Page content

Herbruikbare wattenschijfjes kan je makkelijk zelf maken.

Herbruikbare wattenschijfjes kan je makkelijk zelf maken.

Herbruikbare wattenschijfjes zijn zeer eenvoudig en goedkoop zelf te maken van bijvoorbeeld een oude handdoek en deze kleine stap heeft een grote invloed op het milieu. Reken maar even mee:

Als je als vrouw oogmake up gebruikt dan heb je minimaal 1 wattenschijfje nodig om het te verwijderen, vaak zelfs al 2 wattenschijfjes. Vervolgens nog eentje om de rest van je gezicht te ontdoen van make-up of te reinigen van het dagelijkse vuil. Na het reinigen van het gezicht haal je nog een wattenschijfje met wat tonic over je gezicht. Dus ’s avonds gebruik je al minimaal 3 wattenschijfjes en dan vaak ’s ochtends nog 1 om je gezicht op te frissen met een beetje tonic. Bij vier stuks per dag zijn dat 1460 wattenschijfjes per jaar voor 1 persoon.

 

herbruikbare wattenschijfjes

 

Laten we eens een schatting maken: Er wonen ongeveer 17 miljoen mensen in Nederland. Ervan uitgaande dat  3 miljoen mensen daarvan gemiddeld vier wattenschijfjes per dag gebruikt (natuurlijk gebuikt niet iedereen wattenschijfjes en de ene persoon gebruikt er 1 per dag en de ander 8). Dat zijn ruim vier miljard wattenschijfjes per jaar die we alleen in al in Nederland verbruiken (en dat is een voorzichtige schatting, het zouden er ook nog wel eens veel meer kunnen zijn).  Die wattenschijfjes worden niet gerecycled, ze gaan in het restafval.

En wattenschijfjes worden gemaakt van katoen dus  zelfs voordat je ze gebruikt zijn ze al schadelijk voor het milieu, want voor het maken van katoen worden veel agressieve bestrijdings-en bleekmiddelen gebruikt. En dat voor een product wat je na 1 keer gebruiken weggooit. Dat kan toch veel beter.

Je maakt gewoon 1 keer een aantal herbruikbare wattenschijfjes van een oude handdoek en je bent klaar. Dat het heel simpel is laat ik je nu zien.

 

Herbruikbare wattenschijfjes maken, dit heb je nodig:

 

  • Badstof, ik heb een oude handdoek gebruikt die te dun was geworden om nog gewoon te gebruiken maar nog prima geschikt voor wattenschijfjes.
  • Naald en garen (ik heb borduurgaren genomen) of een naaimachine
  • Een glas met een doorsnee van een wattenschijfje of iets groter
  • Een pen
  • Een schaar

wattenschijfjes van badstof

 

Aan de slag:

 

Vouw je handdoek dubbel en zet het glas erop. Trek met een pen een lijn eromheen.

 

Vouw je handdoek dubbel en zet het glas erop. Trek met pen een lijn eromheen

 

Steek een speld door de handdoek heen zodat de twee helften bij elkaar blijven.

 

diy-wattenschijfjes-2

 

Knip nu de rondjes uit het badstof, herhaal dit zo vaak totdat je de hoeveelheid wattenschijfjes hebt die je wilt maken. Laat de speld in de rondjes zitten.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden om de wattenschijfjes af te werken. Je kunt de 2 helften met een naaimachine met een zigzag of een overlock steek aan elkaar zetten, dit gaat natuurlijk het snelst.  Of je kunt de wattenschijfjes met een draad en borduurgaren en een festonsteek aan elkaar zetten.

 

diy-wattenschijfjes-festonsteek

 

Hoe je een festonsteek maakt zie je hier, Het is echt heel simpel. En ook met de hand gaat het snel, ik had de 6 wattenschijfjes binnen een half uurtje in elkaar genaaid. Bijna net zo snel als de wattenschijfjes die met de naaimachine zijn gemaakt.

Als je de wattenschijfjes in elkaar hebt genaaid dan ben je klaar en heb je je eigen milieuvriendelijke herbruikbare wattenschijfjes gemaakt.

Zelf spoel ik mijn wattenschijfjes na gebruik even uit zodat de meeste make up er alvast uit is en dan spaar ik ze op in een wasnetje. Ik was ze dan in het wasnetje samen met de witte was mee. En doe ze dan ook met wasnetje samen met de handdoeken in de wasdroger. (of als het mooi weer is hang ik ze op aan het droogrek, ze zijn heel snel droog).

Ga jij ook je eigen herbruikbare wattenschijfjes maken? Of gebruik je ze al? Laat het me hieronder weten.

 

 

 

 

 

 

Comment Section

22 reacties op “Herbruikbare wattenschijfjes kan je makkelijk zelf maken.


Door brecht op 12 april 2016

Wat een ontzettend goed idee. Ik was er zelf nooit opgekomen. Dit werkt natuurlijk net zo goed voor maandverband en tepelkussens (voor de voedende mama’s onder ons)


Door Monica-Can op 13 april 2016

Ja, dit kan ook voor maandverband. Ik zal daarvan ook nog eens een beschrijving op de site zetten. Tepelkussens heb ik geen ervaring mee maar dat kan zeker ook.


Door Yvonne op 12 april 2016

Jeetje wat simpel zeg, ik heb er werkelijk nog nooit bij stil gestaan dat wattenschijfjes zo millieu belastend zijn. Ik ga ze zeker maken


Door Monica-Can op 13 april 2016

Leuk dat je ze ook gaat maken, weer een paar wattenschijfjes minder die de wereld vervuilen ;-).


Door Jip op 21 april 2016

Wat een goed idee!! Er ligt een stapel handdoeken in de kast die eigenlijk versleten zijn maar nog niet vervangen zijn; die ga ik hiervoor gebruiken!!!! Super!!!


Door Monica-Can op 22 april 2016

Ja, dat heb ik ook zo gedaan. Ik heb nog een stuk handdoek over dus binnenkort nog meer ideetjes.


Door Jolanda op 21 april 2016

Wat leuk dat je dit idee op je site zet. Ik heb ze jaren geleden ook al eens gemaakt. Bevalt me heel goed, soms grijp Ik nog wel eens terug naar’gewone’ wattenschijfjes omdat ik ze van micro vezel heb gemaakt. Zal eens gewone badstof gebruiken of juist flanel. Dat lijkt me ook wel wat. Ik heb ze trouwens gewoon als 4kantje gemaakt. Vorm kan mijn ogen niks schelen 😊


Door Monica-Can op 22 april 2016

Haha, nee je ogen maakt het niets uit welke vorm het is. Vierkant gaat net zo makkelijk. Het is omdat de standaard wattenschijfjes rond zijn dat ik ook voor ronde heb gekozen. Je kunt ook flanel of molton nemen, is ook lekker zacht.


Door Hanne op 21 april 2016

Super idee! Leuk om te maken en misschien ook leuk om cadeau te doen! Ik ga ze zeker maken. Leuk werkje om in de avondzo’n te dien!!Door Marijke op 21 april 2016

Badstof voelt vrij hard en grof aan in vergelijking met een wattenschijfje, misschien micro vezel?


Door Monica-Can op 22 april 2016

Je kunt inderdaad ook microvezel, flanel of molton gebruiken.


Door Erica op 21 april 2016

Goed idee, ik heb ze zelf gemaakt van oude molton die zijn iets zachter maar een badstof lijkt me ook prima.


Door Monica-Can op 22 april 2016

Molton is inderdaad zachter maar dat had ik niet dus vandaar badstof. Ik maak ze vaak ook even vochtig voor ik er oogmake up remover op doe en dan zijn die van badstof ook zacht.


Door Liesbeth Kriekaard op 21 april 2016

Ik gebruik al jaren gehaakte ronde schijfjes en gebreide vierkante in tricot steek, dan hebben ze een zachte en wat grovere kant.
Van badstof is ook wel een prima idee, eens kijken of ik nog een lichte handdoek heb.


Door Monica-Can op 22 april 2016

Gehaakte heb ik ook al eens gezien (maar ik kan niet haken), gebreide is ook een goed idee.


Door Kitty op 21 april 2016

Ik heb ze in de vorm van een mini washandje. Wel ongeveer ter grootte van een Wattenschijfjes. Zo maak ik heel makkelijk mijn ogen en gezicht schoon.


Door Rita op 21 april 2016

En wat dacht je van wasbaar toiletpapier? Misschien alleen voor de urine, maar anders “bewaren” in een luieremmer?


Door Monica-Can op 22 april 2016

Ja, dat kan ook. Waarom niet, reepjes maken van badstof en inderdaad na gebruik in een luieremmer doen.


Door elly ceelen op 21 april 2016

ga ik zeker doen…..milieu vriendelijk!
dank je wel om te delen


Door Monica-Can op 22 april 2016

Graag gedaan.


Door Ellen op 1 januari 2017

Zo mijn ecologische voetafdruk is ook wat kleiner geworden, dankzij jou super idee!! Wat een leuke site, hoop nog veel dingen tegen te komen die mijn afdruk “nog” kleiner maken! Dank je wel.

Plaats een reactie


*