gratitude jar
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
4 min
0

Dankbaarheids pot of gratitude jar, Een krachtig hulpmiddel voor dagelijkse dankbaarheid

4 min
0

Een dankbaarheidspot of gratitude jar is een krachtig hulpmiddel om je dagelijks dankbaar te voelen. En met etherische olie maak je er een nog krachtiger dankbaarheidsritueel van.

In het drukke en vaak stressvolle leven van vandaag vergeten we soms om stil te staan bij de kleine positieve momenten die ons omringen. We worden vaak meegesleurd in de waan van de dag en verliezen het vermogen om dankbaarheid te uiten voor de kleine dingen die ons gelukkig maken.

De dankbaarheidspot, ook wel bekend als de gratitude jar, is een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om dagelijks dankbaarheid te cultiveren en je te herinneren aan de positieve aspecten van ons leven.

Wat is een gratitude jar?

Een gratiitude jar is een container of glazen pot waarin je elke dag briefjes of notities verzamelt waarop je de dingen schrijft waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit kunnen grote prestaties, liefdevolle momenten of kleine geluksmomentjes zijn - alles wat je hart doet glimlachen en wat je wilt onthouden. Het idee erachter is simpel maar krachtig: door dagelijks bewust stil te staan bij dankbaarheid, kunnen we onze focus verschuiven van wat we missen naar wat we hebben, wat op zijn beurt kan leiden tot een positievere kijk op het leven.
Waarom werkt een gratitude jar zo goed?

 1. Positieve mindset: Dankbaarheid helpt je om je gedachten te richten op het positieve en op wat er goed gaat in je leven. Dit kan een tegenwicht bieden aan negatieve gedachten en stress verminderen.
 2. Verbeterde mentale gezondheid: Het regelmatig uiten van dankbaarheid kan je stemming verbeteren, stress verminderen en ons algemene gevoel van welzijn vergroten.
 3. Versterkte relaties: Wanneer je dankbaarheid uit naar anderen, kan dit je relaties versterken en een gevoel van verbondenheid creëren.
 4. Bewuste reflectie: Het schrijven van dankbaarheidsbriefjes dwingt je om even stil te staan bij je dag en de positieve aspecten ervan te herkennen, zelfs op moeilijke dagen.

Hoe maak je een dankbaarheidspot?

Het maken van een dankbaarheidspot is eenvoudig en leuk om te doen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 • Stap 1: Kies een pot of container: Zoek een lege pot, doos of vaas die je mooi vindt en die groot genoeg is om briefjes in te bewaren. Ik gebruik voor mijn gratitude jar een 1 liter Pearl Mariposa weckpot
 • Stap 2: Versier de pot (optioneel): Geef je pot een persoonlijk tintje door deze te versieren met verf, stickers, linten, of andere decoratieve elementen.
 • Stap 3 (optioneel). Leg een mooi papiertje onderin de pot en druppel hier een paar druppels van de dankbaarheidscompositie op. Deze oliecompositie kan je zelf maken met dit recept. Meer etherische olie ideetjes krijg je hieronder.
 • Stap 4: Schrijf iedere dag een dankbaarheidsbriefje: Plaats de pot op een gemakkelijk toegankelijke plek en zorg ervoor dat er een stapel briefjes en een pen in de buurt liggen. Elke dag, bijvoorbeeld 's avonds voor het slapengaan, neem je een moment om één of meerdere dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Je kunt op elk papiertje ook nog een druppeltje etherische olie doen.
 • Stap 5: Vul de pot: Doe je briefjes in de pot. Na verloop van tijd zal de pot zich vullen met positieve herinneringen en momenten van dankbaarheid.
 • Stap 6: Lees de briefjes: Op momenten dat je je wat minder voelt of behoefte hebt aan positiviteit, kun je de briefjes uit de pot halen en ze herlezen. Dit zal je eraan herinneren hoeveel goede dingen er in je leven zijn, zelfs als het even tegenzit.

Etherische oliën voor je gratitude jar

Etherische oliën kunnen een prachtige aanvulling zijn bij het cultiveren van dankbaarheid. Ze kunnen helpen om een ontspannen en positieve sfeer te creëren, waardoor het gemakkelijker wordt om in contact te komen met gevoelens van dankbaarheid en positieve gedachten. De dankbaarheid compositie is natuurlijk heel geschikt om te gebruiken maar er zijn nog meer mogelijkheden. Hier zijn enkele etherische oliën die je kunt gebruiken om de dankbaarheid te versterken:

 • Lavendel: Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het kan helpen om stress en angst te verminderen, waardoor je meer ruimte hebt om je te concentreren op dankbaarheid en positieve gedachten.
 • Bergamot: Bergamotolie heeft een verfrissende en opbeurende geur die kan helpen om je stemming te verbeteren. Het kan ook helpen om negatieve gedachten los te laten en plaats te maken voor dankbaarheid.
 • Ylang Ylang: Ylang Ylang etherische olie heeft een zoete, bloemige geur die bekend staat om het bevorderen van ontspanning en positieve emoties. Het kan helpen om dankbaarheid te versterken door een gevoel van geluk en welzijn te bevorderen.
 • Citroen: Citroenolie heeft een verfrissende en energieke geur. Het kan helpen om je geest op te helderen en je positiever te laten voelen, wat bijdraagt aan een gevoel van dankbaarheid.
 • Geranium: Geraniumolie heeft een heerlijke bloemige geur die kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen. Het kan je stemming verbeteren en bijdragen aan het ervaren van dankbaarheid.
 • Sinaasappel: Sinaasappelolie heeft een opbeurende en vrolijke geur. Het kan helpen om een positieve sfeer te creëren en je te laten genieten van het moment, wat bijdraagt aan dankbaarheid.
 • Jasmijn: Jasmijnolie heeft een zoete en bloemige geur die bekend staat om het bevorderen van ontspanning en een gevoel van geluk. Het kan je helpen om je hart te openen voor dankbaarheid.
 • Mandarijn rood: Mandarijnolie heeft een verfrissende en ontspannende geur. Het kan helpen om je humeur te verbeteren en je te helpen herinneren aan de goede dingen in het leven
 • Eucalyptusolie: Eucalyptusolie heeft een verfrissende en opwekkende geur. Het kan helpen om je geest te verhelderen en je te laten waarderen wat er om je heen is.

Onthoud dat iedereen anders reageert op etherische oliën, dus het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke oliën het beste bij jou passen en welke geuren jou helpen om dankbaarheid te versterken.Tot slot

De gratitude jar kan een persoonlijk project zijn, maar je kunt het ook delen met vrienden of familie. Het is een geweldige manier om elkaar te inspireren en samen dankbaarheid te cultiveren.

Kortom, de dankbaarheidspot is een eenvoudig en effectief hulpmiddel om dagelijkse dankbaarheid te cultiveren en een positieve mindset te bevorderen. Het helpt je om bewust stil te staan bij de kleine geluksmomenten in je leven en kan echt bijdragen aan een verbeterd gevoel van welzijn. En als je dankbaar bent en je goed voelt dan trek je ook meer mooie dingen aan in je leven. Dus waarom niet vandaag nog beginnen met het opbouwen van jouw eigen gratitude jar?

Heb jij al een gratitude jar? Of gebruik je etherische oliën om je dankbaarheid te versterken? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze hieronder met ons.

Reacties
Categorieën