Kamille lavendel gezichtscreme, verzorgend en natuurlijk
Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
2 min
3

Kamille lavendel gezichtscreme, verzorgend en natuurlijk

2 min
3

Maak zelf je verzorgende kamille lavendel gezichtscreme. Zonder schadelijke ingrediënten en puur natuur.

Regelmatig krijg ik verzoeken voor een recept voor een natuurlijke gezichtscrème. Na veel experimenteren heb ik hier een recept voor een heerlijke verzorgende gezichtscrème.

Zelf crème maken vergt wel een beetje oefening. Ik heb ook een aantal potjes crème moeten maken voordat ik het juiste recept had waar ik tevreden mee was voor mijn gezicht. (De andere potjes crème, die eigenlijk allemaal te dik en te vet waren naar mijn zin, zijn opgegaan als handcrème waar mijn handen me erg dankbaar voor waren).

Een goede gezichtscrème is een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en olie.

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen. Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren. In dit recept is stearinezuur de emulgator.

Benodigdheden voor je kamille lavendel gezichtscreme

kamille lavendel gezichtscreme

Bereidingswijze

Zet eerst een kan sterke kamille thee (van theezakjes of gedroogde kamillebloemen) en laat dit afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Ondertussen smelt je de shea boter samen met het stearinezuur, amandelolie  en jojobaolie au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is. Goed roeren totdat ook alle stearinebolletjes gesmolten zijn. Haal dan de maatbeker uit de pan en laat het geheel afkoelen tot lichaamstemperatuur en voeg dan de vitamine E olie toe.

Zet een kom op de weegschaal en weeg 115 gram kamille thee af. (als je losse bloemetjes hebt gebruikt eerst even door de zeef halen)

Neem nu een mixer, zet hem aan op de laagste stand en terwijl je de thee klopt met de mixer laat je langzaam het oliemengsel in de thee druppelen. Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met de olie toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder met olie toevoegen. Als de massa wat dikker wordt dan kan je de mixer op een hogere stand zetten. Klop het geheel 15 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan je etherische olie en eventueel de biokons toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potjes.

Bewaren en gebruik

Bewaar je kamille lavendel gezichtscreme op een koele donkere plaats. Als je biokons gebruikt als conserveringsmiddel dan blijft de crème ongeveer 4 maanden houdbaar.

Als je geen biokons wilt gebruiken dan bevat de crème geen conserveringsmiddelen is het het beste om deze binnen 4 weken op te maken. Je schijnt de creme ook in te kunnen vriezen maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

Ik heb altijd 1 klein potje in de badkamer staan en de rest bewaar ik in de koelkast (geconserveerd met biokons).  Als je geen biokons wilt gebruiken kan je dus ook 1 potje voor gebruik in de badkamer zetten en de rest invriezen.

Het is in ieder geval aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat de kamille lavendel gezichtscreme sneller bederft doordat er teveel bacteriën in komen.

Benodigdheden vind je ook in de Aromalifestyle shop

Reacties
Categorieën