augurken inmaken
Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
2 min
0

Augurken inmaken: Een handleiding voor zelfgemaakte knapperige augurken

2 min
0

Augurken inmaken is een heerlijke manier om de overvloedige oogst van komkommers tijdens de zomermaanden te benutten. Deze traditionele methode van conservering zorgt ervoor dat je het hele jaar door kunt genieten van knapperige en smaakvolle augurken. In dit artikel leer je hoe je je eigen augurken kunt inmaken met behulp van enkele eenvoudige ingrediënten en stappen.

Ingrediënten:

 • 1 kilo kleine komkommers (bij voorkeur de speciale inmaakkomkommers)
 • 1 ui
 • 4 knoflooktenen
 • Jeneverbessen
 • Mosterdzaad
 • Laurierblad
 • Een paar takjes frisse dille of dille bloemen

Voor de inmaakvloeistof:

 • 250 ml. witte wijn azijn
 • 250 ml. kruiden azijn (je kunt ook 500 ml. witte wijn azijn gebruiken)
 • 1 liter water
 • 2 eetlepels zout
 • 5 eetlepels honing (of ahornsiroop)

Verder heb je nog 4 weckpotten nodig van 500 ml. nodig.
Stap 1: Voorbereiding van de komkommers

Begin met het grondig wassen van de kleine komkommers. Snijd beide uiteinden af en zorg ervoor dat ze vrij zijn van eventuele beschadigingen. Je kunt ervoor kiezen om de komkommers in hun geheel te laten, in de lengte door te snijden (zoals ik heb gedaan) of in plakjes te snijden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Stap 2: Bereid de overige ingrediënten voor

Snijd de ui in dunne plakjes en plet de knoflooktenen lichtjes met de platte kant van een mes. Neem een paar takjes frisse dille en leg ze opzij. Deze ingrediënten zullen de augurken een heerlijke smaak geven.

Stap 3: Bereid de inmaakvloeistof voor

Voor de inmaakvloeistof heb je een mengsel van azijn, water, zout en suiker  (of zoals in dit recept honing of ahornsiroop) nodig. Een verhouding van 1 deel azijn tot 2 delen water werkt meestal goed. Voeg zout en honing (of ahornsiroop) toe. Breng de inmaakvloeistof aan de kook en laat het  zout en de honing of ahornsiroop volledig oplossen.

Stap 4: Maak de weckpotten Klaar

Zorg ervoor dat de potten en deksels die je gaat gebruiken schoon en gesteriliseerd zijn. Je kunt ze steriliseren door ze enkele minuten in kokend water te laten weken of door ze 15 minuten in de oven te zetten en deze te verwarmen op 120 graden. Dit helpt ervoor te zorgen dat de augurken langer houdbaar blijven.

Stap 5: Begin met inmaken

Leg een laurierblad, een paar jeneverbessen, mosterdzaad, enkele plakjes ui, en een teentje knoflook op de bodem van elke pot. Plaats de komkommers verticaal in de potten en voeg takjes dille toe voor extra smaak. Giet de hete inmaakvloeistof over de komkommers, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn..

Stap 6: Sluit de weckpotten en laat de smaken intrekken.

Sluit de potten goed af met de deksels en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats de potten vervolgens in de koelkast en laat ze minstens een week staan voordat je de augurken consumeert. Dit geeft de smaken de tijd om zich te ontwikkelen en de augurken de gewenste knapperigheid te geven.
Geniet van je huisgemaakte augurken!

Na een week zijn je zelfgemaakte augurken klaar om van te genieten! Ze zijn perfect als bijgerecht bij een zomerse BBQ of als smakelijke toevoeging aan salades en sandwiches. Bewaar de augurken in de koelkast, waar ze enkele maanden goed blijven.

Met dit eenvoudige recept en een paar basis-ingrediënten kun je je eigen voorraad heerlijke augurken maken. Dus, waar wacht je nog op? Haal wat verse komkommers in huis en ga aan de slag met het inmaken van je eigen smakelijke augurken.


Reacties
Categorieën