Podcast 10, 5 stappen voor een gezond huis
Je huis kan je zien als je 3D vision board en een gezond huis is een gelukkig en vredig huis. En of je nu in je droomhuis woont of nog niet. Je kunt van elk huis een gezond huis maken.
In deze podcast ga ik je een aantal tips geven voor een gezonde leefomgeving. Wil je liever lezen of alle tips nog een keer op een rij hebben dan kan je hieronder verder lezen.
Meer podcasts?
Regelmatig komt er een nieuwe aflevering online.
Alle podcast afleveringen zijn onder meer beschikbaar op Spotify, Google Podcasts, Apple podcasts en nog veel meer.
Klik hier voor alle kanalen waar je de Aromalifestyle podcast kan beluisteren
Vind je podcast 10 leuk? Dan zou ik het heel fijn vinden als je een review achterlaat bij Spotify, Google of Apple of natuurlijk hier op de blog. Dat helpt mij om beter gevonden te worden in Google zodat meer mensen van de podcast kunnen genieten. Alvast bedankt!
5 stappen voor een gezond huis
Je huis is een plek waar je kwaliteitstijd met je gezin kunt doorbrengen of kunt genieten van rustige momenten voor jezelf. Natuurlijk kost het wat moeite en planning om dit soort balans te bereiken, maar met deze eenvoudige stappen om een gezonder huis te creëren, is het helemaal niet moeilijk.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk om je huis schoon te houden en op te ruimen. Hierover leer je nog veel meer in mijn gratis masterclass ‘Maak ruimte voor geluk’ maar er zijn nog een aantal simpele tips die je kunt gebruiken om je huis gezonder te maken.
1. Zuiver de lucht
Waarschijnlijk wel de belangrijkste tip van dit artikel. Luchtvervuiling binnenshuis is een vaak over het hoofd gezien probleem dat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Hoewel veel mensen zich bewust zijn van de gevaren van luchtvervuiling buitenshuis, realiseren we ons vaak niet dat de luchtkwaliteit in onze eigen huizen soms nog slechter kan zijn. Schadelijke stoffen kunnen zich ophopen in afgesloten ruimtes, waardoor de concentratie van verontreinigingen binnenshuis hoger kan zijn dan buiten.
Er zijn verschillende bronnen van binnenluchtvervuiling. Chemische schoonmaakmiddelen, verf, meubelen, en zelfs bepaalde bouwmaterialen kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) afgeven. Deze stoffen kunnen irritaties aan de luchtwegen veroorzaken, allergische reacties opwekken en op lange termijn zelfs bijdragen aan ernstigere gezondheidsproblemen zoals astma en andere chronische ademhalingsziekten.
Daarnaast zijn ook huisdieren, tabaksrook, kookdampen en schimmelsporen belangrijke bronnen van vervuiling. Zelfs alledaagse activiteiten zoals koken en schoonmaken kunnen bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit. Zonder adequate ventilatie kunnen deze verontreinigingen zich ophopen, waardoor de lucht die we inademen potentieel schadelijk wordt.
Er zijn echter stappen die je kunt ondernemen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Regelmatig ventileren is essentieel; open ramen en deuren wanneer mogelijk (bij voorkeur elke dag) om frisse lucht binnen te laten en vervuilde lucht te laten ontsnappen.
Het gebruik van luchtreinigers kan ook helpen om de concentratie van schadelijke stoffen te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk natuurlijke en niet-toxische schoonmaakmiddelen en materialen te gebruiken om de uitstoot van VOS te beperken.
Door aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in huis en bewuste keuzes te maken, kun je een gezondere leefomgeving creëren voor jou en je gezin. Het is een investering in je welzijn die op de lange termijn veel voordelen zal opleveren.
Je kunt de lucht in je huis ook reinigen met natuurlijk zuiverende pure etherische oliën. Etherische oliën zoals citroen, pepermunt en eucalyptus zijn van nature antibacterieel en zuiverend, en helpen geuren en virussen te verwijderen. Farfalla heeft ook een hele fijne compositie in het assortiment, de intensieve luchtreiniger compositie, die met oliën zoals eucalyptus, citronella, rozengeranium en nog veel meer de lucht in je huis reinigt. Etherische oliën kan je op de volgende manieren gebruiken om de lucht te zuiveren.
2. Gebruik een aromadiffuser
Een aromadiffuser voegt licht, geur en stijl toe aan elke hoek van je huis en is de perfecte manier om een gezonde, kalmerende sfeer te creëren. Ze verspreiden een ontspannende aromatherapienevel die de lucht vult met je favoriete geuren, terwijl ze je interieur stijlvol verfraaien. Kalmeer de zintuigen en verminder direct stress om van je huis een geurige oase te maken.
3. Gebruik natuurlijke kaarsen
Niets zegt ontspanning zoals de warme gloed van een kaars, die een moment van mindfulness en ontspanning markeert.
Commerciële geurkaarsen zijn een populaire manier om een aangename sfeer en geur in huis te creëren, maar ze kunnen ook onbedoeld bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis. Veel van deze kaarsen bevatten synthetische geurstoffen en paraffine, een bijproduct van aardolie, die tijdens het branden schadelijke chemicaliën kunnen vrijgeven.
Wanneer paraffinekaarsen branden, kunnen ze stoffen zoals benzeen en tolueen in de lucht afgeven. Deze chemicaliën zijn bekend om hun schadelijke effecten op de gezondheid en worden in verband gebracht met ademhalingsproblemen, allergieën en zelfs kankerverwekkende eigenschappen bij langdurige blootstelling. Bovendien kunnen synthetische geurstoffen die in veel commerciële kaarsen worden gebruikt, vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten, die bij inademing irritaties aan de luchtwegen en hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Naast de chemische verontreinigingen die vrijkomen, produceren kaarsen ook roetdeeltjes die de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Deze microscopische deeltjes kunnen diep in de longen doordringen en ademhalingsproblemen verergeren, vooral bij mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen.
Gelukkig zijn er veiligere alternatieven beschikbaar. Het kiezen van kaarsen gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijenwas of sojawas en die geparfumeerd zijn met etherische oliën in plaats van synthetische geurstoffen, kan de blootstelling aan schadelijke stoffen aanzienlijk verminderen. Deze natuurlijke kaarsen branden schoner en produceren minder roet, waardoor ze een gezondere optie zijn voor het creëren van een warme en uitnodigende sfeer in huis.
Door bewust te kiezen voor natuurlijke en niet-toxische kaarsen, kun je genieten van de gezelligheid en geur van kaarslicht zonder de luchtkwaliteit in je huis in gevaar te brengen. Het is een kleine aanpassing die een groot verschil kan maken voor je gezondheid en welzijn.
Recepten om zelf kaarsen te maken:
4. Gebruik een natuurlijke roomspray.
Wanneer je een extra dosis kalmte nodig hebt, zijn roomspray's ideaal om in elke kamer te gebruiken. Perfect om over kussens en beddengoed te sprayen, in de woonkamer of tijdens het baden. Farfalla heeft een heerlijke kussenspray die je in de slaapkamer kunt gebruiken of als je een ontspannend bad wil nemen in de badkamer. Je kunt natuurlijk ook zelf je roomspray maken. Dat kan je doen door etherische olien aan een roomspray basis toe te voegen of je kunt de roomspray helemaal zelf maken met bijv dit recept.
5. Voeg planten toe
Wat je niveau van 'gekke plantenliefhebber' ook is, planten in huis zorgen niet alleen voor je eigen 'jungalow', maar ze zuiveren ook de lucht om je heen.
Planten spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis en bieden een natuurlijke en effectieve manier om schadelijke stoffen te verwijderen. Naast het verfraaien van je interieur en het toevoegen van een vleugje natuur aan je leefruimte, dragen kamerplanten bij aan een gezondere leefomgeving door de lucht te zuiveren en zuurstof te produceren.
Veel kamerplanten hebben de opmerkelijke eigenschap om giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te filteren. Zoals hierboven al vermeld zijn kunnen deze stoffen afkomstig zijn van alledaagse producten zoals schoonmaakmiddelen, verf, meubels en elektronische apparaten, en kunnen bij langdurige blootstelling gezondheidsproblemen veroorzaken.
Planten zoals de lepelplant (Spathiphyllum), de vredeslelie (Chlorophytum comosum), de rubberplant (Ficus elastica) en de gatenplant (Monstera deliciosa) en Sansveria (Vrouwentong) zijn bijzonder effectief in het absorberen van deze schadelijke chemicaliën. Ze werken door middel van hun bladeren en wortels, waarbij ze de verontreinigingen opnemen en omzetten in onschadelijke stoffen via hun natuurlijke metabolische processen.
De Sanseveria heeft ook nog als voordeel dat ze 's nachts CO2 omzet in zuurstof waardoor het een hele goede plant is voor in de slaapkamer.
Naast hun luchtzuiverende eigenschappen hebben planten ook een positief effect op ons welzijn. Ze helpen om de luchtvochtigheid te reguleren, wat belangrijk is voor het voorkomen van droge lucht en de daaruit voortvloeiende irritaties aan de huid, ogen en luchtwegen. Bovendien kunnen planten het stressniveau verlagen en de productiviteit en concentratie verbeteren, wat ze ideaal maakt voor zowel woon- als werkomgevingen.
Het toevoegen van planten aan je huis is een eenvoudige en doeltreffende manier om de luchtkwaliteit te verbeteren en een gezondere leefomgeving te creëren. Als je geen groene vingers hebt neem dan makkelijk te verzorgen planten zoals de Sanseveria, de Lepelplant of de vredeslelie. Door regelmatig voor je planten te zorgen en ze van voldoende licht en water te voorzien, kun je genieten van een schonere, frissere lucht en een aantrekkelijker en aangenamer huis.
Conclusie
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor een gezondere leefomgeving. Mocht je meer willen leren over een gezonde en opgeruimde woonomgeving dan kan ik mijn gratis masterclass 'Maak ruimte voor geluk' echt aanbevelen.
Heb jij nog goede tips voor een gezonde leefomgeving? Deel ze dan hieronder met ons. Zo maken we samen ons leven weer een stukje gezonder.