Dieren
Monica Can
Dieren
3 min
12

Kattengras kweken, zonder rommel op hydrocultuur

3 min
12

Kattengras kweken is super makkelijk om zelf te doen, gezonder voor je kat en veel milieuvriendelijker dan kattengras in plastic potjes kopen,

Zoals je misschien al weet hebben wij 2 katten, Rixy en July, die beide heel graag kattengras eten. Vooral Rixy is een echte plantenliefhebber en als ik geen kattengras heb staan dan begint hij rustig aan de andere planten in huis. Alhoewel we niet veel andere planten meer hebben want bij ons staan overal in huis leuke potjes met kattengras.

Waarom kattengras?

Katten kunnen planten maar moeilijk verteren. Door gras te eten, gaan ze vaak braken. Het bijkomende effect hiervan is dat haarballen uit de maag komen. Ook neemt het – in het geval van wilde katten – onverteerbare delen van de prooi mee.

Ook eten sommige katten gras zonder over te geven (zoals onze Rixy). Gras bevat veel vezels. Alhoewel deze er onverteerd weer uitkomen, helpen de vezels bij de darmwerking. Daardoor heeft het een effect op verstopping of diarree – en kan het zelfs helpen haren makkelijker te vervoeren door de darmen.

Het effect van gras eten is echt per kat verschillend, bij de ene kat werkt het gras irriterend en gaan ze overgeven en de anderen knabbelen er alleen maar aan of ze eten het echt op omdat het helpt bij de vertering van voedsel en verwerking van haren in darm.

Het is in ieder geval goed om altijd wat kattengras te hebben staan. De meeste katten eten alleen van het gras wanneer ze het nodig hebben.

Als je een binnenkat hebt, kan hij zelf niet bij gras komen. Een bakje gras kan dan een oplossing zijn. Echter is dit niet alleen voor je binnenkat handig. Als je wilt voorkomen dat je kat aan je andere planten knabbelt, is kattengras ook een goede oplossing. Bovendien hoeft hij dan minder te sabbelen op buitengras dat mogelijk verontreinigd is.

Gezien de hoeveelheid kattengras die hier verbruikt wordt leek het me eigenlijk wel handig om het zelf te gaan kweken. Om zelf kattengras te kweken is tarwegras de makkelijkste (en gezondste) oplossing. Het tarwegras kan je zelf ook gebruiken in je smoothies (heel erg gezond).

En ik gebruik geen aarde om het katten gras te kweken maar hydrocultuurkorrels. Dit geeft veel minder rommel en je kunt de hydrocultuurkorrels iedere keer weer opnieuw gebruiken.

kattengras

Benodigdheden:

Biologische tarwekorrels (bijv. deze van de Zuidmolen)

Hydrocultuurkorrels (verkrijgbaar bij het tuincentrum of de bloemenzaak)

Een wijde glazen pot (ik gebruik hiervoor weckglazen, dat ziet er niet alleen leuk uit maar je kunt ook het waterpeil goed in de gaten houden)

Een stukje keukenrol (zonder decor, dus wit en het liefst ongebleekt)

Kattengras kweken

Vul de potten tot ongeveer 1,5 cm onder de rand met hydrocultuurkorrels (als je ze de eerste keer gebruikt dan eerst even goed uitspoelen) en vul met water  zodat de hydrokorrels net onder water staan. Knip een stukje keukenrol op maat van de pot en leg dit op de hydrokultuurkorrels.

Neem de hoeveelheid tarwekorrels die je nodig hebt om het keukenpapier goed te bedekken en leg deze op het keukenpapier. De tarwekorrels kiemen sneller als je ze eerst een uurtje in wat water laat weken en dan op het keukenpapier legt.

Zet de potten op een lichte plaats maar liever niet in de zon. Na een paar dagen zie je dan de eerste sprietjes tevoorschijn komen en dan gaat het heel snel, na een week heb je kattengras waar je katten aan kunnen knabbelen. Zorg er wel voor dat er altijd voldoende water in de pot aanwezig is zodat de wortels bij het water kunnen maar zorg ervoor dat de tarwekorrels niet onder water staan want dan gaan ze schimmelen.

Na ongeveer 2-3 weken wordt het kattengras lelijk en kan je nieuw gras kweken. Dan haal je het gras met keukenpapier uit de pot, en verwijdert de hydrokorrels die nog tussen de wortels zitten. Spoel alle hydrocultuurkorrels goed uit en dan kan je opnieuw beginnen.  Het oude kattengras kan in de biobak of op de composthoop.

Zo maak je je eigen kattengras, biologisch, zonder pesticiden, heel goedkoop en milieuvriendelijk.

Reacties
Categorieën