Ontbijtkoek, zonder geraffineerde suiker en makkelijk te maken

Ontbijtkoek, zonder geraffineerde suiker en makkelijk te maken

Ik vond ontbijtkoek altijd heerlijk om ‘s ochtends bij de koffie te eten als tussendoortje. Totdat ik een paar jaar geleden ontdekte dat ontbijtkoek helemaal niet zo gezond is als de reclame ons doet geloven.

Ontbijtkoek bestaat voor een groot gedeelte uit suikers zoals het hele ongezonde glucose-fructosesiroop en dan ook nog eens een heleboel andere ingrediënten die je liever niet wilt eten.

Vanochtend had ik ineens ontzettende zin in ontbijtkoek en ik dacht ik ga eens op internet zoeken of ik alternatieve recepten kan vinden voor een gezonde suikervrije ontbijt koek.

En ik vond verschillende recepten die er lekker en goed uitzagen. Maar bij elk recept zat wel een ingrediënt wat ik niet in huis had.

Dus ik heb van verschillende recepten  een combinatie gemaakt met de ingrediënten die ik in huis had en het resultaat is erg lekker geworden. En het is nog makkelijk te maken ook.

Deze ontbijt koek is luchtig en heeft wel iets weg van cake maar smaakt toch echt naar ontbijtkoek.

Probeer het zelf maar! Het is helemaal niet moeilijk om te maken.



Benodigdheden voor je suikervrije ontbijtkoek

Gebruik bij voorkeur biologische producten (beter voor jezelf, de dieren en het milieu),

  • 500 gram roggemeel
  • 400 gram (plantaardige) melk
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram honing
  • 100 gram ahornsiroop
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 1 zakje (16 gram) bakpoeder
  • snufje zout
  • 4 eetlepels koekkruiden


ontbijtkoek


Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet een cakevorm in met boter of een beetje kokosolie
  • Schenk in een ruime kom melk, ei, honing, ahornsiroop,  appelstroop en de koekkruiden. Mix het met een mixer op de middelste stand.
  • Voeg nu in delen het roggemeel toe en als laatste het zout en bakpoeder toe en roer nu totdat het een mooi glad beslag is zonder klonten.
  • Schenk het beslag nu in de cakevorm.
  • Bak de ontbijtkoek in 50-55 minuten gaar en goudbruin. Je kan testen of de ontbijtkoek gaar is door even een satestokje of iets dergelijks in de koek te steken en als die er schoon uitkomt dan is de ontbijtkoek gaar.
  • Laat de koek nog 5 minuten in de vorm zitten en haal hem er dan uit en laat afkoelen op een rooster.

Lekker bij de koffie of thee.

Eet smakelijk!

Sjoerdtje
Door

Sjoerdtje

op 13 Nov 2016

Jammer dat je kiest voor honing, want helaas gaan de waardevolle bestanddelen verloren bij verhitten (boven) 40°. Goede optie zou kunnen zijn rijststroop.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 15 Nov 2016

Honing is in dit geval ook voor de smaak maar je kunt het zeker vervangen.

Jeannette vd Berg
Door

Jeannette vd Berg

op 14 Jan 2018

hoi Monica, ik heb de ontbijtkoek gemaakt met wijnsteenzuur bakpoeder, 21 gram. De koek is wel wat gerezen maar toch erg massief gebleven. Wel heel lekker, ik heb hem in dobbelsteentjes gesneden zodat ik een soort 'pepernoten' kreeg. Maar ik wil het toch nog eens proberen. Heb je nog een tip zodat het misschien beter rijst?

Barbara
Door

Barbara

op 13 Mar 2022

Dit lijkt me een heerlijk recept, alleen ik woon op Kreta en hier hebben we geen appelstroop (jammer genoeg) kan ik dit door iets anders vervangen?

Monica Can
Door

Monica Can

op 16 Mar 2022

Misschien kan je de appelstroop vervangen door een andere soort stroop? Ik heb ook al eens druivenstroop gebruikt, dat is ook erg lekker.

Reactie plaatsen