Boeken
Monica Can
Boeken
3 min
1

Leven zonder afval, boekrecensie

3 min
1

Eind 2015 kwam ik in aanraking met het boek Leven zonder afval van Emily Jane Lowe. Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen en heb veel nuttige tips uit het boek gehaald. Ik wil hier graag wat info met je delen over dit boek want het is echt de moeite waard.

Alhoewel ik door het gebruik van alle recepten op mijn website Aromatherapie Info al veel minder afval produceer op het gebied van schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten schrik ik toch elke keer weer van de hoeveelheid plastic verpakkingen die er met onze levensmiddelen binnen komen.  Zelfs de bio producten zitten allemaal in plastic verpakt. En bij veganistische producten is het net zo erg. Ik heb nog steeds geen plantaardige melk ik flessen gevonden, tofu zit in plastic etc

Ik wilde er al langer iets aan doen maar ja, als je het druk hebt dan is het toch wel erg makkelijk om even snel naar de supermarkt te gaan om daar je boodschappen te doen en dan is het gewoon lastig om de plastic verpakkingen te vermijden en ook bij de Turkse winkel waar ik meestal mijn groente en fruit haal gaat alles in plastic zakjes, dan op de weegschaal en een prijsetiket erop.

Plastic boodschappen tassen gebruik ik al lang niet meer, ik heb altijd een opvouwbaar boodschappentasje in mijn handtas en in de auto staat een mandje en liggen de boodschappen tassen altijd klaar.  Maar verder was er nog wel wat te verbeteren dus toen ik las over dit boek heb ik het meteen besteld en in 1 keer uitgelezen.

leven zonder afval

Waar gaat leven zonder afval over ?

Het boek gaat over het het produceren van zo min mogelijk afval en staat vol met praktische tips.

Emily begint haar boek ‘ Leven zonder afval ‘ met haar persoonlijke verhaal. Ze begint het boek met het verhaal dat ze de eerste keer met haar glazen potje bij de notenkraam staat en zich moet overwinnen om nu echt aan de mevrouw van de notenkraam te vragen om de noten in het potje te doen en niet in een zakje.  Iets wat ik heel herkenbaar vind want  ik heb ook nog steeds de drempel om met mijn eigen katoenen zakjes en glazen potjes naar de winkel te gaan en te vragen of ze daar de producten in willen doen.

Ook heel herkenbaar is  hoe ze zich jarenlang zorgen maakt om de klimaatverandering, de plastic soep in de oceanen en haar schuldgevoelens over de grote hoeveelheid afval die zij met haar gezin op straat zette en hoe ze haar strijd tegen afvalvermindering begon. Dat het in het begin wennen was maar dat het al redelijk snel een gewoonte werd en dat ze resultaat zag van haar handelingen.

Ik vond dit erg motiverend om nu mijn eigen ‘afvalprobleem’ aan te gaan pakken.  Ik had meteen zin om zelf aan de slag te gaan!  En heb ook al bewuster boodschappen gedaan, glazen potjes en bakjes opgezocht voor mijn volgende aankopen en nog een paar extra bijenwasdoeken gemaakt. Het recept van de bijenwasdoeken vind je ook in het boek.

Je hoeft natuurlijk niet meteen voor ‘zero waste’ (mag natuurlijk wel) te gaan, maar alle kleine beetjes helpen.

Het boek is erg goed opgebouwd en er worden eerst een aantal basisprincipes besproken, die belangrijk zijn om goed starten met het verminderen van je afval.

Dan krijg je heel veel tips over onder meer boodschappen doen zonder afval en verpakkingen, groen huishouden, kinderen,  en persoonlijke verzorging.

En alhoewel ik natuurlijk al veel recepten heb gemaakt op het gebied van persoonlijke verzorging heb ik toch nog wat nieuws geleerd.

Emily Jane heeft namelijk haar wattenschijfjes vervangen door herbruikbare wattenschijfjes die ze gemaakt heeft van katoenen molton. Dit vind ik echt een super tip en inmiddels gebruik ik al een tijdje wattenschijfjes van katoen en heb al veel afval bespaard.

Naast informatie en tips staan er in het boek ook veel heerlijke en makkelijke recepten. Want alles zelf maken, zonder pakjes en zakjes, scheelt je een hoop afval!

Achterin het boek vind je dan nog een lijst met praktische tips om minder afval te produceren.

Het boek ‘leven zonder afval’ is persoonlijk, informatief en staat vol praktische tips. Na het boek gelezen te hebben ben je zeker gemotiveerd om mee te doen in de strijd tegen afvalvermindering.

Wat mij betreft is dit boek echt een aanrader voor iedereen die een steentje bij wil dragen aan een beter milieu en een groener leven. Want het blijft een feit: Een beter milieu begint bij jezelf en alle kleine beetjes helpen. Dus al pas je maar een paar tips toe uit dit boek dan draag je al bij aan een betere wereld. En hoe meer mensen dit doen hoe groter het effect.

Meer info:

Een leven zonder afval 

Reacties
Categorieën