Teunisbloemolie

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie is een echte wonderolie voor je huid. Goede kwaliteit teunisbloemolie wordt koud geperst uit de bloemen van de teunisbloem (Oenothera Biennis). Deze bloem groeit van oorsprong wild in Amerika en de bladeren, zaden en wortel van de bloem werden door de inheemse Amerikanen en Europese reizigers gebruikt als voedingsmiddel. Inmiddels groeit de plant op vele plaatsen, ook buiten Amerika.  Vanaf de 17e eeuw zijn diverse soorten in Europa ingevoerd. Sommige van deze hebben zich goed kunnen verspreiden en hebben nu een plaats in de Europese flora veroverd.

In het Engels wordt de olie “evening primrose oil” genoemd. Dit komt omdat de bloem 's avonds en 's nachts bloeit. De knoppen open zich in de schemering in enkele minuten tot prachtige bloemen en ze bloeien dan 1 nacht.

In Amerika gebruikten ze de plant vroeger al om kompressen voor wonden en kneuzingen te maken.

De olie bevat veel essentiële vetzuren, die de bouwstenen vormen voor celmembranen en een verscheidenheid aan hormonen en hormoonachtige stoffen. Teunisbloemolie heeft vooral een hoog gehalte van het omega-6 gamma-linoleenzuur. Dit werkt ontstekingsremmend.

 

teunisbloemolie

Gebruik van teunisbloemolie

Teunisbloemolie is uitwendig gebruikt van grote betekenis voor tal van aandoeningen en wordt vanwege het regenererende effect ook ingezet bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, huidschilfers en roodheid van de huid. De olie kan ook prima gebruikt worden in anti-aging créme’s omdat het helpt de rimpelvorming te verminderen.

Bij huidklachten kan je de olie puur aanbrengen als huidolie, bijvoorbeeld na het douchen op een licht vochtige huid. Of je kunt er ook een zalf van maken met bijenwas.

Ook geschikt als haarolie en bij een schilferige hoofdhuid. Dan voor het wassen inmasseren en 20 minuten in laten trekken.

Let op: teunisbloemolie mag niet gebruikt worden bij epilepsie of manische depressiviteit. Ook wanneer je corticosteroïden gebruikt geldt er een kanttekening:  het gebruik van corticosteroïden verstoort de werking van de teunisbloemolie waardoor het geen tot weinig effect heeft.

Biologische koudgeperste teunisbloemolie vind je ook in de Aromalifestyle shop
Agnes
Door

Agnes

op 06 Jul 2020

Word de olie uit de bloemen geperst of uit de zaden?

marijke
Door

marijke

op 13 Jul 2019

graag recept om zelf te maken

marijke
Door

marijke

op 03 Jul 2019

kan je deze zelf maken?

marijke
Door

marijke

op 24 Mar 2021

recept om zelf te maken graag

Reactie plaatsen