Trauma olie, ter verzachting bij spierpijn en kneuzingen.

Trauma olie, ter verzachting bij spierpijn en kneuzingen.

Trauma olie is een kruiden maceraat wat je makkelijk zelf kunt maken door gedroogde calendulablaadjes, arnica en st. janskruid in pure biologische olijfolie te laten trekken.

Je kunt deze olie dan zeer veelzijdig inzetten ter verzachting bij kneuzingen, blauwe plekken, spierpijn en om er een zeer effectieve verkoelende en verlichtende bodybutter van te maken .

Eerst even een korte omschrijving van de bijzonderheden van de gebruikte gedroogde bloemen en kruiden.

trauma olie

Calendula ofwel goudsbloem

De Goudsbloem is antiseptisch, versnelt genezing van wonden, heeft een stimulerend effect op de maag en de spijsvertering, stimuleert de stofwisseling en is kramp oplossend.

Het werkt verlichtend bij huidaandoeningen, met name ontstoken wonden, winterhanden, steenpuisten, eczeem en huiduitslag.

Arnica

Arnica stimuleert de doorbloeding van spieren en gewrichten wat de genezing ondersteunt.

Helpt tegen stijve en stramme spieren heeft een gunstige werking bij spierletsel, kneuzingen, bloeduitstortingen en stootwonden.

Sint Janskruid

St Janskruid is een zeer heilzaam kruid en een uitstekende steun bij de genezing van wonden en ook aan te bevelen bij een onrustige, onzuivere huid. Werkt ook spier ontspannend.

Dit heb je nodig om trauma olie te maken:

Doe de kruiden in een lege, schone, glazen pot, druk ze goed aan en vul de pot met de olijfolie, zodat de kruiden net onder staan. Sluit de pot en dan even goed schudden.

Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op kamertemperatuur. Een lichte plaats maar niet in de zon. Elke dag even schudden om de kruiden en olie goed te laten vermengen zodat de kruiden hun werkstoffen aan de olijfolie kunnen afgeven. Het is handig om de pot ergens neer te zetten waar je hem goed ziet zodat je niet vergeet te schudden.

Na 3 weken giet je de olie door een fijne zeef of koffiefilter (koffiefilter goed uitpersen zodat je alle olie eruit haalt) in een schone fles van (liefst bruin of blauw glas, verkrijgbaar bij de apotheek of in de Aromalifestyle shop) en is je traumaolie klaar.

Je kunt de trauma olie puur gebruiken als massageolie na het sporten of bij spierpijn of je kunt de traumaolie gebruiken als basis voor een zalf of de werking met etherische olie nog versterken.

Gedroogde kruiden vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Heb je geen zin of tijd om je trauma olie te maken van gedroogde kruiden dan kan je ook een mix maken van 40 ml. calendulaolie, 30 ml. arnica olie en 30 ml. sint janskruid olie

Philip Vergouwen
Door

Philip Vergouwen

op 06 Apr 2018

Hallo, Werkt dat ook als je de essentiele olien van desbetreffende planten mengt met de olijfolie. m.v.g.

fyfy
Door

fyfy

op 15 May 2018

kun je de olijfolie ook vervangen voor een andere olie?

Monique Schager
Door

Monique Schager

op 13 Aug 2020

Beste Monica. Heb je het recept aangepast? Een aantal jaar geleden heb ik jouw recept van de Traumaolie uitgeprint. Daar ga je uit van 40 gram Calendula bloemen, 30 gram Arnica bloemen en 30 gram Sint Janskruid bloemen op 500 ml. olijfolie. Nu gebruik je veel minder bloemen. Klopt dit?

maggie
Door

maggie

op 16 Aug 2020

dag Monica, kan sint janskruid ook door iets anders vervangen worden?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 24 Aug 2020

In dit recept is de Sint Janskruid een belangrijk ingrediënt. Het kan dus niet vervangen worden, dan wordt het een hele andere olie. Groetjes, Monica

Cynthia Janssen
Door

Cynthia Janssen

op 26 Sep 2020

Ik dacht dat Arnica niet op open wonden mag gebruikt worden!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 Sep 2020

Dat is inderdaad niet aan te bevelen. Maar dat staat toch ook nergens in het recept dat je de trauma olie op open wonden mag gebruiken?

Reactie plaatsen