Aardappels wecken is misschien niet iets waar je snel aan denkt, maar geweckte aardappels zijn heel handig om op voorraad te hebben. Bijvoorbeeld om snel aardappeltjes te bakken, een aardappelsalade of aardappelpuree te maken.
Als ik vertel dat ik aardappels weck dan stuit ik meestal op verbazing. Want waarom zou je aardappels wecken en wat kan je er dan mee?
Als je een druk leven hebt is het heel makkelijk om potten met geweckte aardappeltjes op voorraad te hebben. Als je een keer aardappeltjes wilt bakken trek je een pot aardappels open, even opbakken en klaar. Of aardappelpuree maken. En wat dacht je van een snelle aardappelsalade voor bij een onverwachte bbq.
En aardappels wecken is heel erg eenvoudig in de pressure canner. Afgelopen weekend heb ik 6 kilo aardappels geweckt zodat we voorlopig een voorraad hebben.
Een handleiding aardappels wecken
Je kunt de aardappels wecken met schil of zonder schil. Waar jij de voorkeur aan geeft. Zelf heb ik ze zonder schil geweckt omdat ik 7 kilo aardappels van de boer had gehaald en de schil was niet erg mooi. De aardappels hadden de meest vreemde vormen :-).
Gelukkig heb ik een aardappelschil machine. Dat maakt het schillen van 6 kilo aardappelen met vreemde vormen een stuk makkelijker. Ik moest nog wel wat pitten verwijderen en een paar stukjes schillen maar het gaat een stuk sneller dan met de hand schillen.
De geschilde aardappels snij je in blokjes of schijfjes. Wat voor jou het beste is.
Ondertussen bereid je je weckpotten voor (zorg ervoor dat ze warm zijn want er gaat straks kokend water in) en breng je water aan de kook.
Als je recepten bekijkt voor aardappels wecken in een pressure canner dan zal je zien dat er een aantal recepten zijn die de aardappels eerst kort blancheren en dat er recepten zijn die de aardappels rauw in de potten doen. Ik doe mijn aardappels rauw in de potten omdat het veel sneller gaat en het werkt prima. Let op, dit kan alleen als je aardappels in een pressure canner weckt. Anders kan je ze beter voorkoken.
Aardappels wecken in de pressure canner
Neem je voorverwamde potten en vul die met de aardappels. Laat ongeveer 2 cm van de rand vrij.
Afhankelijk van je situatie kan je voor halve liter (pint) potten of voor liter (quart) potten kiezen. Ik heb een gedeelte in halve liter en een gedeelte in liter potten geweckt.
In elke halve liter pot met aardappelen doe je een halve theelepel zout en in de liter potten een theelepel zout. Dan giet je kokend water over de aardappelen totdat ze onder staan. Laat anderhalve centimeter onder de rand vrij.
Doe nu de deksels op de potten en zet ze in de pressure canner. Weck de aardappels 40 minuten op 10 pound druk.
Af laten koelen en controleren of alle potten goed vacuum getrokken zijn en dan zijn je aardappels klaar om te bewaren tot je ze gaat gebruiken.