In Nederland zijn broodkruiden niet zo heel bekend maar in Duitsland kan je ze overal in de supermarkt kopen. En kom je ze ook in veel broodbakrecepten tegen.
Broodkruiden geven je brood niet alleen meer aroma en smaak maar zijn ook nog eens heel gezond.
Misschien heb jij ook weleens zelf brood gebakken en smaakte het toch niet zo lekker als het brood van de bakker. Dan kunnen brood kruiden je brood een extra oppepper geven.
Je kunt ze heel makkelijk zelf maken en het is ook nog gezond.
Benodigdheden voor broodkruiden:
- 2 eetlepels gemalen komijn (goed voor de spijsvertering)
- 2 eetlepels gemalen anijs (stimuleert het maag-darm kanaal)
- 2 eetlepels gemalen venkel (kalmeert)
- 2 eetlepels gemalen koriander (goed voor de spijsvertering)
Doe alles in een glazen potje en schud het geheel goed door elkaar.
Extra smaakmakers
Met de volgende ingrediënten (in aanvulling op het basis mengsel, maar niet allemaal tegelijk – minder is meer) kan je de broodkruiden aanpassen aan je eigen smaak.
- ½ theelepel geraspte nootmuskaat
- ½ theelepel kardemom
- 1 tl fenegriek
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel peper
- mespunt gemalen kruidnagel
Gebruik
Afhankelijk van je smaak en hoe sterk je het brood wilt kruiden voeg je 1 of 2 eetlepels brood kruiden toe aan 500 gram meel. Even goed mengen en dan kan je het meel voor elke gewenste broodsoort gebruiken. Het brood kan je verder precies zo bakken als je gewend bent of volgens het recept dat je wilt gebruiken. Door de brood kruiden krijgt je brood een lekkere, rijke smaak. Alsof het vers van de bakker komt.
Maar dan zonder ongewenste toevoegingen!