Deze vegan mac and cheese mix (macaroni met kaas) is een supersnelle vegane variant op de vooral in Amerika populaire mac & cheese. Het is echt comfort food, zacht en romig van smaak.
Ideaal voor als je weinig tijd hebt maar toch snel iets op tafel wilt zetten zonder pakjes en zakjes.
Deze kruidenmix wordt zonder kaas gemaakt maar heeft door de edelgistvlokken toch een heerlijke kaasachtige smaak. In ieder geval een stuk gezonder dan de standaard mac & cheese.
In een goed afgesloten pot is de mix minstens 6 maanden houdbaar. En super makkelijk om te maken, namelijk met (plantaardige) melk mengen, verhitten en klaar.
Wat heb je nodig voor de vegan mac and cheese mix
5 gram gele mosterdzaadjes
200 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
45 gram edelgistvlokken*
40 gram havervlokken
35 gram maiszetmeel **
30 gram ruwe rietsuiker
15 gram zout
15 gram paprikapoeder
2,5 tl. uienpoeder
2 tl. kurkuma
Bereiding
Doe de mosterdzaadjes in een keukenmachine of blender en maal ze fijn.
Voeg dan alle overige ingrediënten toe en maal het geheel net zo lang totdat je een fijn poeder hebt. Pas op dat je niet te lang maalt want dan worden de cashewnoten een pasta en dat is niet de bedoeling.
Vul de vegan mac and cheese mix in een goed afsluitbare glazen pot en het is klaar voor gebruik.
Vegan kaassaus maken:
Per 50 ml. melk heb je 1 eetlepel mix nodig.
Ik reken per persoon op 150 ml. melk en 3 eetlepels mix.
Doe de gewenste hoeveelheid (plantaardige) melk en de mix in een pannetje en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat dan 2-3 minuten zachtjes doorkoken totdat je een mooie gladde saus hebt.
Door de gekookte macaroni mengen, lekker met een groene salade.
* edelgistvlokken zijn een belangrijk onderdeel in dit recept omdat ze zorgen voor de kaassmaak, je kunt ze dus niet weglaten. Edelgistvlokken kan je kopen bij de reformwinkel en natuurwinkel zoals Ekoplaza etc.
** als je tapiocameel in huis hebt dan kan je dit ook nemen ipv maiszetmeel. Tapoicameel zorgt voor een nog meer kaasachtige structuur van je saus.