Pompoen bananenbrood is een heerlijke variatie op klassiek bananenbrood, met de warme, troostende smaken van pompoen en herfstkruiden. Dit zachte, smeuïge en smaakvolle brood is perfect voor het ontbijt, als tussendoortje of als een knusse traktatie. Hier kan je lezen hoe je dit heerlijke pompoen-bananenbrood thuis kunt maken.
Benodigdheden pompoen bananenbrood:
- 2 rijpe bananen
- 240 ml. pompoen puree (zelfgemaakt of uit een blikje)
- 2 eieren maat L.
- 150 gram ruwe rietsuiker of oerzoet
- 120 gram gesmolten boter
- 1 tl. vanille extract
- 250 gram bloem
- 1 ½ tl. bakpoeder
- ½ tl. zout
- ½ tl. kaneel
- ½ tl. pompoenkruiden (zie hieronder voor het recept)
Optioneel:
100 gram gehakte walnoten of 70 gram chocolade drops
Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180°C . Vet een broodvorm of cakeblik van ongeveer 23x13 cm in of bekleed deze met bakpapier.
Prak in een mengkom de rijpe bananen met een vork tot ze glad zijn.
Combineer eerst de natte ingrediënten: Voeg de pompoenpuree, eieren, suiker, gesmolten boter en het vanille-extract toe aan de geprakte bananen. Meng goed totdat alle natte ingrediënten volledig zijn gecombineerd.
Combineer nu de droge ingrediënten in een aparte kom: meng de bloem, bakpoeder, zout, gemalen kaneel en pompoenkruiden door elkaar.
Combineer vervolgens de natte en droge ingrediënten: Voeg geleidelijk het droge mengsel toe aan de natte ingrediënten en roer totdat het net gemengd is. Wees voorzichtig met overmixen; een paar klontjes zijn prima.
Voeg eventueel gehakte walnoten of chocoladestukjes toe voor extra textuur en smaak.
Giet het pompoen-bananenbroodbeslag in de voorbereide bakvorm en verdeel het gelijkmatig.
Plaats de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak gedurende 60-70 minuten, of totdat een tandenstoker die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt. De baktijd kan per oven variëren, dus houd het goed in de gaten.
Laat het pompoen-bananenbrood ongeveer 10 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je het overbrengt naar een rooster om volledig af te koelen.
Snijd het brood in plakken zodra het afgekoeld is en serveer. Geniet van je zelfgemaakte pompoen bananenbrood met een kopje koffie of thee.
Optionele toppings: Smeer een beetje boter of roomkaas op een warme plak voor extra verwennerij.
Bewaar overgebleven pompoen bananenbrood in een luchtdichte container bij kamertemperatuur voor maximaal 3-4 dagen, of in de koelkast voor langere versheid. Je kunt de plakjes pompoen bananenbrood ook invriezen.
Je eigen pompoen kruiden maken:
Neem een glazen potje en doe hier de volgende specerijen in:
- 7 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/4 theelepel gemalen piment
Even goed schudden en je pompoen kruidenmix is klaar.
Dit heerlijke Pompoen Bananenbrood combineert het beste van twee werelden en maakt het een fantastische traktatie voor het herfstseizoen of elke keer wanneer je zin hebt in een lekker en smeuïg bananenbrood met een vleugje pompoenkruiden. Eet smakelijk!