Dit heerlijke maisbrood is zeer snel gemaakt en erg lekker. Je kunt het eten met zowel hartige als zoete gerechten. Het smaakt prima bij soep, stoofpotjes of chili maar is ook een prima begeleider bij het ontbijt met bijvoorbeeld wat boter en jam of honing.
Binnen een half uurtje heb je dit brood op tafel staan dus ook ideaal als je onverwacht bezoek krijgt en je nog wat brood nodig hebt.
Door de bloem in dit recept te vervangen door een glutenvrije variant kan je het maisbrood ook prima glutenvrij maken. Zelf gebruik ik graag speltbloem of éénkoorn meel. Beide meelsoorten hebben ook een lager glutengehalte en zijn door het lichaam beter te verteren. De romige smaak van éénkoorn past ook zeer goed bij het maismeel en geeft het brood een nog rijkere smaak.
Benodigdheden voor je maisbrood
- 180 gram maismeel
- 150 gram bloem of meel (je kunt hiervoor gewone bloem nemen maar ook speltbloem, éénkoorn meel of een glutenvrij meel)
- 90 gram boter (of kokosolie als je het brood vegan wilt maken)
- 250 ml. melk of een plantaardige melk naar keuze
- 125 ml. honing of ahornsiroop
- 10 gram bakpoeder
- snufje zout
- 2 eieren (losgeklopt) (of een eivervanger bijv. van lijnzaad)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakblik in, je kunt hiervoor een ovenschaal nemen, een broodvorm of een gietijzeren pan. Het recept is bedoeld voor een ovenschaal van 20×25 cm. Bak je het maisbrood in een broodvorm of cakevorm laat het dan 5 minuten langer bakken.
Vet je ovenschaal in met wat boter of kokosolie
Smelt de kokosolie of boter en zet dit even opzij zodat het iets kan afkoelen.
Meng nu het maismeel met het andere meel, bakpoeder en zout. Roer dit even door en voeg dan de melk en honing (of agavesiroop) toe. Roer dit weer even goed door en voeg dan de boter toe. Ook dit roer je weer even goed door en als laatste voeg je dan de losgeklopte eieren toe.
Giet het beslag/deeg in de ingevette ovenschaal, indien gewenst kan je nu eventueel nog wat sesamzaadjes op het brood strooien. Bak het in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten. De tijd kan per oven iets verschillen maar het brood is gaar als je er een tandenstoker of mes insteekt en die er weer schoon uitkomt.
Laat het brood een paar minuten afkoelen in de pan en stort het dan op een rooster om verder af te koelen.
Je kunt het brood bij kamertemperatuur 2 dagen bewaren of een week in de koelkast. Het brood kan ook ingevroren worden. Haal het brood dan uit de koelkast of vriezer en laat het weer warm worden in de oven.
Eet smakelijk!