Zero waste, oftewel geen afval produceren, je hoort het steeds vaker en gelukkig lijkt het erop dat steeds meer mensen zich bewust worden van de hoeveelheid afval die ze produceren. Zelf ben ik er ook druk mee bezig om mijn afval tot een minimum terug te brengen en hier vind je een aantal van mijn tips.
1. Plastic tasjes weigeren
De meest simpele manier om te beginnen met minder afval te produceren is door je eigen tas mee te nemen als je gaat inkopen. Per 1 januari 2016 mogen de winkels in Nederland geen gratis plastic tasjes meer weg geven maar het kost nog steeds niet veel om een plastic tasje te kopen. Zorg ervoor dat je altijd een opvouwbaar tasje in je tas of jaszak hebt zitten.
Bij Zeeman kan je zo’n handig tasje voor 1 euro statiegeld krijgen, laat zich heel makkelijk opvouwen en in het kleine zakje proppen, is sterk en als je het tasje niet meer wilt gebruiken lever je hem weer in bij Zeeman en krijg je je geld terug, of je kunt hem omruilen als het tasje kapot is. Ik vind dit een super initiatief. Het tasje verdient geen schoonheidsprijs maar is wel super handig.
Als je weet dat je gaat shoppen zorg dan dat je een paar grotere schone linnen of katoenen tassen bij je hebt waar je de gekochte kleding in mee kan nemen. En hou deze tassen ook speciaal hiervoor zodat ze schoon blijven.
2. Plastic verpakkingen weigeren
De tweede logische stap is om plastic verpakkingen te weigeren. Neem je eigen zakjes mee voor groente en fruit. En je hoeft echt niet altijd naar de biologische winkel om losse groente en fruit te kopen. Ook bij de Turkse winkels en op de markt kan je prima los groente en fruit kopen voor een goede prijs.
Als je melk drinkt koop die dan in glazen flessen of haal het bij de boer en laat je flessen daar afvullen. Noten bij de notenkraam, kaas bij de kaasboer etc. en neem je eigen zakjes en potjes mee.
Handig zijn ook de bijenwasdoeken om producten in te verpakken.
Heb je daarvoor geen tijd dan kan je ook in de supermarkt al opletten door bijv. geen plakjes kaas te kopen maar een stuk kaas, kies voor conserven in glas en koop het liefst zoveel mogelijk grootverpakkingen van producten die je veel gebruikt. Als de supermarkt een bedieningsafdeling heeft voor bijvoorbeeld kaas en vlees dan kan je daar ook met je eigen bakjes naar toe. Toen ik nog kaas at ging ik met mijn bakjes naar de kaasafdeling van de AH en liet de kaas gelijk in het bakje doen, dat was helemaal geen probleem.
Of bak je eigen brood, koekjes (voldoende recepten hier op de site) en maak je eigen broodbeleg (zie het gratis e-book)
3. Koop meer lokaal
Als je de mogelijkheid hebt probeer dan meer bij lokale kleinere winkels te kopen of bij boerderijwinkels. Deze bedrijven hebben het vaak moeilijk om het hoofd boven water te houden met de grote supermarkten als concurrenten. Terwijl ze zo goed zijn om het afvalprobleem te verminderen en het verdienen om meer klanten te hebben. Je kunt hier vaak prima met je eigen verpakkingen terecht en krijgt ook nog goed advies.
4. Maak je eigen producten
Door je eigen schoonmaakproducten en huidverzorgingsproducten te maken bespaar je niet alleen veel afval maar het is ook nog eens veel beter voor je gezondheid en het milieu. Van lege glazen flessen kan je ook hele mooie sprayflacons maken voor je schoonmaakmiddelen.
Maak je eigen herbruikbare wattenschijfjes.
5. Zorg voor een goede afvalscheiding
Scheid je afval op de juiste manier en zorg ervoor dat papier, plastic en elektronische apparaten op de juiste manier weggegooid worden.
GFT afval kan je in de bioton doen maar je kunt er ook compost van maken. Dit kan natuurlijk met een composthoop maar als je een kleine tuin of alleen een balkon hebt dan is een bokashi emmer een goede oplossing.
6. Koop minder spullen
Probeer minder impuls aankopen te doen. Denk na voor je iets koopt of je het echt nodig hebt en of je er gelukkiger van wordt als dit product in je leven komt. Minder kopen en bewust kopen is namelijk de makkelijkste manier om minder afval te produceren. Koop niet uit gemak, probeer je altijd voor te bereiden. Neem bijvoorbeeld altijd een eigen flesje water mee als je weg gaat zodat je niet onderweg weer een extra flesje moet kopen.
Handig is bijvoorbeeld de Philos fles van Pearl. Dit is de eerste industrieel geproduceerde fles die is gemaakt van 100% post-consumer-gerecycled glas. (het glas dat wij in de glasbak gooien). Met deze fles bespaar je dus niet alleen op plastic flesjes maar je helpt ook mee om glas een tweede leven te geven.
7. Verspil minder voedsel
Er wordt ontzettend veel voedsel weggegooid. Probeer bewust in te kopen en van restjes groente en schillen kan je ook een lekkere soep maken. Oud brood kan verwerkt worden tot paneermeel of een lekkere broodpudding. Van appels die er niet meer zo mooi uit zien kan je heerlijke appelmoes maken en de schillen kan je drogen en er appelthee van trekken .
8. Voel je niet schuldig als zero waste leven niet meteen lukt.
Het veranderen van gewoontes kost tijd en zo is het ook met het verminderen van afval in je leven. Voel je niet schuldig als je goede voornemens om meer zero waste te gaan leven niet meteen allemaal lukken. Neem gewoon kleine stapjes en probeer iedere keer weer iets te verbeteren. Je kunt niet alles in 1 keer veranderen en als het een keer niet lukt is het ook helemaal niet erg. Belangrijk is dat je je bewust bent van de afval die we produceren en hoe we die kunnen verminderen. En als we allemaal alleen al een klein beetje meenemen van bovenstaande tips dan wordt de wereld toch weer een beetje mooier en gezonder.
Wil je nog meer lezen dan kan ik je het boek Leven zonder afval absoluut aanbevelen.
Heb jij nog goede tips voor een leven met minder afval of wil je ons laten weten hoe jij je afval vermindert laat het ons dan hieronder weten.