Dieren
Monica Can
Dieren
2 min
22

DIY tonijn kattensnoepjes, een gezonde traktatie

2 min
22

Deze tonijn kattensnoepjes zijn een echte traktatie voor je huistijger en zijn heel makkelijk te maken. Je zou ze bijna zelf eten!

Onze kater Rixy is een echte snoeperd en eet heel graag kattensnoepjes. Maar in veel kattensnoepjes die je in de winkel kunt kopen zit echter ook suiker en dat wil ik niet voor mijn katten kopen. Er zijn ook kattensnoepjes zonder suiker maar die zijn behoorlijk prijzig en zitten meestal ook nog in van die kleine plastic verpakkingen. Niet echt milieuvriendelijk dus. En als ik eerder had geweten dat kattensnoepjes maken zo simpel is dan was ik er zeker eerder aan begonnen.

tonijn kattensnoepjes

Wat heb je nodig voor je tonijn kattensnoepjes

1 blikje duurzame tonijn op water*

100 gram havermeel of rijstmeel

1 ei

1 theelepel gedroogd kattenkruid

1/2 theelepel olijfolie

Miauww, ik heb de snoepjes natuurlijk meteen geproefd en ze zijn echt erg lekker.

*Ik heb zelf gekozen voor tonijn die op een verantwoorde manier (met de lijn) gevangen is en die heb ik gekocht bij de bio-winkel.  Dit is wel een stukje duurder dan de tonijn uit de supermarkt maar de supermarkt tonijn is zo slecht voor de zee en vissen (door de reguliere tonijnvangst sterven ook vele bedreigde diersoorten) dat ik liever kies voor een gezondere, duurzame variant. En door de grote hoeveelheid kattensnoepjes die je hiermee kunt maken blijft het bedrag per snoepje nog steeds erg laag.
Wil jij ook bewust kiezen voor een betere tonijn variant kies dan een blikje waar skipjack tonijn inzit en waar ‘pole and line‘ op het blikje staat. Dit is een duurzame visserijmethode zonder bijvangst.

Bereiding

Verwarm de overn voor op 180 graden.

Doe de tonijn, het meel, ei, kattenkruid, en de olijfolie in een kom en kneed tot een mooi deeg. Dit kan met de hand maar met staafmixer gaat het sneller en wordt alles beter gemengd. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Ik heb alles in de Thermomix gedaan en 5 seconden op stand 5 was voldoende voor een mooi deeg.

Nu komt het meeste werk, er kleine kattensnoepjes van maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Je kunt hele kleine stukjes van het deeg halen en hier kleine bolletjes van maken die je dan een beetje platdrukt op het bakblik. of je rolt het deeg uit met een deegroller en snijdt het deeg met een scherp mes of een pizzaroller eerst in dunne strepen en die snijd je dan weer in kleine blokjes.

Ik heb zelf bij Xenos hele kleine uitsteekvormpjes gekocht (ik heb ze ook bij Blokker en zelfs bij de AH XL gezien) en heb de kleine hartjes uitgestoken.

Je kat zal het waarschijnlijk een zorg zijn hoe de snoepjes eruit zien, die gaat het om de smaak :-).

Leg de kattensnoepjes op een bakblik en bak ze nu 10 minuten in de oven totdat ze mooi knapperig zijn.

Even af laten koelen en dan kan de kat genieten. In een goed afgesloten glas zijn de kattensnoepjes meerdere weken houdbaar.

Voor afwisseling kan je de tonijn ook vervangen door een blikje zalm of sardientjes.

Kattenkruid kan je hier bestellen, of bij de beter gesorteerde dierenwinkel kopen, je kunt het eventueel ook weglaten of vervangen door gedroogde peterselie.

Reacties
Categorieën