Herbruikbare wattenschijfjes kan je makkelijk zelf maken.

Herbruikbare wattenschijfjes kan je makkelijk zelf maken.

Herbruikbare wattenschijfjes zijn zeer eenvoudig en goedkoop zelf te maken van bijvoorbeeld een oude handdoek en deze kleine stap heeft een grote invloed op het milieu. Reken maar even mee:

Als je als vrouw oogmake up gebruikt dan heb je minimaal 1 wattenschijfje nodig om het te verwijderen, vaak zelfs al 2 wattenschijfjes. Vervolgens nog eentje om de rest van je gezicht te ontdoen van make-up of te reinigen van het dagelijkse vuil. Na het reinigen van het gezicht haal je nog een wattenschijfje met wat tonic over je gezicht. Dus ’s avonds gebruik je al minimaal 3 wattenschijfjes en dan vaak ’s ochtends nog 1 om je gezicht op te frissen met een beetje tonic. Bij vier stuks per dag zijn dat 1460 wattenschijfjes per jaar voor 1 persoon.

herbruikbare wattenschijfjes

Laten we eens een schatting maken: Er wonen ongeveer 17 miljoen mensen in Nederland. Ervan uitgaande dat  3 miljoen mensen daarvan gemiddeld vier wattenschijfjes per dag gebruikt (natuurlijk gebuikt niet iedereen wattenschijfjes en de ene persoon gebruikt er 1 per dag en de ander 8). Dat zijn ruim vier miljard wattenschijfjes per jaar die we alleen in al in Nederland verbruiken (en dat is een voorzichtige schatting, het zouden er ook nog wel eens veel meer kunnen zijn).  Die wattenschijfjes worden niet gerecycled, ze gaan in het restafval.

En wattenschijfjes worden gemaakt van katoen dus  zelfs voordat je ze gebruikt zijn ze al schadelijk voor het milieu, want voor het maken van katoen worden veel agressieve bestrijdings-en bleekmiddelen gebruikt. En dat voor een product wat je na 1 keer gebruiken weggooit. Dat kan toch veel beter.

Je maakt gewoon 1 keer een aantal herbruikbare wattenschijfjes van een oude handdoek en je bent klaar. Dat het heel simpel is laat ik je nu zien.

Herbruikbare wattenschijfjes maken, dit heb je nodig:

  • Badstof, ik heb een oude handdoek gebruikt die te dun was geworden om nog gewoon te gebruiken maar nog prima geschikt voor wattenschijfjes.
  • Naald en garen (ik heb borduurgaren genomen) of een naaimachine
  • Een glas met een doorsnee van een wattenschijfje of iets groter
  • Een pen
  • Een schaar

wattenschijfjes van badstof

Aan de slag:

Vouw je handdoek dubbel en zet het glas erop. Trek met een pen een lijn eromheen.

Vouw je handdoek dubbel en zet het glas erop. Trek met pen een lijn eromheen

Steek een speld door de handdoek heen zodat de twee helften bij elkaar blijven.

diy-wattenschijfjes-2

Knip nu de rondjes uit het badstof, herhaal dit zo vaak totdat je de hoeveelheid wattenschijfjes hebt die je wilt maken. Laat de speld in de rondjes zitten.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden om de wattenschijfjes af te werken. Je kunt de 2 helften met een naaimachine met een zigzag of een overlock steek aan elkaar zetten, dit gaat natuurlijk het snelst.  Of je kunt de wattenschijfjes met een draad en borduurgaren en een festonsteek aan elkaar zetten.

diy-wattenschijfjes-festonsteek

Hoe je een festonsteek maakt zie je hier, Het is echt heel simpel. En ook met de hand gaat het snel, ik had de 6 wattenschijfjes binnen een half uurtje in elkaar genaaid. Bijna net zo snel als de wattenschijfjes die met de naaimachine zijn gemaakt.

Als je de wattenschijfjes in elkaar hebt genaaid dan ben je klaar en heb je je eigen milieuvriendelijke herbruikbare wattenschijfjes gemaakt.

Zelf spoel ik mijn wattenschijfjes na gebruik even uit zodat de meeste make up er alvast uit is en dan spaar ik ze op in een potje met sodawater. Ik was ze dan in een wasnetje samen met de witte was mee. En doe ze dan ook met wasnetje samen met de handdoeken in de wasdroger. (of als het mooi weer is hang ik ze op aan het droogrek, ze zijn heel snel droog).

Ga jij ook je eigen herbruikbare wattenschijfjes maken? Of gebruik je ze al? Laat het me hieronder weten.

De herbruikbare wattenschijfjes kan je ook prima gebruiken als basis voor je herbruikbare eye make-up pads 

brecht
Door

brecht

op 12 Apr 2016

Wat een ontzettend goed idee. Ik was er zelf nooit opgekomen. Dit werkt natuurlijk net zo goed voor maandverband en tepelkussens (voor de voedende mama's onder ons)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 13 Apr 2016

Ja, dit kan ook voor maandverband. Ik zal daarvan ook nog eens een beschrijving op de site zetten. Tepelkussens heb ik geen ervaring mee maar dat kan zeker ook.

Elly
Door

Elly

op 13 Nov 2017

Maandverband ? Terug naar de jaren 50 Lijkt me niet erg hygiënisch als je de hele dag op je werk zit met een tasje gebruikt maandverband .

Yvonne
Door

Yvonne

op 12 Apr 2016

Jeetje wat simpel zeg, ik heb er werkelijk nog nooit bij stil gestaan dat wattenschijfjes zo millieu belastend zijn. Ik ga ze zeker maken

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 13 Apr 2016

Leuk dat je ze ook gaat maken, weer een paar wattenschijfjes minder die de wereld vervuilen ;-).

Jip
Door

Jip

op 21 Apr 2016

Wat een goed idee!! Er ligt een stapel handdoeken in de kast die eigenlijk versleten zijn maar nog niet vervangen zijn; die ga ik hiervoor gebruiken!!!! Super!!!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Ja, dat heb ik ook zo gedaan. Ik heb nog een stuk handdoek over dus binnenkort nog meer ideetjes.

Jolanda
Door

Jolanda

op 21 Apr 2016

Wat leuk dat je dit idee op je site zet. Ik heb ze jaren geleden ook al eens gemaakt. Bevalt me heel goed, soms grijp Ik nog wel eens terug naar'gewone' wattenschijfjes omdat ik ze van micro vezel heb gemaakt. Zal eens gewone badstof gebruiken of juist flanel. Dat lijkt me ook wel wat. Ik heb ze trouwens gewoon als 4kantje gemaakt. Vorm kan mijn ogen niks schelen 😊

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Haha, nee je ogen maakt het niets uit welke vorm het is. Vierkant gaat net zo makkelijk. Het is omdat de standaard wattenschijfjes rond zijn dat ik ook voor ronde heb gekozen. Je kunt ook flanel of molton nemen, is ook lekker zacht.

Hanne
Door

Hanne

op 21 Apr 2016

Super idee! Leuk om te maken en misschien ook leuk om cadeau te doen! Ik ga ze zeker maken. Leuk werkje om in de avondzo'n te dien!!

Monica-Can
Marijke
Door

Marijke

op 21 Apr 2016

Badstof voelt vrij hard en grof aan in vergelijking met een wattenschijfje, misschien micro vezel?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Je kunt inderdaad ook microvezel, flanel of molton gebruiken.

Erica
Door

Erica

op 21 Apr 2016

Goed idee, ik heb ze zelf gemaakt van oude molton die zijn iets zachter maar een badstof lijkt me ook prima.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Molton is inderdaad zachter maar dat had ik niet dus vandaar badstof. Ik maak ze vaak ook even vochtig voor ik er oogmake up remover op doe en dan zijn die van badstof ook zacht.

Liesbeth Kriekaard
Door

Liesbeth Kriekaard

op 21 Apr 2016

Ik gebruik al jaren gehaakte ronde schijfjes en gebreide vierkante in tricot steek, dan hebben ze een zachte en wat grovere kant. Van badstof is ook wel een prima idee, eens kijken of ik nog een lichte handdoek heb.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Gehaakte heb ik ook al eens gezien (maar ik kan niet haken), gebreide is ook een goed idee.

Kitty
Door

Kitty

op 21 Apr 2016

Ik heb ze in de vorm van een mini washandje. Wel ongeveer ter grootte van een Wattenschijfjes. Zo maak ik heel makkelijk mijn ogen en gezicht schoon.

Rita
Door

Rita

op 21 Apr 2016

En wat dacht je van wasbaar toiletpapier? Misschien alleen voor de urine, maar anders "bewaren" in een luieremmer?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Ja, dat kan ook. Waarom niet, reepjes maken van badstof en inderdaad na gebruik in een luieremmer doen.

elly ceelen
Door

elly ceelen

op 21 Apr 2016

ga ik zeker doen.....milieu vriendelijk! dank je wel om te delen

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Graag gedaan.

Ellen
Door

Ellen

op 01 Jan 2017

Zo mijn ecologische voetafdruk is ook wat kleiner geworden, dankzij jou super idee!! Wat een leuke site, hoop nog veel dingen tegen te komen die mijn afdruk "nog" kleiner maken! Dank je wel.

Tonny
Door

Tonny

op 30 Aug 2017

Wat dacht je van een moessondouche dan hoef je alleen nog maar af te drogen. Bij Wish heb je ze al voor 7 euro. Wij hebben het zelf aangelegd met kraantje van loodgieter aan de waterleiding van het toilet.

Gerry
Door

Gerry

op 15 Oct 2017

Monica wat een gaaf idee zeg. Ik heb genoeg oude handdoeken die ik ervoor ga gebruiken. Heb ik tevens een idee om het voor mijn schoondochters en kleindochters te maken i.v.m. de komende Sinterklaas Dank je wel. Eeehhh .....ik ben van mijn oude handdoeken af!!

Linda
Door

Linda

op 15 Oct 2017

Ik heb er een aantal gemaakt. Inderdaad zo gepiept en nog een leuk werkje ook. Merk wel dat de mascara er met het wassen niet helemaal uitgaat, terwijl ik de pad na gebruik wel even uitspoel en op 60 graden was.

Marion
Door

Marion

op 15 Oct 2017

Monica, dit is een heel erg leuk idee en ook leuk met alle kleurtjes om te naaien. Het staat ook heel erg vrolijk. Ga het zeker proberen. Heb zelf ook een keer van fleece stof een paar stofkapjes gemaakt met elastiek, scheelt ook weer in het milieu en is ook lekker zacht.

Janneke van Vlie
Door

Janneke van Vlie

op 12 Nov 2017

Op zich een heel goed idee maar als je bedrijfsmatig bezig bent (zoals bv. een pedicure) dan wordt het wel wat lastiger! Bij jezelf dezelfde 'watjes' gebruiken is geen pobleem gaan gewoon bij de was mee maar in een bedrijf gebruik je gewoon meer.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 17 Nov 2017

Dat klopt, in een bedrijf wordt het wat lastiger om met herbruikbare wattenschijfjes te gaan werken. Maar er zijn ook vast wel speciale katoenen doekjes te koop die heet gewassen kunnen worden. Het blijft altijd compromissen zoeken.

Mita
Door

Mita

op 04 Dec 2017

Voila heb mijn kerstboomgeschenkje voor mijn dochters klaar.Nu nog een mooi doosje om de propere doekjes in te doen en nog netjes kopen om de vuile in te steken rits dicht en hup de wasmachine in.Ik maak er ook nog de Kamille facewash bij,leuk toch. Schijfjes niet proper,raar was je dan je witte was nooit op 95 gradenAls je dat regelmatig doet dan voorkom je nare geurtjes in je machine.Ik was mijn witte was steeds op 95 gr.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

Ik leg mijn schijfjes tegenwoordig nadat ik ze gebruikt heb in een potje met water en een beetje soda en daar blijven ze tot ik ze ga wassen. Dan worden ze prima schoon. Ik was ze op 60 graden. Wat een leuk idee om de schijfjes cadeau te doen met de kamille facewash. Een heel leuk kerstgeschenk.

Lara
Door

Lara

op 28 Dec 2017

Hallo allemaal, aan degenen die microvezel willen gebruiken: bij het wassen hiervan komen microplastic vezels vrij hetgeen bijdraagt aan de "plastic soup " in (zee)water. Dit wist ik ook niet,maar ben hierom gestopt met het gebruik van microvezeldoekjes. Verder prima idee! Groeten van Lara.

Gerty
Door

Gerty

op 13 Jan 2018

Een geweldig goed idee! De herbruikbare schijfjes die te koop worden aangeboden zijn erg duur en op deze manier worden de versleten handdoeken voor iets anders gebruikt dan poetslap. Ik ga vierkantjes maken, zo gebruik ik de handdoek integraal en hoef ik niets weg te gooien! Bedankt voor het geweldige idee!

Helene
Door

Helene

op 05 May 2018

Nu ik lenzen draag merk ik dat ik vaak last heb van de draadjes die van de katoenen schijfjes af komen. Ik ga dit zeker proberen, kan veel irritatie aan m'n ogen schelen!

Ada
Door

Ada

op 11 Oct 2018

Maandverband uit lapjes maken? Wattenschijfjes? Wc papier wat je kunt wassen? Dit is toch te zot voor woorden..... terug naar 50er jaren dan ook maar weer 1x per week in de teil met om de beurt alle kinderen in hetzelfde water, groene zeep er in, geen shampoo....1x per week schoon ondergoed spaart ook veel was. Ik denk dat degenen die hierboven die milieutips geven vast die tijd niet mee maakten.

Mieke
Door

Mieke

op 12 Nov 2018

He Ada, wat een zure reactie, ben je slecht gehumeurd? Weetje, ik douche 2 x per week met een klein beetje zeep, was mn haar met een papje bakingsoda/water. Nu ga ik de schijfjes ook nog maken. Ik ben 71 jaar en wil niet terug naar de jaren 50, maar wil wel de schone en nuttige dingen doen, die in die tijd gewoon waren en nog steeds bruikbaar zijn. Op internet zijn duizenden tips te vinden om milieu én lichaamsvriendelijk bezig te zijn. Kijk eens rond Ada, en pik eruit watvoor jou werkbaar is.

Marleen
Door

Marleen

op 09 Jan 2019

Ha, nog een idee bij voor m'n oude handdoeken. Heb ze in't groot ( voor make up) en klein gemaakt (deze staan in een glazen pot op de badkamer) voor algemeen gebruik. Ik maak al jaren van alles van oude handdoeken, zoals isolatie binnenkant pannenlappen, poetsdoeken, opfrisdoeken voor tussendoor (vooral bij heet weer), dan heb ik een recept waar ik 7 doeken in een grote glazen bokaal steek met m'n produkt,

Jenny Jongepier
Door

Jenny Jongepier

op 08 Mar 2020

Ik gebruikte al wattenschijfjes van katoen. Ik kocht ze per 4 bij de biologische winkel en waste ze iedere week trouw uit, maar ik was nog niet op het idee gekomen om ze zelf te maken. Dit ga ik nu vast en zeker doen!

Kitty
Door

Kitty

op 09 Feb 2019

Nog simpelere oplossing: washandje, klaar.

Titia
Door

Titia

op 06 May 2019

ik heb laatst borstvoedingpads gemaakt en ik ga zeker deze wattenschijfjes ook maken. Heb wel een tip: teken rondjes op de doek en speld het van alle kanten vast, spelden in cirkels met de koppen aan de buitenkant van het rondje en stik ze door terwijl ze nog niet uitgeknipt zijn. Knip ze daarna voorzichtig uit langs de rand. Mocht er een stikseltje doorgeknipt worden kan je op die plaats dat repareren, maar dit scheelt zó enorm veel werk! Ik maak ze trouwens ovaal zoals die grote wattenschijven :)

Saskia DC
Door

Saskia DC

op 25 Mar 2020

Hoi Ik heb ze twee jaar geleden gemaakt van een oud (duur en versleten) pyjama van mijn dochter (katoen) en ze werken nog steeds maar heb er te weinig gemaakt, dus ga ik er nu bij maken maar wel van badstof dit keer. Bedankt voor de duidelijke uitleg, het scheelt heel veel in afval (want ik gebruikt vroeger 3 wattenschijfjes per dag) en ze kosten niets van plaats in de wasmachine, want zoiezo moet je wel eens handdoeken wassen. Bedankt groetjes Saskia

Ria
Door

Ria

op 01 Jun 2020

Maak ze niet rond maar vierkant

Clothilde
Door

Clothilde

op 08 Jun 2020

Door Clothilde op 8 juni 2020 Afgelopen donderdag heb ik de schijfjes gekocht en schrok eerlijk gezegd wat van de prijs en donderdagavond was ik al in de weer met lapjes badstof. Het doet me een enorm plezier dat ik niet alleen zo gek ben om ze zelf te maken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de gekochte heel erg goed bevallen maar de zelfgemaakte bevallen ook erg goed. Vanmorgen heb ik en de gekochte en de zelfgemaakte gewassen op 60 graden. En inderdaad, waarom niet vierkant? een stuk gemakkelijker om te maken en geen afval. Ik maak ze met de overlockmachine en werk ze nog af met een mooie steek op de naaimachine maar met een overhands gekleurd steekje lijkt me ook een leuk idee. Waarom heb ik dit nog nooit ergens gelezen, dan was ik er zeker al jaren geleden mee begonnen. Ik las een artikeltje in de krant. zodoende.

Clothilde den Hartigh
Door

Clothilde den Hartigh

op 20 Jun 2020

Na veertien dagen wasbare wattenschijfjes te hebben gebruikt weet ik een ding heel zeker: ik wil nooit geen andere meer. Ik heb er nu verschillende gemaakt. Niet meer op de lockmachine, dat gaat te vlug. Ik had een lang bewaarde hele fijne badstof, een flanelachtige molton en gewone badstof. Een laagje badstof en een laagje flanel gaven een heel goed resultaat, het leek op de gekochte, Dan maakte ik wat kleinere, doorsnee 7 cm, uit twee laagjes flanel. Ook heel fijn in gebruik leek op gewone wattenschijfjes. Daarna maakte ik er uit twee laagjes van badstof aan de meter. Die waren wat ruiger, ik weet niet of dat zo goed is. Ik zette de snelheid van mijn naaimachine op de laagste stand zodat ik goed kon draaien en met een locksteek was het resultaat erg goed en netjes. Ook maakte ik een zakje met een ritsje van 20 cm breed en 12 cm lang. Handiger en safer dan de kleine zakjes met een koordje.

Evelien
Door

Evelien

op 29 Sep 2021

Ik ben mijn project DIY wattenschijfje nog aan het plotten. Waar ik op dit moment tegenaan loop is welk materiaal is nou het fijnste? Ik ben al even in de stoffen la gedoken, ik heb wat restjes pyama flanel gevonden, badjas badstof en wat basic jersey. ik heb de ervaring dat flanel en badstof nog wel eens ruw kunnen worden door het regelmatige wassen, met de tere huid onder de ogen vraag ik me af of dat wel fijn in gebruik is. Zijn er dames hier die daar al ervaring mee hebben en wat advies willen delen? Ik leer er graag meer over.

Reactie plaatsen