Haveryoghurt maken met havermout, snel en gezond!

Haveryoghurt maken met havermout, snel en gezond!

Haveryoghurt is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het over plantaardige yoghurt vervangers hebt. De bekendste is natuurlijk sojayoghurt en ook kokosyoghurt zie je steeds vaker.

Haveryoghurt is echter bijzonder simpel te maken omdat je geen “starter” nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is havermout en water.

De lactobacillus bacteriën (die de yoghurt maken) komen van nature voor in de lucht en onze omgeving.  Ze leven op zetmeel, water en vezels. Ze produceren dan een melkzuur: dit onderdrukt de groei van ongewenste bacteriën en schimmel, maar zorgt ervoor dat de haver gaat fermenteren waardoor je een soort yoghurt krijgt die goed is voor ons spijsverteringsstelsel, darmen en lichaam.

haveryoghurt

Wat heb je nodig voor je haveryoghurt

150 gram havermout, water en een beetje geduld.

Dag 1:

Spoel en reinig de havermout in een zeef. Doe de havermout in een glazen pot  en zet maximaal 1 cm onder water. Week voor minimaal 8 uur (of 1 nacht).  Voeg wat water toe gedurende deze tijd wanneer al het water opgezogen wordt. Er moet een klein laagje bovenop blijven liggen. Zorg er echter voor dat je niet teveel water toevoegt want dan wordt je haveryoghurt te dun.

Dag 2:

Doe de haverout samen met het weekwater in de blender. Blendt  tot het een gladde zachte massa wordt. Vind je de massa te dik voeg dan een klein beetje water toe tot je de gewenste dikte hebt gekregen. De dikte blijft tijdens het verder proces gelijk, de yoghurt wordt dus niet meer dikker of dunner.

Doe de romige havermout massa in een glazen pot  en dek losjes af met bijvoorbeeld kaasdoek of een luchtige theedoek (het moet kunnen ademen, maar er mag geen vuil  in komen).

De pot moet op kamertemperatuur blijven en roer het nu  ’s ochtends en ’s avonds met een houten lepel, het yoghurt proces gaat nu beginnen.

Dag 3 – 5:

elke dag 2 x  roeren en proeven of de smaak al naar wens is en je de haveryoghurt zuur genoeg vindt.

Wanneer je de yoghurt zuur genoeg vindt kun je de pot afsluiten  en in de koeling ongeveer een week bewaren.

De yoghurt smaakt naar een combinatie van havermout en yoghurt en is heerlijk als snel en voedzaam ontbijt met wat granola, fruit en jam. Je kunt het ook nog zoeten met een beetje ahornsiroop of dadelsiroop.

Met havermout kan je ook een heerlijk havermout ontbijt maken. Zoals deze overnight oats.

Sonja
Door

Sonja

op 16 Jul 2017

Wat een leuk en simpel recept! Ik ga het zeker uitproberen! Bedankt! :-)

Jeffrey
Door

Jeffrey

op 19 Apr 2018

Bedankt voor dit leuke recept. Ik vroeg mij wel af of de pot op dag 1 ook afgesloten dient te worden met een kaasdoek o.i.d, of moet deze open blijven zodat er lactobaccilli in kunnen komen?

Simon Aernout Tire
Door

Simon Aernout Tire

op 24 Jul 2018

wat jammer nu dat zo'n vraag niet beantwoord wordt..

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Tja, er komen zoveel vragen binnen op een website met meer dan 300 recepten dat ik soms een vraag over het hoofd zie. Ik heb helaas geen hulp die voor mij de vragen kan beantwoorden dus soms kan het wat langer duren. Maar het antwoord staat er nu bij,

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Je kunt de pot afdekken met een kaasdoek of iets dergelijks om te voorkomen dat er vuil in komt maar niet afsluiten met een glazen deksel.

Thea
Door

Thea

op 11 Apr 2019

Die van mij is heel dun geworden, wat is er fout gegaan.

Renata
Door

Renata

op 21 Dec 2020

Ik vond haveryoghurt uit de winkel zo verschrikkelijk lekker maar deze vond ik verschrikkelijk vies. Weet niet wat ik zou hebben mis gedaan maar ik vond het echt voor.

Marina
Door

Marina

op 16 Mar 2021

Ik vind deze yoghurt heerlijk! Is zulke yoghurt ook met andere granen, bijvoorbeeld rogge, te maken? (het is in feite dunne desem toch?)

Anke
Door

Anke

op 12 Jan 2022

Leuke vraag hierboven, wil ik ook wel weten, want enthousiast over de haveryoghurt, bedankt!

marita-coolen@hotmail.com
Door

marita-coolen@hotmail.com

op 16 Feb 2022

De jochurd word niet zuur blijft een mug waterig geheel. Moet je het verwarmen?? Er staat niets over in of bacteriën gebruiken een soort starter?

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Mar 2022

Je hoeft de yoghurt niet te verwarmen. De verzuring gebeurd door de natuurlijke bacteriën die al op de haver aanwezig zijn en in de lucht voorkomen. Daarom heb je ook tijd nodig. Als je yoghurt te dun is dan heb je waarschijnlijk te veel water toegevoegd. Je kunt beter beginnen met wat minder water en dan later nog extra toevoegen als het te droog /te dik is.

Andrea Eschler
Door

Andrea Eschler

op 11 Dec 2022

Goedemorgen, hoe warm is kamer temperatuur? Is 16 warm genoeg? Groetjes Andrea

Monica Can
Door

Monica Can

op 12 Dec 2022

Kamertemperatuur is 20-21 graden. 16 graden is waarschijnlijk iets te koud, dan moet het wat langer fermenteren.

Reactie plaatsen