Waxinelichtjes maken is milieuvriendelijk, makkelijk en leuk om te doen. En je kunt ze helemaal aanpassen aan je eigen smaak.
De gangbare waxinelichtjes bestaan meestal uit een combinatie van paraffine en stearine in combinatie met chemische ingrediënten om ervoor ze zorgen dat de kaarsjes goed branden. Dit is echter niet zo goed voor je longen en je gezondheid. De roet in parafine en stearinekaarsen is daarnaast ook nog een aanslag op je interieur.
Als je wel eens na de feestdagen je gordijnen hebt gewassen dan weet je wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het roetwater wat dan van je gordijnen afkomt.
Als je je waxinelichtjes maakt van een natuurlijke was zoals kokoswas, koolzaadwas of sojawas dan is dat vele malen beter voor je gezondheid.
Het is echter lastig om natuurlijke waxinelichtjes van soja of koolzaadwas in de winkel te kopen. En dan zijn ze ook nog behoorlijk prijzig. Deze diy waxinelichtjes maak je in speciale glaasjes en zijn een goede, gezonde en leuke optie om toch waxinelichtjes te kunnen branden.
Doordat je de waxinelichtjes in speciale glazen waxinelichtjes houders giet bespaar je ook nog eens veel afval aan aluminium cupjes waar normaal de waxine lichtjes in zitten. En ik maak er altijd meteen een stuk of 20 tegelijk, het is zo snel gedaan.
Heb je het waxinelichtje opgebrand dan was je het glaasje af met heet water en je kunt hem iedere keer weer opnieuw gebruiken.
Kokoswas, koolzaadwas of sojawas?
Een nieuwe ster bij de natuurlijke kaarsenwas is de kokoswas mix.
Deze kokoswas bestaat uit een mix van kokoswas met een beetje sojawas. Voor een goede brandbaarheid is eco palm stearine toegevoegd. De kokoswas die in de Aromalifestyle shop verkocht wordt bevat palm stearine die voor 100% uit duurzame bronnen komt. De was is heel erg makkelijk te verwerken en ook zeer geschikt voor beginners. Ook geur- en kleurstoffen zijn erg goed te verwerken in de kokoswas.
Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Koolzaadwas is GMO vrij en vegan.
Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crème kleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan de sojawas vlokken. Je verwerkt het precies hetzelfde als sojawas. Dus alle recepten waarin sojawas is verwerkt kan je zonder problemen 1op 1 vervangen door koolzaadwas.
Ook koolzaadwas is uitwasbaar net zoals sojawas en kokoswas.
Hier kan je koolzaadwas of kokoswas bestellen
Benodigdheden waxinelichtjes maken:
- glazen waxinelichtjes houders
- waxpitjes met voet voor waxinelichtjes
- kokoswas, koolzaadwas of sojawas
- een glazen maatbeker
- eventueel etherische olie of parfumolie als je er geurkaarsjes van wilt maken.
Gebruiksaanwijzing
Per waxinelichtje heb je 20 gram natuurlijke was nodig. Meet de hoeveelheid was af voor het aantal waxinelichtjes en doe dit in de glazen maatbeker. Je kunt de was smelten in de magnetron of je zet de glazen maatbeker in een pan met heet water op het gasfornuis en laat de was smelten (au bain marie). Dit laatste heeft mijn voorkeur (en ik heb ook geen magnetron 😁), alleen duurt het iets langer dan in de magnetron.
Terwijl de was smelt plaats je de waxinelicht pitjes in de glaasjes. Deze glaasjes hebben een speciale uitsparing waarin het voetje precies past en ze blijven ook goed staan.
Als de was gesmolten is dan giet je eerst voorzichtig een klein beetje was in ieder glaasje om de pitjes te fixeren. Laat dit even hard worden en dan kan je glaasjes vol gieten met was. Een paar uur laten uitharden en dan de lontjes afknippen tot ongeveer een halve centimeter boven de was. En dan zijn je waxinelichtjes klaar voor gebruik.
Waxinelichtjes met geur en kleur
Indien gewenst kan je je waxinelichtjes natuurlijk ook nog een geurtje geven. Voor 100 gram was heb je 60 druppels etherische olie nodig. Wil je je waxinelichtjes nog een kleurtje geven dan kan je een beetje in vet oplosbare kleurstof aan de was toevoegen.
Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer natuurlijke kaarsen maken, kijk dan eens hier.
Alle benodigdheden om zelf waxinelichtjes te maken vind je hier.