Gefermenteerde courgette heeft iets weg van augurken. Gefermenteerd hebben courgettes een friszure, lichte nootachtige smaak. Echt de moeite waard om eens te proberen. En ze hoeven niet zo lang te fermenteren, na 2-3 weken zijn ze al klaar. Dus ideaal voor de ongeduldigen onder ons 😉.
De gefermenteerde courgette zit vol met vitaminen en voedingsstoffen. Zoals bijvoorbeeld kalium en magnesium. En ze ondersteunen daardoor je stofwisseling en je spieren. Dus niet alleen lekker, het zijn ook nog echte krachtpatsers. Ze bevatten weinig calorieën en vet dus passen prima bij elke levensstijl.
Je kunt courgettes natuurlijk het hele jaar door in de supermarkt krijgen, maar dit recept is ook perfect om het teveel aan courgettes uit je tuin in te maken om er later nog van te genieten. Alhoewel je gefermenteerde courgette eigenlijk niet langer dan 3 maanden moet bewaren want dan zijn ze niet meer zo knapperig en worden ze een beetje slap.
Benodigdheden voor je gefermenteerde courgette
- 1 glazen beugelpot of weckpot van 1 liter
- 2-3 kleine courgettes (kleine courgettes zijn beter dan de grote omdat ze meer smaak hebben en minder snel slap worden, je kunt zowel de courgettes met groene schil of die met gele schil nemen)
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode ui
- 1 theelepel groene thee
- 25 g zout (zonder toevoegingen zoals zeezout of steenzout)
- 500 ml water
Bereidingswijze
Begin met het pekelwater te maken. Neem 100 ml. warm water en los hier het zout in op, voeg dan nog 400 ml. koud water toe. Zorg dat het zout goed opgelost is en zet het even opzij.
Was de courgettes grondig en snij de bovenkant en onderkant eraf. Snijd ze in schijven of maak er sticks van. Halveer ze dan in de lengte. Die halve stukken nogmaals in de lengte halveren, en dan nogmaals halveren. Van 1 courgette maak je dus 8 sticks. Schil de knoflooktenen en halveer ze. Snij de rode ui in ringen.
Neem je schone (weck)pot en leg nu eerst de knoflook, uien en groen thee op de bodem en legt de courgette er bovenop. Roer het pekelwater nog een keer om en giet dit nu voorzichtig over de courgettes. Nu verzwaar je de courgette met een glasgewicht (zoals deze of deze) en dan sluit je de weckpot af met de rubber ring.
Laat de courgettes een week fermenteren op kamertemperatuur. In principe kan je ze na een week al proberen maar het is lekkerder als je nog even 2-3 weken geduld hebt en je de courgettes nog 2-3 weken in de koelkast verder laat rijpen. Het lekkerst zijn de courgettes na 3 weken.
Bewaar je geopende glas met courgettes in de koelkast.
Deze gefermenteerde courgette smaakt lekker als salade bij vis, vlees en pasta maar ook als borrelhapje (tapas), of als extra op een snee (desem) brood met beleg.