Natuurlijke ehbo kit, goed gewapend met etherische olie op reis!

Natuurlijke ehbo kit, goed gewapend met etherische olie op reis!

Het is zomer en de vakantie is alweer bijna begonnen.  Als je op reis gaat mag deze natuurlijke ehbo kit eigenlijk niet ontbreken.

Veel mensen nemen als ze op reis gaan verschillende medicijnen mee, je weet tenslotte maar nooit wat er kan gebeuren.

Onderweg en op vakantie eet je vaak andere dingen dus kan je last krijgen van je maag en darmen. En wat denk je van verbranding door de zon, insectenbeten, allergieën, koorts (of keelpijn door de airco in het vliegtuig), benauwdheid of slapeloosheid (jetlag). Allemaal klachten die op reis voor kunnen komen. Dan is het erg handig om een natuurlijke ehbo kit  bij de hand te hebben om allerlei kwaaltjes te kunnen verlichten?

 

 

Wat zit er in een natuurlijke ehbo kit?

Er zijn een aantal producten die ik altijd standaard meeneem als ik op reis of vakantie ga. De volgende zaken zitten in ieder geval in mijn natuurlijke ehbo kit:

Aloe vera gel: bij insectenbeten, zonnebrand en andere huidklachten kan je aloe vera gel gebruiken.

Een plantaardige basisolie: zoals bijv. amandel olie of jojobaolie. Hiermee kan je de etherische olie verdunnen. Heb je geen plantaardige olie meegenomen dan kan je vaak in de plaatselijke supermarkt ook wel een goede olijfolie, kokosolie of zonnebloemolie krijgen die als basisolie kan dienen.

Calendulazalf:  heeft een verzachtende en herstellende werking, goed voor je huid tijdens een lange vlucht of autorit, maar ook prettig op locatie voor kleine wondjes of droge plekjes. In plaats van calendula zalf kan je ook wonderzalf meenemen, dit werkt ook perfect en is multifunctioneel inzetbaar, handig op vakantie.

Lavendel etherische olie: voor ontspanning, tegen slapeloosheid, brandwonden en een onrustige huid. Lavendel is ook een natuurlijk antihistamine en helpt bij onder andere hooikoorts. Muggen houden niet van lavendelgeur en daarom is lavendel etherische olie ook een prima natuurlijk anti-muggenmiddel.

Pepermunt etherische olie: helpt tegen reisziekte, bij verlichting van hoofdpijn, migraine en een opgeblazen gevoel na het eten. Werkt verfrissend als het warm is. Daarnaast kan je pepermunt ook inzetten tegen mieren en ander ongedierte.

Tea tree etherische olie: werkt desinfecterend en is in te zetten bij wondjes, wratten, schimmels, acné en luizen.  Ook geschikt om vieze kranen, deurklinken etc. schoon te maken.

 

natuurlijke ehbo kit

Tips voor gebruik van je natuurlijke ehbo kit:

Bij reisziekte: meng 10 ml. plantaardige olie met 10 druppels pepermunt etherische olie en breng dit aan achter je oren, op de polsen, de maagstreek en eventueel ook onder de voetzolen. Doe dit voor en tijdens de reis. Je kunt ook een 10 ml. roll on flesje nemen en dit vullen met 10 ml. plantaardige olie en 10 druppels pepermunt etherische olie. Dat werkt makkelijker met aanbrengen.

Bij zonnebrand: neem 15 ml. aloe vera gel (1 eetlepel) en voeg hier 5 druppels lavendel en 5 druppels pepermunt etherische olie aan toe. Dit werkt verzachtend en verkoelend voor de huid.

Reiniging van deurklinken, kranen etc. : neem een vochtig doekje en druppel hier een paar druppels tea tree etherische olie op en veeg hier de deurklinken, kranen etc. mee af.

Handenreiniger: Neem 10 ml. (1 koffielepel) aloe vera gel en voeg hier 6 druppels tea tree en 4 druppels pepermunt etherische olie aan toe.

Anti muggen olie: Voeg aan 15 ml. plantaardige olie, 20 druppels lavendel etherische olie toe. Smeer de huid hiermee in.

Mieren in de hotelkamer of caravan: druppel een paar druppeltjes pepermunt op de plaatsen waar de mieren lopen of leg een doekje neer met een paar druppels pepermunt etherische olie erop.

Verfrissing voor een warme slaapkamer: maak een handdoek nat met koud water, wring deze uit en druppel er een paar druppeltjes pepermunt etherische olie op. Spreid de handdoek uit (bijvoorbeeld over een wasrekje of een stoel)  of hang deze voor het open raam. Door het verdampen van het water en de etherische olie zal de temperatuur in de ruimte iets dalen en voelt het kouder aan.

Muffe hotelkamer of caravan:  doe een paar druppels op een handdoekje en hang deze voor de airconditioning of een ventilatierooster. Ook kan je de olie druppelen op een zakdoek of geursteentje.

Bij schaaf- en snijwonden en infecties: eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 1 druppel op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie of wat aloe vera gel. Werkt verzachtend bij schaafwonden.

Bij verkoudheidmeng 1 druppel teatree olie, 2 druppels pepermunt etherische olie,  1 druppel lavendel met een 1 eetlepel melk  en een eetlepel  zeezout . Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten. Of maak een stoombadje door 1 druppel tea tree en 1 druppel pepermunt aan een kom met heet water toe te voegen.

Bij insecten steek/beet: 1 druppel tea tree etherische olie op de gestoken/gebeten plek aanbrengen, dit laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn.

Bij huidirritaties (door zonne allergie): 5 druppels tea tree en 3 druppels lavendel toevoegen aan 10ml. plantaardige olie (of aloe vera gel) en hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag insmeren.

 

Mocht jij nog andere tips hebben voor de natuurlijke ehbo kit of je ervaringen met ons willen delen doe dat dan hieronder. Ik ben benieuwd wat jullie aan natuurlijke producten meenemen op vakantie.

 

 

 

 

 

 

Guen Leesberg
Door

Guen Leesberg

op 08 Jul 2018

Leuke tips! Ik ga er zeker wat mee doen! Fijne vakantie. Trouwens ik vind jouw website erg interessant en ga zeker nog eens gebruik maken van dingen uit jouw shop.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Jul 2018

Dank je wel, veel plezier op de site en met de recepten.

Anne
Door

Anne

op 08 Jul 2018

Welke etherische oliën zijn het meest geschikt om preventief in te zetten bij teken? Verder hele bruikbare tips.

marjo
Door

marjo

op 08 Jul 2018

ik heb een spray flesje gevuld met afgekookt water en ( +_125 ml) met14 druppels lemongras 14 druppels peppermint en 14 druppels purification . wel elke keer voor gebruik goed schudden. werkt tegen muggen ,teken en dazen.

Monica-Can
Natasja
Door

Natasja

op 16 Jul 2018

Hoi Monicia, bij het volgende stukje staat niet vermeldt welke olie je verdund moet gebruiken.... Bij schaaf- en snijwonden en infecties: eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 1 druppel op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie of wat aloe vera gel. Werkt verzachtend bij schaafwonden.

Annie
Door

Annie

op 27 Jul 2018

Natasja, dit is lavendel etherische olie ;-)

Elke
Door

Elke

op 11 Oct 2018

Hallo Monica, Bij schaafwonden e.d. 1 dr lavendel verdunnen met vb 2 dr amandelolie voor kinderen tussen 7 en 11 jaar? Of is verdunnen niet nodig bij lavendel?

Thirza
Door

Thirza

op 15 Jun 2020

Dag Monica, Bij "Muffe hotelkamer of caravan" staat er niet bij vermeld welke olie er gebruikt wordt. Is dit ook pepermunt olie? Groetjes, Thirza

Axel M.
Door

Axel M.

op 07 Aug 2020

Hoi Monica Even dit als vooraf , ik heb een aantal jaren in Zuidoost-Azië gewoond waar ik heb geleerd dat het het makkelijkste is om muggen te bestrijden en ver van je weg te houden " limoensap " is , gewoon de groene bolle knijpvlessje die je voor 40 cent ofzo bij elke supermarkt kunt kopen, of waar je ook bent kan vragen of ze een halve lemoen voor je hebben . knijp deze boven je onbedekte lichaamsdelen uit smeer het goed in en walla er zal voor uren lang geen mug meer bij je in de buurt komen ! doe dit nogmaal voordat je gaat slapen en je raad het nooit .... geen elke muggenbeet als je 's morgens wakker word. ( even als tip voorals je vanplan bent om naar Azië te gaan ) , in bijna elke ruimte , hotel, slaapkamer of anders zullen over de muren kleine gekko's lopen wat kleine hagedissen zijn, deze zullen je NIETS doen, jaag ze NIET weg want ze eten muggen etc. waardoor ze deze ver van je weg houden. pepermint kan je met water verdunt goed als wc-spray gebruiken waardoor de lucht compleet verdwijnt , ik doe zelf 10 drp's in een klein sprayflesje aanvullend met water, werkt fantasties, ook bij zilvervissjes is dit een goede uitkomst bespray ze er gelijk mee en ze zullen dood gaan of spray het waar ze kruipen of vandaan komen en je zult er geen last mee van hebben ( zolang je het bij houd )

Marion
Door

Marion

op 19 Apr 2021

Ook handig in de EHBO-kit is goudsbloem-tinctuur (natuurlijke jodium).

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Apr 2021

Goed idee, die ga ik deze zomer ook maken.

Reactie plaatsen