Kattengras kweken, zonder rommel op hydrocultuur

Kattengras kweken, zonder rommel op hydrocultuur

Kattengras kweken is super makkelijk om zelf te doen, gezonder voor je kat en veel milieuvriendelijker dan kattengras in plastic potjes kopen,

Zoals je misschien al weet hebben wij 2 katten, Rixy en July, die beide heel graag kattengras eten. Vooral Rixy is een echte plantenliefhebber en als ik geen kattengras heb staan dan begint hij rustig aan de andere planten in huis. Alhoewel we niet veel andere planten meer hebben want bij ons staan overal in huis leuke potjes met kattengras.

Waarom kattengras?

Katten kunnen planten maar moeilijk verteren. Door gras te eten, gaan ze vaak braken. Het bijkomende effect hiervan is dat haarballen uit de maag komen. Ook neemt het – in het geval van wilde katten – onverteerbare delen van de prooi mee.

Ook eten sommige katten gras zonder over te geven (zoals onze Rixy). Gras bevat veel vezels. Alhoewel deze er onverteerd weer uitkomen, helpen de vezels bij de darmwerking. Daardoor heeft het een effect op verstopping of diarree – en kan het zelfs helpen haren makkelijker te vervoeren door de darmen.

Het effect van gras eten is echt per kat verschillend, bij de ene kat werkt het gras irriterend en gaan ze overgeven en de anderen knabbelen er alleen maar aan of ze eten het echt op omdat het helpt bij de vertering van voedsel en verwerking van haren in darm.

Het is in ieder geval goed om altijd wat kattengras te hebben staan. De meeste katten eten alleen van het gras wanneer ze het nodig hebben.

Als je een binnenkat hebt, kan hij zelf niet bij gras komen. Een bakje gras kan dan een oplossing zijn. Echter is dit niet alleen voor je binnenkat handig. Als je wilt voorkomen dat je kat aan je andere planten knabbelt, is kattengras ook een goede oplossing. Bovendien hoeft hij dan minder te sabbelen op buitengras dat mogelijk verontreinigd is.

Gezien de hoeveelheid kattengras die hier verbruikt wordt leek het me eigenlijk wel handig om het zelf te gaan kweken. Om zelf kattengras te kweken is tarwegras de makkelijkste (en gezondste) oplossing. Het tarwegras kan je zelf ook gebruiken in je smoothies (heel erg gezond).

En ik gebruik geen aarde om het katten gras te kweken maar hydrocultuurkorrels. Dit geeft veel minder rommel en je kunt de hydrocultuurkorrels iedere keer weer opnieuw gebruiken.

kattengras

Benodigdheden:

Biologische tarwekorrels (bijv. deze van de Zuidmolen)

Hydrocultuurkorrels (verkrijgbaar bij het tuincentrum of de bloemenzaak)

Een wijde glazen pot (ik gebruik hiervoor weckglazen, dat ziet er niet alleen leuk uit maar je kunt ook het waterpeil goed in de gaten houden)

Een stukje keukenrol (zonder decor, dus wit en het liefst ongebleekt)

Kattengras kweken

Vul de potten tot ongeveer 1,5 cm onder de rand met hydrocultuurkorrels (als je ze de eerste keer gebruikt dan eerst even goed uitspoelen) en vul met water  zodat de hydrokorrels net onder water staan. Knip een stukje keukenrol op maat van de pot en leg dit op de hydrokultuurkorrels.

Neem de hoeveelheid tarwekorrels die je nodig hebt om het keukenpapier goed te bedekken en leg deze op het keukenpapier. De tarwekorrels kiemen sneller als je ze eerst een uurtje in wat water laat weken en dan op het keukenpapier legt.

Zet de potten op een lichte plaats maar liever niet in de zon. Na een paar dagen zie je dan de eerste sprietjes tevoorschijn komen en dan gaat het heel snel, na een week heb je kattengras waar je katten aan kunnen knabbelen. Zorg er wel voor dat er altijd voldoende water in de pot aanwezig is zodat de wortels bij het water kunnen maar zorg ervoor dat de tarwekorrels niet onder water staan want dan gaan ze schimmelen.

Na ongeveer 2-3 weken wordt het kattengras lelijk en kan je nieuw gras kweken. Dan haal je het gras met keukenpapier uit de pot, en verwijdert de hydrokorrels die nog tussen de wortels zitten. Spoel alle hydrocultuurkorrels goed uit en dan kan je opnieuw beginnen.  Het oude kattengras kan in de biobak of op de composthoop.

Zo maak je je eigen kattengras, biologisch, zonder pesticiden, heel goedkoop en milieuvriendelijk.

susanne mijling
Door

susanne mijling

op 27 Apr 2018

dank je wel monica

Marianne
Door

Marianne

op 29 Apr 2018

Super! Dank je wel.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Graag gedaan, veel plezier met maken.

Annie
Door

Annie

op 02 May 2018

Dat ga ik zeker proberen en hopen dat hij ( Joske ) van m,n andere planten afblijft Dank je wel !

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2018

Bij mij werkt het perfect. Zolang er voldoende kattengras staat worden de andere planten met rust gelaten.

Paulien
Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 Sep 2018

Leuk, dank je wel voor het delen. Leuke blog heb je. Een aanrader voor alle honden- en kattenliefhebber.

Peter de Koning
Door

Peter de Koning

op 31 May 2019

Nou Monica, Het is een week geleden dat ik dit stukje las. Maar had er tot vandaag nog geen tijd voor gehad. elke dag dacht oh ja dit wil ik proberen. Dus had je blog al als een bookmark geplaatst zodat ik deze snel kon vinden. En vandaar en mee begonnen. Het zijn geen weckpotten geworden maar wel glazen vierkanten potten. Beetje zwaarder omdat de dames hier in huis nogal wilde kunnen zijn. hahah Dus we gaan het meemaken. Super Idee. Dank je wel

Rita
Door

Rita

op 19 Oct 2019

Ik heb het een paar keer uit geprobeerd, maar ik krijg iedere keer na een paar weken schimmel in het potje. En dan krijg ik fruitvliegjes in huis. Wat is hier tegen te doen?

Evelien
Door

Evelien

op 31 Jul 2020

Wat een fantastisch idee! Dankjewel voor je blog. Sommig gras van de winkel is binnen een week al aan vervanging toe. Dan word het toch wel een prijzige hobby. Het plan om zelf gras te zaaien zat er dus al in. Maar met deze super makkelijke en effiecente stap voor stap uitleg gaat het helemaal goed komen. Korrels geven inderdaad niet elke keer troep als er gras ontworteld word door madam. Tarwegras zal wel wat scherper zijn dan wat ze nu krijgt maar dat moeten we dan maar even afwachten. Op naar de 2ehand voor glaasjes :D

Regine
Door

Regine

op 19 Oct 2020

Ik heb dit nu een aantal keren gedaan met een glazen pot. Het werkt op zich wel, groeit goed en de katjes vinden het fantastisch. Alleen ik heb van die slopers die de poten erin steken en de sprietjes er het liefste met wortel en al uittrekken. Resultaat na 5 min: omgevallen pot met overal hydrokorrels (erg leuk speelgoed). Heeft iemand tips hoe ik dit kan voorkomen? (ik heb ook een catit grass unit ding, maar daar groeit het gras slecht en krijg ik snel schimmels, ik denk omdat het niet hoog genoeg is..)

Lenepeen
Door

Lenepeen

op 04 Feb 2021

Hoi Monica, Ik heb de instructie nauwlettend opgevolgd, m.u.v. het keukenpapier: ik had alleen papier met een gezellig printje. De graskorrels die ik had waren niet van al te beste kwaliteit dus het wilde niet echt wortelen/groeien en veel korrels kwamen helemaal niet uit. Maar dat is niet het probleem waarop ik stuitte: Toen ik na een week het gras aan de katten wilde voorschotelen, kwam ik er achter dat het water in de potjes ont-zet-tend stonk! Heb jij dit wel eens gehad? En hoe kan ik dit voorkomen? Ververs jij het water of vulde je steeds bij (dat deed ik)? De geur was zo sterk dat ik m'n hydrokorrels ook maar heb weggegooid want die bleven stinken.

Reactie plaatsen