Basis recepten
Monica Can
Basis recepten
1 min
16

Haveryoghurt maken met havermout, snel en gezond!

1 min
16

Haveryoghurt is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het over plantaardige yoghurt vervangers hebt. De bekendste is natuurlijk sojayoghurt en ook kokosyoghurt zie je steeds vaker.

Haveryoghurt is echter bijzonder simpel te maken omdat je geen “starter” nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is havermout en water.

De lactobacillus bacteriën (die de yoghurt maken) komen van nature voor in de lucht en onze omgeving.  Ze leven op zetmeel, water en vezels. Ze produceren dan een melkzuur: dit onderdrukt de groei van ongewenste bacteriën en schimmel, maar zorgt ervoor dat de haver gaat fermenteren waardoor je een soort yoghurt krijgt die goed is voor ons spijsverteringsstelsel, darmen en lichaam.

haveryoghurt

Wat heb je nodig voor je haveryoghurt

150 gram havermout, water en een beetje geduld.

Dag 1:

Spoel en reinig de havermout in een zeef. Doe de havermout in een glazen pot  en zet maximaal 1 cm onder water. Week voor minimaal 8 uur (of 1 nacht).  Voeg wat water toe gedurende deze tijd wanneer al het water opgezogen wordt. Er moet een klein laagje bovenop blijven liggen. Zorg er echter voor dat je niet teveel water toevoegt want dan wordt je haveryoghurt te dun.

Dag 2:

Doe de haverout samen met het weekwater in de blender. Blendt  tot het een gladde zachte massa wordt. Vind je de massa te dik voeg dan een klein beetje water toe tot je de gewenste dikte hebt gekregen. De dikte blijft tijdens het verder proces gelijk, de yoghurt wordt dus niet meer dikker of dunner.

Doe de romige havermout massa in een glazen pot  en dek losjes af met bijvoorbeeld kaasdoek of een luchtige theedoek (het moet kunnen ademen, maar er mag geen vuil  in komen).

De pot moet op kamertemperatuur blijven en roer het nu  ’s ochtends en ’s avonds met een houten lepel, het yoghurt proces gaat nu beginnen.

Dag 3 – 5:

elke dag 2 x  roeren en proeven of de smaak al naar wens is en je de haveryoghurt zuur genoeg vindt.

Wanneer je de yoghurt zuur genoeg vindt kun je de pot afsluiten  en in de koeling ongeveer een week bewaren.

De yoghurt smaakt naar een combinatie van havermout en yoghurt en is heerlijk als snel en voedzaam ontbijt met wat granola, fruit en jam. Je kunt het ook nog zoeten met een beetje ahornsiroop of dadelsiroop.

Met havermout kan je ook een heerlijk havermout ontbijt maken. Zoals deze overnight oats.

Reacties
Categorieën