Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
4 min
3

Mijn leven zonder afval, een update en plastic dieet

4 min
3

Ik  ben nu al een tijdje bezig met het verminderen van de hoeveelheid afval in mijn leven maar merk dat het bewust en het actief met afval verminderen bezig zijn ook te maken heeft met hoe druk ik het verder heb in mijn leven en  misschien komt je dit wel bekend voor dus ik dacht, ik schrijf maar eens een blog over mijn leven zonder afval.

Hoe gaat het met mijn leven zonder afval?

Vorig jaar ben ik begonnen met het verminderen van plastic in mijn leven, nadat ik de documentaire Plastic Planet had gezien.  En het boek ‘Leben ohne Plastic’ van de Oostenrijkse Sandra Krautwaschl had gelezen waarin zij beschrijft hoe ze na het zien van de film Plastic Planet samen met haar familie heeft besloten om al het plastic uit hun leven te bannen.  En daarna kwam het boek Leven zonder afval ook nog op mijn pad.

Na een korte gewenningsperiode, en de aanschaf van wat extra katoenen zakjes en glazen bakjes voor de boodschappen, ging het eigenlijk best goed met het afval verminderen. Melk kocht ik in glazen flessen of haalde ik in mijn eigen glazen flessen bij de boer. Daarvan maakte ik yoghurt en yoghurtkaas. Kaas en vlees kon ik bij de biowinkel en bioslager in mijn eigen bakjes laten doen. Brood, koekjes e.d. maakte ik allemaal zelf en ik kocht meel, noten etc. in grootverpakkingen, indien mogelijk van papier.

Plantaardig eten en afval verminderen

Langzaam aan ben ik echter steeds minder zuivelproducten en vlees gaan eten en meer naar een veganistische levenswijze gegaan. Toen werd het ineens weer veel lastiger om verpakkingen te weigeren. Tofu, vegetarische vleesvervangers, sojamelk en andere plantaardige melk heb ik nog niet in glazen verpakkingen gevonden. Dus met mijn nieuwe eetgewoontes kwam er weer meer plastic afval in mijn leven.

Begin dit jaar wilde ik toch graag weer mijn afval verminderen en begon ik actief met alles zelf te maken. Soja- en andere plantaardige melk, tofu, veganistische burgers en vleesvervangers, koekjes, chocolade, brood etc. Maar dat kost tijd en een hele goede planning om alles naast het normale werk gedaan te krijgen. En zoals dat vaak gaat in het leven kwamen er langzaam andere prioriteiten waardoor het beperken van afval en plastic een beetje naar de achtergrond raakte. Ik had (en heb) het erg druk met het schrijven van mijn eerste boek en daarnaast hebben wij hier thuis ook een grote verbouwing achter de rug.

En ik merkte op dat moment, toen het echt druk was met verbouwen, boek schrijven en alle overige normale werkzaamheden dat ik het zelf maken van producten er niet meer bij kon doen. Het was toch sneller was om even naar de supermarkt te lopen om daar een paar producten te kopen of even snel een pizza te bestellen (die dan wel weer vegetarisch en zonder kaas) . En dan vergat ik ook nog mijn katoenen zakjes als ik ging  inkopen dus langzamerhand werd de plastic zak en afvalbak steeds voller.

Ikea Kast

Het hoogtepunt van onze hoeveelheid afval was toch wel 2 weken geleden toen wij onze nieuwe slaapkamer kast van Ikea hadden opgebouwd. Wat een enorme berg afval kwam daar vanaf. We zijn met een auto vol met karton en plastic verpakkingsmateriaal naar de vuilstort gereden om alles op een verantwoorde manier toch nog af te voeren.  Daar ben ik echt wel van geschrokken want als je ziet hoeveel meubels Ikea alleen al op een zaterdag verkoopt dan hoef je niet lang te rekenen om te weten dat hier een enorme afvalberg vandaan komt.

Dus Ikea is niet echt milieuvriendelijk, maar een Ikea Pax kastsysteem helemaal ingericht naar mijn smaak, was al lang mijn grote wens en die heb ik nu eindelijk vervuld.  En elke ochtend als ik wakker wordt lig ik in bed nog even te genieten van onze nieuwe slaapkamer en de prachtige kast en ben ik echt dankbaar voor wat we hebben.

Een klein inkijkje in onze slaapkamer met de Ikea Pax kast

Een klein inkijkje in onze slaapkamer met de Ikea Pax kast

Echter, nu het hele huis opgeruimd is en we alle oude zaken uit ons leven hebben weggegeven en die nu bij iemand anders van een tweede (of derde) leven genieten wordt het ook tijd om weer op het verminderen van afval te gaan letten.

Wat ik geleerd heb van afgelopen periode is dat ik meer producten wil gaan maken die je al van tevoren kunt voorbereiden. Makkelijke recepten die snel klaar zijn en toch lekker. Dat is ook de richting die ik met dit blog op wil gaan. Meer tips en makkelijke recepten die je kunt voorbereiden op een moment dat je hiervoor tijd hebt en die je dan snel kunt maken als je het erg druk hebt. Want ik denk dat ik absoluut niet de enige ben die graag minder afval zou willen hebben en meer zelf wil maken, maar ingehaald wordt door de drukte van het dagelijks leven.

Het plastic dieet

En vanaf morgen ga ik de hele maand Juli ook nog op plastic dieet (en hopelijk nog langer dan deze ene maand maar het plastic dieet duurt één maand.)

Het plasticdieet is onderdeel van Plastic Free July, een internationale actie om aandacht te vragen voor het gebruik van single use plastic in ons leven en mensen uit te dagen deze in juli een dag, een week of een maand lang te weigeren.

Het lijkt mij een mooie start om weer bewust met plastic en afval om te gaan en wil jij ook op plastic dieet en regelmatig tips ontvangen over het bewust omgaan met plastic dan kan je je aanmelden bij het Plastic Dieet en ze hebben ook een Facebook groep.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met afval verminderen en doe jij ook mee met het plastic dieet?

Reacties
Categorieën