Dit zuurdesem kerstbrood is heerlijk luchtig en brengt je helemaal in de kerststemming!
Kerst en kerstbrood horen gewoon bij elkaar. Maar het meeste kerstbrood is niet zo goed voor onze gezondheid. Kerstbroden die je in november al in de supermarkt ziet en dan houdbaar zijn tot januari van het volgende jaar. Daar zitten vast ingrediënten in die niet echt goed voor je zijn.
Mijn geheime tip voor een gezonder kerstbrood: maak het met levende zuurdesem voor een bijzonder aromatische smaak en betere verteerbaarheid. En voeg nog wat extra etherische olie toe voor de finishing touch. Natuurlijk is ook dit kerstbrood geen super gezonde voeding maar het is absoluut de moeite waard om een keer van te genieten en doordat je het zelf maakt weet je wat erin zit.
Wat heb je nodig voor je zuurdesem kerstbrood:
Voor het voordeeg (400 g)
- 190 g speltbloem (eventueel kan je ook gewone bloem nemen)
- 190 g water van 30 ° C
- 20 g zuurdesemstarter
Vulling:
- 300 g rozijnen
- 200 g water
Deeg voorbereiding
- 400 g voordeeg
- 400 g speltbloem (of eventueel gewone bloem)
- 200 g boter koud, in blokjes gesneden
- 55 gram kokosbloesem suiker (de karamelachtige, volle smaak van kokosbloesemsuiker past goed bij het kerstbrood maar je kunt eventueel ook andere suiker nemen)
- 6 gram fijn zeezout of himalaya zout
- 20 gram gedroogde cranberries
- 50 gram hazelnoten
- 50 g amandelen
- 1 theelepel kaneel
- 4 druppels sinaasappel etherische olie
- 4 druppels citroen etherische olie
- 4 druppels vanille absolue (of 1 theelepel normale vanille extract)
Je hebt wel wat tijd nodig om dit kerstbrood te maken. De tijd dat je daadwerkelijk bezig bent is niet zo lang maar je moet het even goed plannen want de totale tijd is 2 dagen. Het is echter absoluut de moeite waard want het zuurdesem kerstbrood is echt heerlijk van smaak.
Aan de slag:
Voorbereiding
De ochtend voor je bakdag: voed je zuurdesemstarter zodat deze actief is.
De avond voor je bakdag: voordeeg maken
De dag voordat je gaat bakken meng je voor het voordeeg het warme water en de actieve zuurdesem in een een kom. Voeg de bloem toe en roer alles goed door totdat je een homogene massa hebt. Nu laat je het voordeeg 12-15 uur rijzen bij 25-27 ° C, bijv. naast de verwarming, in de oven met de lamp aan of onder een deken met een warmwaterkruik.
Ik gebruik zelf een hooimadam met een warmwaterkruik erin om mijn deeg te laten rijzen.
De avond ervoor: rozijnen wellen
Doe de rozijnen en water de avond voor je gaat bakken in een kom. Dek af met een bord en laat de hele nacht weken. Voordat de rozijnen de volgende dag in het beslag komen, doe je ze in een vergiet en laat je het overtollige water weglopen. Dit is belangrijk, anders wordt het deeg te vochtig.
De bakdag
Zuurdesem deeg maken
Weeg de volgende ochtend alle ingrediënten voor het hoofddeeg af in een grote kom.
Laat de 15 gram boter smelten en voeg hier de etherische olie aan toe. Voeg dit ook toe aan het deegmengsel. Kneed het deeg 10-12 minuten goed door met een handmixer met kneedhaken of een keukenmachine (of eventueel met de hand). Het deeg moet mooi elastisch zijn en niet meer plakken.
In de volgende stap voeg je de uitgelekte rozijnen toe en kneed je alles nogmaals kort door met de hand. Nu dek je de kom af zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg 2 uur rijzen bij een temperatuur van 28-30 ° C. Daarbij verdubbelt het niet maar het rijst maar en klein beetje.
Vormen van je zuurdesem kerstbrood:
Leg het gerezen deeg met behulp van een deegschraper op een licht met bloem bestoven werkoppervlak. Probeer zoveel mogelijk lucht in het brood te houden. Bij zuurdesem kneed je niet zo veel als bij brood wat je met gist maakt.
Nu kan je 2 grote kerstbroden of 4 kleinere bakken. Verdeel hiervoor het deeg in 2 of 4 gelijke stukken.
Om het brood te vormen, vorm je het deeg in een langwerpige, ovale vorm en vouw je een kant halverwege terug, zodat de typische vorm van het kerstbrood ontstaat.
Indien je amandelspijs in je brood wilt gebruiken is het nu de tijd om dit in het brood in te vouwen. Hiervoor leg je een lange rol amandelspijs over de lengte van het brood en vouwt het deeg hierover heen.
Leg de gevormde broden op een met bakpapier beklede bakplaat.
De tweede rijs:
Voor het bakken moet de afgewerkte stol een tweede keer rijzen. Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt kun je dit het beste afdekken met een licht vochtige theedoek
Laat de deegstukken nu 90-180 minuten staan op een warme plek. Bij voorkeur tussen de 28-30 graden. De broden worden wel een beetje groter tijdens het rijzen maar ze verdubbelen echter niet.
Bakken
Bak het zuurdesem kerstbrood in een voorverwarmde oven op 160 ° C. Indien mogelijk kun je wat stoom aan de oven toevoegen door een kopje water op een schaal op het onderste rek te gieten. De stol moet ongeveer 60 minuten in de oven bakken. Je kunt controleren of je stollen gaar zijn door op de bodem te tikken. Als het hol klinkt dan zijn ze klaar.
Versieren
Na het bakken wordt de stol geconserveerd met boter en poedersuiker. Laat de broden even 10 minuten uitdampen als ze uit de oven komen en bestrijk de kerstbroden dan royaal met gesmolten boter. Bestuif de stol met veel poedersuiker. Zelf gebruik ik als poedersuiker een mengsel van gelijke delen kokosbloesemsuiker en xylitol dat ik in de keukenmachine heel fijn heb gemalen tot poedersuiker. Dit is gezonder dan normale poedersuiker en erg lekker. De boter en suiker vormen een beschermend laagje dat voorkomt dat de stol uitdroogt. Bovendien worden de aroma’s in het brood gehouden en wordt het brood extra lekker.
Veel plezier met bakken van je eigen zuurdesem kerstbrood.