Fermenteren
Monica Can
Fermenteren
4 min
0

Zaden kiemen is zeer gezond en makkelijk zelf te doen

4 min
0

Zaden kiemen is helemaal niet moeilijk en gekiemde zaden zijn een echt superfood. Heerlijk in een salade of op je (spelt) brood.

Ze zijn erg voedzaam en zitten boordevol antioxidanten en andere voedingsstoffen die onze gezondheid ondersteunen en ons immuunsysteem versterken.

In dit artikel lees je wat kiemen zijn, welke zaden voor kiemen in aanmerking komen, wat ze doen in je lichaam en hoe makkelijk zaden kiemen is.

Wat is eigenlijk kiemen?

Het kiemen is een proces waarbij het zaad nadat het geweekt is ontspruit, zodat er een nieuw plantje ontstaat dat kan worden gegeten. Kiemzaden zitten vol voedingsenergie voor dit nieuw plantje. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.




Waarom is zaden kiemen zo gezond?

Zaden, noten en pitten hebben op zichzelf al een hele goede voedingswaarde maar kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen.

Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel).

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden.

Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor de voedingsstoffen in de zaadjes en pitten  veel beter opneembaar zijn voor het lichaam, en krijg je meer goede voedingsstoffen binnen.

Het is aangetoond dat gekiemde zaden veel minder allergische reacties veroorzaken.

Kiemgroenten ondersteunen de spijsvertering en zorgen er tevens voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert.

Genoeg reden dus om veel meer kiemen te gaan eten!

Meestal kan je  in de  groentewinkel en natuurvoedingswinkel wel verschillende kiemgroenten vinden, maar de beste en goedkoopste manier is nog altijd om zelf zaden te gaan kiemen.

 


Wat is de makkelijkste manier om te kiemen

Thuis je eigen zaden kiemen is heel erg eenvoudig.

Het enige dat je nodig hebt is een kiemglas. Zoals bijvoorbeeld dit Pearl Luna Mesh kiemglas. Dit glas is heel handig als je vaker zaden kiemt. Om het eerst een keer te proberen kan je ook een grote glazen pot zonder deksel,  een stukje kaasdoek, horregaas of katoen en een elastiekje gebruiken.

Daarnaast heb je voor het zaden kiemen natuurlijk (bij voorkeur biologische) kiemzaden nodig. Dit zijn zaden die geheel onbewerkt zijn en dus niet verhit zijn geweest, want alleen levende zaden zijn in staat om te ontkiemen. Kiemzaden zijn onder andere te koop bij natuurvoedingswinkels, tuincentra en online winkels.

Erg lekker om te kiemen zijn echter ook tarwezaden zoals spelt, tarwe en rogge. Let hier ook op de biologische kwaliteit en de versheid van je zaad.

Ook linzen en volkorenrijst kan je kiemen, voor de afwisseling leuk om te proberen.

Heb je alle spullen bij elkaar verzameld en de kiemzaden in huis, dan kun je met zaden kiemen beginnen.



Stap 1: Spoel het zaad af. Doe het in de pot en bedek het met een paar centimeter water.  Ik gebruik bij voorkeur gefilterd water. Doe de kiemdeksel op de pot of dek de pot af met gaas, kaasdoek of katoen, doe er elastiek om en laat de pot een aantal uur op een warme plaats staan. (zie overzicht hieronder)

Stap 2: Spoel het zaad na de weektijd af met koud water.  Laat het goed uitlekken, want anders verrot het zaad. Zet de potten op een lichte plaats maar niet in de zon. Herhaal dit een aantal keer per dag (zie overzicht) tot het zaad gaat kiemen.  Doe dit totdat je zaden groot genoeg zijn (zie overzicht voor de kiemtijd).

Let op: de kiemzaden van alfalfa, tauge en de diverse bonen kan je het ook in het donker zetten.  Zonder licht wordt er geen bladgroen gevormd en blijven de scheuten/kiemen wit en krokant. Als de kiemen klaar zijn zet je de pot vervolgens enkele uren op de vensterbank in het  licht zodat ze lichtgroen/geel worden.

Stap 3: Spoel de kiemen nog maal goed af en dan zijn ze klaar om te eten. Bewaar ze  goed afgesloten in een glazen pot in de koelkast. Kiemgroenten zijn in de koelkast  3-5  dagen houdbaar.

Lekker op (zuurdesem) brood en met kefirkaas.

Eigenlijk kun je de zaden kiemen van  alle eetbare peulvruchten, pitten en zaden. Het enige probleem is dat sommige zaden heel makkelijk en snel te kiemen zijn, terwijl andere zaden wat meer tijd nodig hebben en ook wat veeleisender zijn wat betreft de temperatuur en vochtigheid. Ook smaakt elke kiem weer anders, het is leuk om hiermee te experimenteren.

Tuinkers kweken

Ook tuinkers kan je makkelijk zelf kweken. Neem hiervoor een klein koffiekopje, schaaltje, klein weckglaasje van 80 ml.  of bijv. een lege halve eierdop .

tuinkers kweken

Leg onderin een dun laagje aarde of een wattenschijfje of keukenpapier en maak het goed nat met water.

(Ik gebruik zelf bij voorkeur biologische aarde of wattenschijfjes van biologische katoen of ongebleekt bamboe keukenpapier)

Zaai hierop de tuinkers en geef regelmatig water. De zaadjes moeten vochtig zijn maar niet helemaal onder water staan. Zet de tuinkers op een lichte, warme plaats.

Na ongeveer 1 week kan je de tuinkers afknippen. Gebruik wat je nodig hebt en laat de rest staan.

Geniet van je verse kiemen in een salade, op brood of bak er een brood mee. Er zijn vele mogelijkheden om deze vitaminebommetjes te eten.

Heb jij nog goede tips om zaden of bonen te kiemen of wat je ermee kunt doen,  deel het met ons!

Reacties
Categorieën