Page content

DIY tonijn kattensnoepjes

DIY tonijn kattensnoepjes

Deze tonijn kattensnoepjes zijn een echte traktatie voor je huistijger en zijn heel makkelijk te maken. Je zou ze bijna zelf eten!

Onze kater Rixy is een echte snoeperd en eet heel graag kattensnoepjes. Maar in veel kattensnoepjes die je in de winkel kunt kopen zit echter ook suiker en dat wil ik niet voor mijn katten kopen. Er zijn ook kattensnoepjes zonder suiker maar die zijn behoorlijk prijzig en zitten meestal ook nog in van die kleine plastic verpakkingen. Niet echt milieuvriendelijk dus. En als ik eerder had geweten dat kattensnoepjes maken zo simpel is dan was ik er zeker eerder aan begonnen.

 

tonijn kattensnoepjes

Wat heb je nodig voor je tonijn kattensnoepjes

1 blikje duurzame tonijn op water*

100 gram havermeel of rijstmeel

1 ei

1 theelepel gedroogd kattenkruid

1/2 theelepel olijfolie

 

Miauww, ik heb de snoepjes natuurlijk meteen geproefd en ze zijn echt erg lekker.

*Ik heb zelf gekozen voor tonijn die op een verantwoorde manier (met de lijn) gevangen is en die heb ik gekocht bij de bio-winkel.  Dit is wel een stukje duurder dan de tonijn uit de supermarkt maar de supermarkt tonijn is zo slecht voor de zee en vissen (door de reguliere tonijnvangst sterven ook vele bedreigde diersoorten) dat ik liever kies voor een gezondere, duurzame variant. En door de grote hoeveelheid kattensnoepjes die je hiermee kunt maken blijft het bedrag per snoepje nog steeds erg laag.
Wil jij ook bewust kiezen voor een betere tonijn variant kies dan een blikje waar skipjack tonijn inzit en waar ‘pole and line‘ op het blikje staat. Dit is een duurzame visserijmethode zonder bijvangst.

Bereiding

Verwarm de overn voor op 180 graden.

Doe de tonijn, het meel, ei, kattenkruid, en de olijfolie in een kom en kneed tot een mooi deeg. Dit kan met de hand maar met staafmixer gaat het sneller en wordt alles beter gemengd. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Ik heb alles in de Thermomix gedaan en 5 seconden op stand 5 was voldoende voor een mooi deeg.

Nu komt het meeste werk, er kleine kattensnoepjes van maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Je kunt hele kleine stukjes van het deeg halen en hier kleine bolletjes van maken die je dan een beetje platdrukt op het bakblik. of je rolt het deeg uit met een deegroller en snijdt het deeg met een scherp mes of een pizzaroller eerst in dunne strepen en die snijd je dan weer in kleine blokjes.

Ik heb zelf bij Xenos hele kleine uitsteekvormpjes gekocht (ik heb ze ook bij Blokker en zelfs bij de AH XL gezien) en heb de kleine hartjes uitgestoken.

Je kat zal het waarschijnlijk een zorg zijn hoe de snoepjes eruit zien, die gaat het om de smaak :-).

Leg de kattensnoepjes op een bakblik en bak ze nu 10 minuten in de oven totdat ze mooi knapperig zijn.

Even af laten koelen en dan kan de kat genieten. In een goed afgesloten glas zijn de kattensnoepjes meerdere weken houdbaar.

Voor afwisseling kan je de tonijn ook vervangen door een blikje zalm of sardientjes.

Kattenkruid kan je hier bestellen, of bij de beter gesorteerde dierenwinkel kopen, je kunt het eventueel ook weglaten of vervangen door gedroogde peterselie.

 

 

 

Comment Section

16 reacties op “DIY tonijn kattensnoepjes


Door Leonie op 8 maart 2017

Oh wat leuk dat je dit deelt!! Ik ga dit van het weekend voor de poezen maken! Ben benieuwd hoe ze het vinden. 🙂


Door Monica-Can op 9 maart 2017

Leuk, laat je even weten of ze het lekker vinden. Groetjes, Monica


Door Trudy op 12 maart 2017

Leuk idee, maar is tonijn op water niet te zout voor katten ?


Door Monica-Can op 13 maart 2017

Zolang ze niet het hele bakje in 1 keer leegeten is het geen probleem. Maar je kunt ook tonijn op olie nemen. De snoepjes krijgen ze niet allemaal tegelijk dus dan valt het wel mee.


Door Angela op 12 maart 2017

Ik ga ze ook maken, bedankt! 🙂


Door J. Roosen op 12 maart 2017

Heb hier nog een blikje zalm op olijfolie staan. Ik lust het zelf niet, maar weggooien was ook geen optie. Ik direct aan de slag voor onze tijger!


Door Monica-Can op 13 maart 2017

En vind hij/zij ze lekker?


Door Lieke Ritzema op 13 maart 2017

Nou, tijdens het deeg maken onze grijze kater wel 10 keer uit de beslagkom kunnen vissen, zijn de snoepjes gebakken, móét hij ze niet..
Gelukkig was het heel leuk om te maken en misschien is hij morgen in een minder verwende bui…


Door Monica-Can op 13 maart 2017

Haha, typisch katten. Ik was ook wel blij dat die van mij ze wel lekker vonden, maar hier is het ook altijd afwachten en het geheim is vooral heel veel afwisseling.


Door Annie op 26 maart 2017

Hoi, wat een leuk receptje ! Ik had nog een blik tonijn staan, dan maar aan de slag…..verdorie
geen bloem, enkel boekweit bloem…hopelijk is deze ook goed voor mijn Joske, want hij kan er niet vanaf blijven tijdens het mengen hahaha. Gebakken is het het ook moeilijk om hem eraf te kunnen houden. Bedankt Monica 😉 ze zijn lekker bevonden door mijn kater !!


Door Monica-Can op 29 maart 2017

Graag gedaan. Leuk om te lezen. Die van mij zijn er ook gek op. Ik mag alweer een nieuwe lading maken.


Door R op 27 maart 2017

Milou vond ze heerlijk, fijn om te maken en gezond 🙂


Door Monica-Can op 29 maart 2017

Wat leuk om te lezen. Er komen binnenkort nog meer recepten voor kattensnoepjes aan.


Door Brigitte op 8 augustus 2017

heb je ook een recept voor hondensnoepjes wel zachte hondje is oud en heeft bijna geen tandjes meer,


Door Monica-Can op 8 augustus 2017

Hai, nee helaas heb ik geen honden dus ook nog geen recepten voor hondensnoepjes. Maar kijk eens op Pinterest, daar vind je heel veel recepten ook voor hondensnoepjes.


Door Ingrid op 12 augustus 2017

Kijk voor zachte koekjes op de website van “hondenkookboek”‘. Daar staat een cake. Als je deze in mini muffin/chocolade vormpjes doet heb je heerlijk zachte koekjes. Beperkt houdbaar. Wel in te vriezen. Succes gegarandeerd. 🙂

Plaats een reactie


*