Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
2 min
8

Bonen wecken met een pressure canner

2 min
8

Bonen wecken met een pressure canner is echt ideaal. Je hebt dan altijd bonen op voorraad die al klaar zijn om te gebruiken zonder dat je ze eerst nog moet weken en koken. Je maakt in meteen een grotere voorraad en je bespaart tijd en geld.

Wij eten graag bonen.  Maar vaak kwam het voor dat ik een gerecht met bonen wilde maken en dan vergeten was de bonen te laten weken. Ik koop mijn gedroogde bonen altijd in grote zakken bij de Turkse supermarkt. Dat is veel goedkoper en milieuvriendelijker dan elke keer potjes met kant en klare bonen kopen. Sinds ik echter een pressure canner bezit heb ik altijd potten met geweckte bonen op voorraad om meteen te gebruiken.

Het wecken van bonen is dus echt een ideale oplossing en je kunt het met allerlei soorten bonen doen. Ik weck graag witte bonen, zwarte bonen (zodat ze altijd klaar staan voor de chocolade fudge 🙂 ). Ook bruine bonen en kidney bonen staan hier in potjes op voorraad. Omdat wij met 2 personen zijn gebruik ik meestal pint jars (475 ml) maar als je met een gezin bent zijn quart (950 ml.) jars natuurlijk handiger.

Dat is ook nog een voordeel van zelf je bonen wecken met een pressure canner. Je kunt verschillende maten potten op voorraad hebben zodat je altijd de juiste hoeveelheid voor een recept kunt pakken.

 

bonen wecken met een pressure canner

Hoe kan je bonen wecken met een pressure canner

Neem bonen naar keuze (alle soorten gedroogde bonen zijn geschikt) en laat deze 1 nacht weken in ruim water. Je kunt trouwens ook kikkererwten op dezelfde manier wecken.

Spoel de bonen goed af en vul de schone weckpotten met bonen en laat 2,5 cm ruimte over.  De weckpotten  hoeven niet gesteriliseerd te worden maar moeten wel schoon en warm zijn. Dus even omspoelen met heet water voor je ze gaat vullen is prima.

Vul de potten nu aan met kokend water totdat de bonen onder water staan, hier moet minstens 1,5 cm ruimte over zijn tot aan de deksel.

Plaats de schone deksels op de potten en zet ze in je pressure canner.

Laat de pressure canner volgens gebruiksaanwijzing op druk komen (10 pound) en dan gaat de wecktijd in.

Voor pint (475 ml.) potten is de wecktijd 1 uur en 15 minuten) en voor quart (950 ml.) potten is de wecktijd 1 uur en 30 minuten.

Omdat de bonen best lang moeten wecken is het natuurlijk het beste en voordeligste als je de pressure canner helemaal vult met potten met bonen.

Na de wecktijd doe je het gas uit en laat je de pressure canner op natuurlijke manier van druk komen. Dan haal je de deksel van de pressure canner en zet de potten met bonen op een theedoek om verder af te koelen.

Bewaar je potten in een donkere, koele kast of kelder en je bonen zijn minimaal 2 jaar houdbaar.

Gebruik bij het openen altijd je ogen en neus. Zien de bonen er vreemd uit of ruiken ze bedorven gebruik de bonen dan niet.

Voorkoken van je bonen

Er zijn ook recepten die de bonen eerst nog 30 minuten voorkoken voordat ze geweckt worden. Ik doe dat zelf niet omdat ik vind dat de bonen dan wel erg papperig en zacht worden. En deze manier van wecken gaat makkelijk en bespaart je de tijd en moeite van het voorkoken.

Wil je echter hele zachte bonen dan kan je ze dus eerst nog 30 minuten voorkoken, dan het kookwater afgieten en de bonen verder verwerken zoals boven beschreven.

 

 

 

Reacties
Categorieën