DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
3 min
46

Herbruikbare wattenschijfjes kan je makkelijk zelf maken.

3 min
46

Herbruikbare wattenschijfjes zijn zeer eenvoudig en goedkoop zelf te maken van bijvoorbeeld een oude handdoek en deze kleine stap heeft een grote invloed op het milieu. Reken maar even mee:

Als je als vrouw oogmake up gebruikt dan heb je minimaal 1 wattenschijfje nodig om het te verwijderen, vaak zelfs al 2 wattenschijfjes. Vervolgens nog eentje om de rest van je gezicht te ontdoen van make-up of te reinigen van het dagelijkse vuil. Na het reinigen van het gezicht haal je nog een wattenschijfje met wat tonic over je gezicht. Dus ’s avonds gebruik je al minimaal 3 wattenschijfjes en dan vaak ’s ochtends nog 1 om je gezicht op te frissen met een beetje tonic. Bij vier stuks per dag zijn dat 1460 wattenschijfjes per jaar voor 1 persoon.

herbruikbare wattenschijfjes

Laten we eens een schatting maken: Er wonen ongeveer 17 miljoen mensen in Nederland. Ervan uitgaande dat  3 miljoen mensen daarvan gemiddeld vier wattenschijfjes per dag gebruikt (natuurlijk gebuikt niet iedereen wattenschijfjes en de ene persoon gebruikt er 1 per dag en de ander 8). Dat zijn ruim vier miljard wattenschijfjes per jaar die we alleen in al in Nederland verbruiken (en dat is een voorzichtige schatting, het zouden er ook nog wel eens veel meer kunnen zijn).  Die wattenschijfjes worden niet gerecycled, ze gaan in het restafval.

En wattenschijfjes worden gemaakt van katoen dus  zelfs voordat je ze gebruikt zijn ze al schadelijk voor het milieu, want voor het maken van katoen worden veel agressieve bestrijdings-en bleekmiddelen gebruikt. En dat voor een product wat je na 1 keer gebruiken weggooit. Dat kan toch veel beter.

Je maakt gewoon 1 keer een aantal herbruikbare wattenschijfjes van een oude handdoek en je bent klaar. Dat het heel simpel is laat ik je nu zien.

Herbruikbare wattenschijfjes maken, dit heb je nodig:

  • Badstof, ik heb een oude handdoek gebruikt die te dun was geworden om nog gewoon te gebruiken maar nog prima geschikt voor wattenschijfjes.
  • Naald en garen (ik heb borduurgaren genomen) of een naaimachine
  • Een glas met een doorsnee van een wattenschijfje of iets groter
  • Een pen
  • Een schaar

wattenschijfjes van badstof

Aan de slag:

Vouw je handdoek dubbel en zet het glas erop. Trek met een pen een lijn eromheen.

Vouw je handdoek dubbel en zet het glas erop. Trek met pen een lijn eromheen

Steek een speld door de handdoek heen zodat de twee helften bij elkaar blijven.

diy-wattenschijfjes-2

Knip nu de rondjes uit het badstof, herhaal dit zo vaak totdat je de hoeveelheid wattenschijfjes hebt die je wilt maken. Laat de speld in de rondjes zitten.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden om de wattenschijfjes af te werken. Je kunt de 2 helften met een naaimachine met een zigzag of een overlock steek aan elkaar zetten, dit gaat natuurlijk het snelst.  Of je kunt de wattenschijfjes met een draad en borduurgaren en een festonsteek aan elkaar zetten.

diy-wattenschijfjes-festonsteek

Hoe je een festonsteek maakt zie je hier, Het is echt heel simpel. En ook met de hand gaat het snel, ik had de 6 wattenschijfjes binnen een half uurtje in elkaar genaaid. Bijna net zo snel als de wattenschijfjes die met de naaimachine zijn gemaakt.

Als je de wattenschijfjes in elkaar hebt genaaid dan ben je klaar en heb je je eigen milieuvriendelijke herbruikbare wattenschijfjes gemaakt.

Zelf spoel ik mijn wattenschijfjes na gebruik even uit zodat de meeste make up er alvast uit is en dan spaar ik ze op in een potje met sodawater. Ik was ze dan in een wasnetje samen met de witte was mee. En doe ze dan ook met wasnetje samen met de handdoeken in de wasdroger. (of als het mooi weer is hang ik ze op aan het droogrek, ze zijn heel snel droog).

Ga jij ook je eigen herbruikbare wattenschijfjes maken? Of gebruik je ze al? Laat het me hieronder weten.

De herbruikbare wattenschijfjes kan je ook prima gebruiken als basis voor je herbruikbare eye make-up pads 

Reacties
Categorieën