Wist je dat mosterd maken helemaal niet moeilijk is? Het leuke is dat je het volledig naar jouw smaak kunt aanpassen. Vandaag deel ik een heerlijk recept voor honing-vijgen mosterd: zoet, scherp en perfect in balans. Dit recept is ideaal voor wie een bijzondere mosterd wil maken voor bij kaas, vlees of zelfs als uniek cadeau.
Honing vijgen mosterd ingrediënten
- 170 gram geel mosterdzaad
- 200 milliliter witte wijnazijn
- 200 milliliter appelazijn (natuurlijk en ongefilterd of zelf gemaakt)
- 170 gram gedroogde vijgen
- 50 gram honing (als je geen honing wilt gebruiken kan je dit vervangen door ahorn siroop)
- ¼ theelepel zwarte peper
- ¼ theelepel zout
- Een flinke scheut witte wijn of sinaasappelsap als je geen alcohol wilt gebruiken (optioneel, voor extra smeuïgheid)
Werkwijze
- Doe het mosterdzaad, de gedroogde vijgen, de azijn en de zwarte peper in een schaal.
- Meng dit goed door elkaar en laat het een nacht staan, afgedekt met een theedoek of deksel.
- Giet het mengsel de volgende dag in een keukenmachine of pureer het met een staafmixer.
- Voeg de honing en het zout toe.
- Laat de keukenmachine draaien totdat je de gewenste grofheid hebt bereikt. Houd je van grove mosterd? Draai dan korter. Voor een gladde mosterd mix je wat langer.
- Voeg naar wens een scheut witte wijn toe om de mosterd wat smeuïger te maken.
- Schep de mosterd in een schoon, mooi (weck) potje en sluit het af. Het is voldoende voor ongeveer 3 weckpotjes van 250 gram.
Net na het maken is de mosterd nog erg scherp van smaak. Laat de mosterd na het maken minstens een week ‘fermenteren’ op kamertemperatuur. De mosterd wordt dan wat milder en beter van smaak.
Als je tevreden bent met de smaak kan je de mosterd verder in de koelkast bewaren. Daar is de mosterd minstens 1 jaar houdbaar.
Waar gebruik je honing-vijgen mosterd voor?
Deze mosterd is niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend veelzijdig. Hier zijn een paar suggesties:
Bij een kaasplankje
Combineer de honing-vijgenmosterd met oude kazen, geitenkaas of brie. Het zoete van de vijgen en honing past perfect bij het zoute van kaas.
Als marinade voor vlees
Smeer een lepel mosterd over kip, varkensvlees of zelfs zalm voordat je het bereidt. De mosterd geeft je gerecht een subtiele zoete en pittige smaak.
In saladedressings
Meng een eetlepel honing-vijgenmosterd met olijfolie, citroensap en een snufje zout voor een heerlijke dressing over een frisse salade.
Op een (zuurdesem)broodje
Voeg een beetje mosterd toe aan een broodje met kaas, vleeswaren en/of gegrilde groenten. Het geeft net dat beetje extra smaak!
Bij gourmetten of barbecueën
Zet de mosterd op tafel als smaakmaker bij kleine gehaktballetjes, worstjes of spiesjes
Zelf honing-vijgenmosterd maken is niet alleen leuk, maar ook ontzettend smakelijk. Je weet precies wat erin zit én je kunt er eindeloos mee variëren. Probeer dit recept en laat me weten hoe jij deze mosterd hebt gebruikt! Heb je vragen of eigen tips? Deel ze gerust in de reacties.