Podcast 6, alles over de kruiden en planten op mijn balkon
In podcast 6 deel ik met je welke planten ik dit jaar op mijn balkon laat groeien. En het maakt niet uit of je een balkon of een tuin hebt. Deze planten zijn veelzijdig inzetbaar. Hieronder geef ik nog in het kort weer waarom ik heb gekozen voor deze planten. Mocht je meer interesse hebben in de werking van bepaalde planten dan vind je op Google heel veel informatie.
Een boek wat ik zelf erg fijn vind is onderstaand Engelstalig boek van Rosemary Gladstar, zij is echt een icoon op het gebied van kruiden en het boek is erg fijn geschreven met veel informatie en recepten:
Elke aflevering heb ik een lekkere olie compositie in de diffuser. Dit keer natuurlijk een compositie die past bij de kruiden op mijn balkon
De etherische olie compositie van podcast 6:
-
3 druppels lavendel etherische olie
-
3 druppels rozemarijn etherische olie
-
2 druppels pepermunt etherische olie
Luister hier de aflevering:
Hieronder een overzicht van de planten op mijn balkon. Ik heb ze besproken in de volgorde zoals ze op mijn balkon staan zodat ik niets vergeet.
Smalle weegbree
Deze plant gebruik ik vers als salade en in thee, ook bij insectensteken of allergie kan je een blaadje weegbree nemen en op de geïrriteerde huid leggen. Voor de winter droog ik de smalle weegbree en gebruik deze in thee, tincturen en maceraten. En in mijn weegbreezalf.
Ik heb de zaden gekocht van smalle weegbree en deze direct in de grond (bakken gezaaid). De plant is meerjarig dus komt elk jaar weer terug.
Salie
Salie gebruik ik als keukenkruid bijv. in mijn kruidenmix de luxe en om te drogen. Ik maak er thee en tinctuur van. De salie tinctuur gebruik ik altijd in mijn deospray. Ook gebruik ik salie voor mijn hoestbonbons. Ik maak er salie-honing mee etc.
Oregano
Gebruik ik veel als keukenkruid om mee te koken. Oregano is anti-viraal en zeer goed voor je immuunsysteem. Gedroogd kan je er ook een tinctuur van maken of gebruiken als thee.
Kamille
Deze plant is natuurlijk bekend om haar rustgevende eigenschappen. Gedroogde kamille bloemen kan je gebruiken om er oliemaceraat, tinctuur en thee van te maken. Die kan je ook in veel huidverzorgingsproducten gebruiken. Kamille tinctuur kan ook helpen om beter te slapen. Je kunt ook een combinatie maken van kamille, lavendel en citroenmelisse.
Deze combinatie kan je als thee of als tinctuur gebruiken voor het slapen gaan.
Als je in de zomer elke dag de open bloemetjes van je kamilleplant haalt en laat drogen dan blijft de plant de hele zomer nieuwe bloemetjes aanmaken.
Cranberry
Cranberry ofwel veenbessen heb ik dit jaar voor het eerst op mijn balkon staan. Deze plant doet het niet alleen goed in de tuin maar ook in een pot. De plant blijft laag en geeft in de herfst prachtige rode bessen. Cranberries zijn zo gezond omdat er onder andere ontzettend veel vitaminen in zitten. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen. Zo zit er in het kleine besje bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Je kunt ze natuurlijk vers gebruiken maar ze kunnen ook goed gedroogd worden
Ik gebruik ze zelf onder meer gedroogd in mijn granola, vers in cranberry zuurdesem brood , cranberry-honing-sinaasappel compote en ik maak er cranberry-aardbei jam van.
Lavendel
Lavendel kan prima in potten groeien en je kunt de bloemen prima drogen. De prachtige lila bloemen zijn een lust voor het oog en ze ruiken heerlijk.
De gedroogde bloemen maar ook bladeren kan je gebruiken in huid- en haarverzorgingsproducten, om er kruidenazijn van te maken. Je kunt er maceraten en tincturen mee maken en ook thee. Als je van de smaak houdt kan je lavendel ook als keukenkruid gebruiken.
Calendula
Calendula of goudsbloem is ook een makkelijke plant voor op het balkon. Ook deze plant heb ik gezaaid in de koude grond. De plant sterft in de winter af maar zaait zichzelf uit als je in de late zomer/herfst een paar bloemen laat zitten en die de kans geeft om zaad te vormen.
Calendula bloemen zijn verzachtend voor de huid en daarom zeer geschikt om maceraten mee te maken. Het kan onderdeel zijn van een muscle rub, omdat het ook verzachtend werkt op de spieren. Je kunt er thee van maken, de bloemen laten zich makkelijk drogen en dan verder verwerken. Calendula bloemen zijn eetbaar en verse calendula bloemen kan je gebruiken als een mooi kleuraccent in je zomerse salade. Gedroogde calendula blaadjes kan je ook fijnmalen en als levensmiddel kleurstof gebruiken.
Ezelsoor
Ezelsoor ofwel de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’. Deze plant heeft een maximale hoogtevan ongeveer 15 centimeter met heel zacht behaard, wollig zilvergrijs blad en bloeit met roze bloemstelen. Er zijn verschillende soorten ezelsoor maar deze is vooral geschikt omdat hij niet zo groot wordt. Heb je een tuin dan kan je ook voor een variant kiezen met grotere bladeren en die ook hoger wordt.
De bladeren zijn eetbaar en je kunt ze als salade gebruiken. Je kunt de bladeren ook prima drogen en er een thee van maken. Deze thee kan verlichting brengen bij diarree en koorts. De thee is ook een echte tonic voor je lever en hart.
Omdat de blaadjes van de Ezelsoor zo goed absorberen kan een vers blad ook goed als pleister gebruikt worden, of je kunt een blad op een insectenbeet leggen om de pijn en jeuk te verlichten.
De bladeren van de grotere ezelsoor varianten kunnen zelfs als toiletpapier dienen 😁.
Pepermunt
Pepermunt is natuurlijk heel bekend en heel makkelijk om te groeien. De plant is winterhard en komt elk jaar weer opnieuw op. Je kunt pepermunt in je thee gebruiken, om mee te koken, likeur van maken, een oliemaceraat van maken om te gebruiken in huidverzorgingsproducten of een tinctuur die je ook kunt gebruiken als conservering in je zelfgemaakte producten.
Pepermunt heeft wel de neiging om te woekeren dus als je pepermunt in de tuin wilt laten groeien geef hem dan een plekje apart of zet de pepermunt in een grote pot.
Oost-Indische kers
Officieel kan de Oostindische kers niet in balkon bakken groeien maar ik heb dit vorig jaar voor het eerst geprobeerd en ondanks dat de plant in een vrij kleine bak stond is hij erg groot geworden. Het is eigenlijk een klimplant maar vorig jaar heb ik hem laten hangen over de rand van mijn balkon. In de tuin kan je de plant ook als bodembedekker gebruiken. Dit jaar heb ik een nieuw plekje voor deze plant in een grote pot met een klimrek.
Een tinctuur van de Oost-Indische kers is een echt natuurlijk antibiotica. Ik heb afgelopen jaar voor het eerst deze tinctuur gemaakt door de verse bloemen en blaadjes in alcohol te laten trekken. En deze winter heb ik iedere keer wanneer ik maar dacht een Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie" data-excerpt="Maak je eigen huismiddeltjes op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep…. en voel je beter! Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep, denk maar aan de vicks inhalers of zalfjes.." data-featured-image