DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
2 min
10

Fruitvliegenval met azijn, fruitvliegjes natuurlijk bestrijden

2 min
10

Deze diervriendelijke fruitvliegenval met azijn werkt perfect en wordt gemaakt met ingrediënten die al in je keuken aanwezig zijn.

Fruitvliegjes kennen we allemaal wel. Zeker in de zomer, dan heb je een mooie schaal met fruit op tafel staan en ineens zijn ze er: honderden kleine fruitvliegjes die je keuken onveilig maken.

Ze heten dan misschien fruitvliegjes, maar ze komen net zo goed op andere voedingsmiddelen af. Belangrijk is echter de vraag: Hoe kan je ze op natuurlijke manier bestrijden?

Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die met name aangetrokken worden door fruit, groente en drankjes. De fruitvlieg is enorm irritant, want ze gaat op je eten zitten en landt vooral graag in drankjes. Zo zijn frisdrank, fruitsappen en zuiveldrankjes niet veilig voor fruitvliegjes; maar ook koffie, wijn en bier vinden ze lekker!

Maar waar komen die fruitvliegjes in je huis zo snel vandaan? En nog belangrijker: hoe kun je de fruitvlieg op een natuurlijke manier bestrijden?

fruitvliegenval

Waardoor wordt de fruitvlieg aangetrokken?

Zodra je fruit te lang laat liggen, komen er hordes fruitvliegjes op af. Dit kan een banaan of appel zijn, maar ook aardbeien, peren of mandarijnen. Eigenlijk trekken alle rijpe fruitsoorten fruitvliegen aan. Fruit is echter niet het enige voedingsmiddel dat fruitvliegjes aantrekt. Let vooral op:

 • Overrijp, rottend & beschimmeld fruit
 • Rottend & beschimmelde groenten
 • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
 • Gemorst vruchtensap
 • Planten & kruiden waarvan blaadjes dor of rot zijn
 • Tuinaarde + potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding
 • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
 • Koffiedik in je koffiezetapparaat
 • Gebruikte koffiepads & theezakjes
 • Verwelkte (bosjes) bloemen

Als je eenmaal een paar fruitvliegjes in huis hebt, dan wordt het alsmaar erger. Als je fruitvliegen wilt bestrijden, dan is het dus belangrijk om allereerst de bron op te zoeken en te verwijderen die fruitvliegjes aantrekt. Hoewel je de bron misschien niet direct vindt, is die er altijd!

Waarom komen fruitvliegen op voedsel af?

Fruitvliegjes eten zelf geen fruit. De fruitvlieg legt haar eitjes op rijp en vooral overrijp fruit, zoals bananenschillen die net bruin beginnen te worden of beschimmelde sinaasappels. Zodoende zijn fruitvliegen ervan verzekerd dat hun larven voldoende te eten hebben zodra deze uit hun eitje komen. Als een fruitvliegje eenmaal binnenshuis eitjes heeft gelegd op voedsel, kan er een enorme fruitvliegjesplaag in je huis ontstaan! (bron)

Fruitvliegjes natuurlijk bestrijden in huis!

Als je de bron uit je huis hebt verwijderd die fruitvliegjes aantrekt, dan ben je in een mum van tijd van de fruitvliegjes verlost. Vind je de bron niet, dan zul je handmatig fruitvliegjes moeten bestrijden…

Appelazijn blijkt voor fruitvliegjes zeer aantrekkelijk te zijn en het is heel makkelijk om een val te maken voor de fruitvliegjes waardoor je er snel vanaf bent.

Benodigdheden:

 • glazen pot
 • stukje plasticfolie of een plastic zakje
 • appelazijn
 • elastiekje
 • tandenstokertje
 • een paar uienschillen (optioneel)

Fruitvliegenval maken

Giet een laagje appelazijn in de glazen pot. Vervolgens dek je de pot af met een stukje plastic en zet dit vast met een elastiekje om de rand. Met een tandenstoker prik je dan een paar gaatjes in het plastic.

De fruitvliegjes worden aangetrokken door de appelazijn in de fruitvliegenval en vliegen door de gaatjes het potje in maar komen er dan niet meer uit.

Als je het zielig vindt dat de fruitvliegjes verdrinken in de appelazijn kan je eventueel een paar uienschillen in de azijn leggen, als een soort reddingsboei waar ze op kunnen zitten, en dan kan je de fruitvliegjes de volgende dag buiten weer vrijlaten. Waarna ze weer gezellig door het open raam naar binnen kunnen vliegen en opnieuw gevangen kunnen worden 😉

Heb jij nog goede tips om fruitvliegen te bestrijden? Deel ze dan hieronder met ons.

Reacties
Categorieën