer veel toepassingsmogelijkheden.  Zoals uitwendig en inwendig gebruik, verspreiding in de ruimte (verdampen, verstuiven, vernevelen).

En natuurlijk voor gebruik in je zelfgemaakte huidverzorging- en schoonmaakproducten.

Net zo veelzijdig als de aromatherapie zijn ook de merken etherische olie en hun kwaliteit.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van etherische olie

Etherische oliën verschillen onderling enorm is prijs en kwaliteit.

En vele zijn helaas niet 100 % puur en worden vaak aangelengd met drager olie of erger nog met syntetische geurolie om de dure etherische olie extracten te verdunnen.

Simpel gezegd: als je etherische olie koopt dan krijg je waarvoor je betaald en goedkoop is in dit geval altijd duurkoop.

Is kwaliteit dan zo belangrijk?

Hier is wat informatie waardoor je zelf kan beslissen…

Etherische olie is de super geconcentreerde levenselixer van een plant.

Als deze plant bespoten is met pesticiden en via de wortels pesticiden uit het water en de aarde heeft opgenomen dan bevinden deze gifstoffen zich in super geconcentreerde vorm in je etherische olie. En die pesticide kan op microscopisch niveau samen met de etherische olie heel makkelijk in jouw cellen doordringen.

Wat denk je dat er gebeurd als je elke dag een beetje van deze super geconcentreerde gifstoffen in je lichaam krijgt? Of in dat van een kind? Is het effect van je zelfgemaakte natuurlijke producten dan nog werkzaam of juist schadelijk?

We worden toch elke dag al gebombardeerd met gifstoffen en stralingen in onze omgeving die ons lichaam ontzettend veel stress brengen, waarom zouden we daar zelf dan nog een schepje boven op doen?

Dat is toch iets om over na te denken als je etherische olie gaat kopen….

Dit geldt trouwens ook voor alle andere plantaardige olie die je gebruikt om je eigen producten te maken, zoals sheaboter, kokosolie, amandelolie etc.

 

etherische olie kopen

Welke merken etherische olie zijn dan goed?

Regelmatig krijg ik de vraag of een bepaald merk etherische olie goed is.

Nu ken ik veel merken etherische olie maar natuurlijk lang niet alle want er zijn er zoveel op de markt. Vandaar dat ik dit artikel heb geschreven over waar je op moet letten bij het kopen van etherische olie.

Het is heel moeilijk om betrouwbare destilleerderijen te vinden die goede etherische olie leveren.

Omdat een aantal componenten in etherische olie niet te meten zijn is het belangrijk om een vertrouwensband met de leverancier te hebben.

Eigenlijk kan je etherische olie verdelen in 3 soorten:

1. standaard industriekwaliteit, parfumolie

Het gaat hier om etherische olie van planten die niet botanisch gewaarborgd zijn, industrieel gekweekt en verwerkt. Meestal zijn ze gerectificeerd (aangepast) of gedenatureerd, dat wil zeggen dat er chemische moleculen aan toegevoegd of verwijderd worden, of ze zijn volledig chemisch samengesteld.

Op aromatherapeutisch gebied kan je hier niets mee aanvangen en eigenlijk zijn ze ook voor huidverzorging niet geschikt omdat je met dit soort etherische olie ook de chemische stoffen in je lichaam brengt. Het beste laat je deze etherische olie volledig links liggen. De meeste etherische olie die in de discountwinkels en drogisterijketens wordt aangeboden hebben deze kwaliteit.

2. 100% puur en 100% natuurlijk (niet biologisch)

Dit is de etherische olie van middelmatige kwaliteit.
Ze zijn niet altijd van botanisch gewaarborgde planten (soms worden verschillende soorten omgewisseld). De destillatie is meestal niet optimaal: te korte tijd, te hoge temperatuur en te hoge druk. Ze worden bewerkt maar niet vermengd met andere soorten olie. Het gebruik van deze etherische olie voor je huidverzorgingsproducten en therapeutische behandelingen is eventueel mogelijk, maar niet optimaal.

3. Authentiek, biologisch en voorzien van hun chemotype.

Dit zijn de etherische oliën die 100% puur, 100% natuurlijk én 100% integraal zijn.

Ze worden gewonnen uit biologisch gekweekte planten en bij voorkeur uit biologische wildpluk.  Je weet duidelijk de botanische soort, gebruikt plantendeel, teeltwijze, en het belangrijkste: het chemotype.

Op aromatherapeutisch vlak zijn dit de enige etherische oliën die gebruikt kunnen worden met optimaal resultaat. En ook voor huidverzorging en verneveling is dit de beste keus. En je hebt maar zo weinig nodig omdat een etherische olie heel geconcentreerd is dat je met een klein flesje al heel lang doet.

 

Waar kan je op letten bij de aanschaf van een etherische olie?

Eerst een aantal basisregels, die je goed in de gaten moet houden en waardoor je al een goede indruk krijgt van een etherische olie!

Allereerst moet de olie verkocht worden in donkerbruine of blauwe glazen flesjes om de olie te beschermen tegen UV licht.

Op het etiket moet ook altijd de latijnse naam en eventueel het chemotype (zie hieronder) vermeld zijn.

Daarnaat moet de verkoper of de website je van de volgende informatie kunnen voorzien:

De herkomst van de planten is belangrijk: de manier hoe een plant geteeld is, heeft invloed op de kwaliteit van de etherische olie.

Planten uit conventionele teelt kunnen eventueel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten, daarom zijn ze vaak niet geschikt voor etherische olie. Etherische olie die gewonnen wordt uit wilde planten (wildpluk) of biologische teelt zijn het beste.

De naam moet ook in het Latijn vermeld zijn. Het Latijn is een universele taal in de botanische wereld en hieruit kan je de specifieke botanische variëteit afleiden en weet je zeker uit welke plant de etherische olie gewonnen wordt.

Daarnaast is het gebruikte plantendeel  belangrijk: bijvoorbeeld van de sinaasappel boom (Citrus aurantium) wordt er etherische olie gewonnen uit de schil van de vrucht, het blad (petitgrain) en de bloem (neroli of oranjebloesem).

Het chemotype (ct) of de samenstelling van de etherische olie: naargelang de groeiplaats, bodem, aantal uren zonneschijn, klimaat, enz kan van éénzelfde plantensoort een andere etherische olie verkregen worden omdat een bepaald bestanddeel meer voorkomt.
Bij tijm (Thymus vulgaris) bijvoorbeeld kan het voornaamste bestanddeel zijn thymol, carvacrol of linalol, dit noemt men het chemotype (ct) van een plant.

Het destillatieproces van etherische olie:

Naast de gebruikte planten is ook het destillatieproces van groot belang om een goede kwaliteit etherische olie te verkrijgen! Het juist destilleren van etherische olie is een echte kunst en vereist veel ervaring.

Hier gaat het om de juiste keuze van het materiaal van de destilleerketel, kwaliteit van het water (kalkvrij), het juist stapelen van het plantmateriaal in de ketel, de juiste druk voor de toevoer van stoom, de duur van de destillatie en de ketels morgen niet te groot zijn en max. 500 kg. aan plantmateriaal bevatten.

Gaschromotografie

Door een analyse met behulp van gaschromatografie is vast te stellen welke chemotype een etherische olie heeft en hoe de kwaliteit is.

Een goed merk etherische olie heeft voor elke batch etherische olie die ze destilleren zo’n analyse beschikbaar. En zullen die zonder problemen beschikbaar stellen. Natuurlijk is het ook van belang dat je zo’n analyse kunt lezen en beoordelen en daarvoor heb je kennis van de inhoudsstoffen nodig maar het feit dat een merk etherische olie zijn analyses beschikbaar stelt en dus open is over de kwaliteit van het product zegt al heel veel over het merk.

Etherische oliën die een bio zegel of certificering hebben hebben al een grote voorsprong want er zijn nog een paar zaken van belang bij etherische olie:

Ze moeten 100% natuurlijk en zuiver zijn, dat wil zeggen dat er geen synthetische moleculen toegevoegd zijn en dat er niet gemengd is met een andere verwante etherische olie of ander plantaardig materiaal (vb vette olies).

En ze moeten 100% integraal zijn, dat wil zeggen dat de etherische olie op de juiste manier gedestilleerd is (zie boven) en niet bewerkt is (bijv. kleuren, rectificeren, bleken, deterpeneren, etc.)

Je merkt dat er heel wat zaken zijn om rekening mee te houden als je etherische olie gaat kopen. Maar als je een beetje let op deze punten dan weet je in ieder geval dat je etherische olie van goede kwaliteit koopt.

 

Ik heb voor mijzelf gekozen voor de etherische olie van Farfalla, Omdat ik 100% achter hun bedrijfsfilosofie kan staan en de olie mij erg aanspreekt en aan alle vooraarden voldoet.  Hier kan je meer lezen over de bedrijfsfilosofie van Farfalla.

De etherische olie van Farfalla vind je ook in de Aromalifestyle shop.

 

Comment Section

24 reacties op “Etherische olie kopen


Door Yvonne Kamphorst op 29 oktober 2017

Het lijkt onmogelijk om een (goede) essentiele olie van chilizaad en cassia te vinden. Het is de bedoeling dat ik mijn eigen tijgerbalsem maak en daar heb ik deze olieen voor nodig. Enig idee waar dit bestelbaar is?


Door Monica-Can op 31 oktober 2017

Voor cassia kan je ook kaneel (zimtrinde) gebruiken, dat heeft nog meer therapeutische eigenschappen dan cassia en werkt dus beter (is ook meestal iets duurder dan cassia). Chilizaad etherische olie zou ik niet weten waar je dit kan kopen. Maar waarschijnlijk gaat het om de capsicum die in de olie zit en de warmte brengt. Je zou ook een maceraat kunnen maken met chilipepers en dan dat gebruiken. Wel een leuk idee om je eigen tijgerbalsem te maken. Daar moet ik ook maar eens mee aan de slag.


Door Caroline op 7 mei 2018

Doterra


Door Elisabeth Janssens op 26 januari 2018

Wat met doTerra?


Door Astrid op 14 februari 2018

Idd wat vind jij van do-terraDoor Sharon op 29 maart 2018

Wat vind u van Anthemis? 🙂


Door Suus op 12 november 2018

Hier ben ik ook benieuwd naar…


Door Dhr. L. Geboers op 31 mei 2018

Ik wil graag van u weten of u ook producten verstuurd met pakje gemak van post.nl.


Door Christine op 20 juni 2018

Bij de levensboom in Wernhout


Door Mathilda op 5 september 2018

In je artikel over Doterra en Young Living geef je aan dat het merk CHi ook goede olie heeft. Ik heb er een flesje pepermuntolie van gekocht, maar zie wel het pictogram erop: gevaarlijk voor aquatisch milieu. TOch niet zo heel goed denk ik .


Door Stella de Smit op 18 juli 2020

dat moet erop staan van de EU, en dat andere merken dat niet doen wil niet zeggen dat het een slecht merk is. Het is juist een goed merk. Wat slik jij maar eens pepermunt olie door…

Regelgeving, heel belangrijk die na te leven


Door L.M.A. op 20 september 2018

ai… Ik heb zojuist 8 potjes etherische olie cado gekregen van De Tuinen…
We proberen om zwanger te worden…
Kunnen de geuren kwaad? Kan ik ze beste echt uit mijn huis verwijderen?
Of is het effect gewoon minder?


Door maria op 4 januari 2019

etherische olie als je zwanger bent moet je nooit zobder overleg met goede therapeut gebruiken. sommige zijn idd schadelijk tijdens zwangerschap


Door Karen op 19 januari 2019

Even over jouw reactie op oliën van Young Living en DoTerra.
Ten eerste heeft MLM niets met pyramideverkoop te maken. Het pyramide systeem is verboden en geen enkel, zichzelf en anderen respecterend, bedrijf zal zich daar in het openbaar aan wagen.
Dan over de prijs, bij YL kost 5 ml rozenolie -om maar meteen de duurste olie te noemen om en nabij de €240 per 5 ml. Farvalla rekent €49 per 1 ml. Ik zie zo goed als geen verschil.
Er zullen bij YL duurdere oliën zijn dan bij Farvalla, maar andersom is ook het geval.
Kies waar je jezelf het lekkerst bij voelt, maar schoffel andere bedrijven niet onder.
Ik ben aromatherapeut en werk voor 98% met YL en maak zo nu en dan een uitstapje naar Chi of Farvalla, omdat ik dan een specifieke olie nodig heb, die YL niet in het assortiment heeft.
Bedankt dat je dit even wil lezen en ook mijn complimenten voor je (meestal) leuke en interessante blogs.
Vriendelijke groet,


Door Ria op 3 maart 2019

Karen iedereen kan zich aromatherapeut noemen. De vraag is ben je ook gecertificeerd? Een goed therapeut weet namelijk dat Chi nou net een merk is dat je beter niet kan inzetten. En als jij 240 euro wilt betalen voor een flesje rozenolie ( Rosa damascena) omdat er YoungLiving op staat dan is dat jouw goed recht. Of je per dan definitie een goed olie in handen hebt is de vraag. Groet Ria


Door susan op 15 maart 2019

Hallo Ria.
Mag ik vragen wat een goed merk is.. ik ben een beetje zoekende


Door Anneke op 2 april 2019

Hoi Ria, ik ben zoekende in de oliewereld. Mag ik vragen waarom
Jij aangeeft dat je chi beter niet in kunt zetten?


Door Me op 20 april 2019

Welke olie raad jij aan? Vind het erg lastig om een zuivere olie te vinden. Dacht met farfalla we goed te zitten??


Door Karen op 15 november 2019

Ja, ik ben gecertificeerd.
CHI is een heel goed merk met fijne oliën. Jij mag daar een andere mening over hebben, maar zowel ik als mijn cliënten zijn tevreden. Naast CHI, gebruik ik ook de olie van Tisserand en Anthemis.
Bij YL ben ik weg en om mijn moverende redenen wil ik ook niets meer met dat bedrijf te naken hebben.


Door Rozemarijn op 31 juli 2019

Als ik een beetje op Google kijk, dan voldoen merken als pranarom en landrome ook aan de vereiste van teelt en attesten? Klopt dit?
Deze merken kan ik nl in de lokale biowinkel kopen.


Door Patricia op 25 januari 2020

Hallo, hebben jullie ervaring met de olie va Ladrome? Ik heb er een aantal flesjes van. Maar nu weet ik niet of ze goed zijn.


Door Noel op 18 februari 2020

Wat vindt u van physalis olie?


Door Roger Milder op 6 september 2020

Jacob Hooi, wat is uw mening daarover?

Complimenten over uw site!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.