Zero waste, 8 tips om minder afval te produceren

Zero waste, oftewel geen afval produceren, je hoort het steeds vaker en gelukkig lijkt het erop dat steeds meer mensen zich bewust worden van de hoeveelheid afval die ze produceren. Zelf ben ik er ook druk mee bezig om mijn afval tot een minimum terug te brengen en hier vind je een aantal van mijn tips.

Ik ben al een tijdje bezig met afval verminderen in mijn huis en leven en dat ging mij best goed af maar sinds ik besloten heb om meer plantaardig te gaan eten werd het weer een stuk lastiger want ik heb nog steeds geen sojamelk in glazen flessen gevonden en bijna alle veganistische producten zijn in plastic verpakt. Zelf maken is dus de oplossing en mijn recepten ga ik natuurlijk hier op de site met je delen. Maar eerst mijn andere zero waste tips om op een eenvoudige manier minder afval te produceren.

zero waste

1. Plastic tasjes weigeren

De meest simpele manier om te beginnen met minder afval te produceren is door je eigen tas mee te nemen als je gaat inkopen.  Per 1 januari mogen de winkels in Nederland geen gratis plastic tasjes meer weg geven maar het kost nog steeds niet veel om een plastic tasje te kopen. Zorg ervoor dat je altijd een opvouwbaar tasje in je tas of jaszak hebt zitten.

Bij Zeeman kan je zo’n handig tasje voor 1 euro statiegeld krijgen, laat zich heel makkelijk opvouwen en in het kleine zakje proppen, is sterk en als je het tasje niet meer wilt gebruiken lever je hem weer in bij Zeeman en krijg je je geld terug, of je kunt hem omruilen als het tasje kapot is. Ik vind dit een super initiatief. Het tasje verdient geen schoonheidsprijs maar is wel super handig.

Als je weet dat je gaat shoppen zorg dan dat je een paar grotere schone linnen of katoenen tassen bij je hebt waar je de gekochte kleding in mee kan nemen. En hou deze tassen ook speciaal hiervoor zodat ze schoon blijven.

2. Plastic verpakkingen weigeren

De tweede logische stap is om plastic verpakkingen te weigeren. Neem je eigen zakjes mee voor groente en fruit.  En je hoeft echt niet altijd naar de biologische winkel om losse groente en fruit te kopen. Ook bij de Turkse winkels en op de markt kan je prima los groente en fruit kopen voor een goede prijs.

Als je melk drinkt koop die dan in glazen flessen of haal het bij de boer en laat je flessen daar afvullen.  Noten bij de notenkraam, kaas bij de kaasboer etc. en neem je eigen zakjes en potjes mee.

Handig zijn ook de bijenwasdoeken om producten in te verpakken.

Heb je daarvoor geen tijd dan kan je ook in de supermarkt al opletten door bijv. geen plakjes kaas te kopen maar een stuk kaas, kies voor conserven in glas en koop het liefst zoveel mogelijk grootverpakkingen van producten die je veel gebruikt. Als de supermarkt een bedieningsafdeling heeft voor bijvoorbeeld kaas en vlees dan kan je daar ook met je eigen bakjes naar toe. Toen ik nog kaas at ging ik met mijn bakjes naar de kaasafdeling van de AH en liet de kaas gelijk in het bakje doen, dat was helemaal geen probleem.

Of bak je eigen brood, koekjes (voldoende recepten hier op de site) en maak je eigen broodbeleg (zie het gratis e-book)

3. Koop meer lokaal

Als je de mogelijkheid hebt probeer dan meer bij lokale kleinere winkels te kopen of bij boerderijwinkels. Deze bedrijven hebben het vaak moeilijk om het hoofd boven water te houden met de grote supermarkten als concurrenten. Terwijl ze zo goed zijn om het afvalprobleem te verminderen en het verdienen om meer klanten te hebben. Je kunt hier vaak prima met je eigen verpakkingen terecht en krijgt ook nog goed advies.

4. Maak je eigen producten

Door je eigen schoonmaakproducten en huidverzorgingsproducten te maken bespaar je niet alleen veel afval maar het is ook nog eens veel beter voor je gezondheid en het milieu. Van lege glazen flessen kan je ook hele mooie sprayflacons maken voor je schoonmaakmiddelen.

Maak je eigen herbruikbare wattenschijfjes.

5. Zorg voor een goede afvalscheiding

Scheid je afval op de juiste manier en zorg ervoor dat papier, plastic en elektronische apparaten op de juiste manier weggegooid worden.

GFT afval kan je in de bioton doen maar je kunt er ook compost van maken. Dit kan natuurlijk met een composthoop maar als je een kleine tuin of alleen een balkon hebt dan is een bokashi emmer een goede oplossing.

6. Koop minder spullen

Probeer minder impuls aankopen te doen. Denk na voor je iets koopt of je het echt nodig hebt en of je er gelukkiger van wordt als dit product in je leven komt.  Minder kopen en bewust kopen is namelijk de makkelijkste manier om minder afval te produceren. Koop niet uit gemak, probeer je altijd voor te bereiden. Neem bijvoorbeeld altijd een eigen flesje water mee als je weg gaat zodat je niet onderweg weer een extra flesje moet kopen.

Handig zijn bijvoorbeeld de RVS waterflessen van Kleen Kanteen, deze zijn niet zo zwaar als een glazen fles. Ze zijn niet goedkoop maar gaan ontzettend lang mee en blijven erg mooi en je kan ze gewoon in de vaatwasser zetten.

7. Verspil minder voedsel

Er wordt ontzettend veel voedsel weggegooid. Probeer bewust in te kopen en van restjes groente en schillen kan je ook een lekkere soep maken. Oud brood kan verwerkt worden tot paneermeel of een lekkere broodpudding. Van appels die er niet meer zo mooi uit zien kan je heerlijke appelmoes maken en de schillen kan je drogen en er appelthee van trekken .

8. Voel je niet schuldig als zero waste leven niet meteen lukt.

Het veranderen van gewoontes kost tijd en zo is het ook met het verminderen van afval in je leven. Voel je niet schuldig als je goede voornemens om meer zero waste te gaan leven niet meteen allemaal lukken. Neem gewoon kleine stapjes en probeer iedere keer weer iets te verbeteren. Je kunt niet alles in 1 keer veranderen en als het een keer niet lukt is het ook helemaal niet erg. Belangrijk is dat je je bewust bent van de afval die we produceren en hoe we die kunnen verminderen. En als we allemaal alleen al een klein beetje meenemen van bovenstaande tips dan wordt de wereld toch weer een beetje mooier en gezonder.

Wil je nog meer lezen dan kan ik je het boek Leven zonder afval absoluut aanbevelen.

Heb jij nog goede tips voor een leven met minder afval of wil je ons laten weten hoe jij je afval vermindert laat het ons dan hieronder weten.

P de Lange
Door

P de Lange

op 21 Apr 2016

Geweldig dit allemaal! De tip voor de zelfgemaakte wattenschijfjes vind ik een absolute topper! Dankjewel. Was ik zelf nog nergens tegengekomen!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 22 Apr 2016

Graag gedaan. De wattenschijfjes zijn inderdaad ideaal.

Nel Boerman
Door

Nel Boerman

op 08 May 2016

Als je een (kleine) tuin hebt ,neem dan twee kippen! Ze zijn leuk, ze eten al je keukenafval of composteren het en je hebt ook nog eens lekkere eitjes!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 09 May 2016

O ja, helemaal mee eens. En dan kippen van www.redeenlegkip.nl dan red je ook nog een paar kippenlevens.

Esther
Door

Esther

op 26 Jul 2018

Mooie tips! Ik probeer zelf ook het goede voorbeeld te geven. en stap voor stap om het in te laten slijten. Heb je al gedacht aan broodzakjes. kruidenpotjes meenemen. inZwolle op de markt staat een goede kruidenkraam. Eierdozen bewaren...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Ja, dat zijn ook goed tips. Doe ik ook. Ga met mijn eigen zakjes en doosjes naar de markt of bio winkel en laat daar alles vullen.

Mary
Door

Mary

op 25 Aug 2019

Wat ik zo jammer vind, is dat de glazen flessen voor melk. vla en yoghurt er niet meer zijn. Zelfs bij de boer zijn het plastiek flessen geworden. En ow wat voel ik me nu oud, en dat terwijl ik 41 ben, haha. Maar het zijn wel goede tips. dank je.

Reactie plaatsen