Deze heerlijke havermout cranberry koekjes met sinaasappel etherische olie zijn super simpel om te maken. De combinatie van frisse cranberries met chocolade, sinaasappel en krokante havervlokken is onweerstaanbaar. En je kunt het deeg ook invriezen zodat je altijd verse koekjes op voorraad hebt om af te bakken.
Laten we aan de slag gaan!
Benodigdheden voor je havermout cranberry koekjes:
- 100 gram koude boter
- 50 gram gedroogde cranberries
- 50 gram havervlokken
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 150 gram bloem (ik gebruik zelf speltbloem)
- 75 gram suiker (bij voorkeur ruwe rietsuiker of kokosbloesem suiker)
- 1 eigeel
- 2 druppels sinaasappel etherische olie
- snufje zout
Bereidingswijze
Snijdt de boter in kleine stukjes, en hak de cranberries fijn. Druppel de sinaasappel etherische olie op de boter en voeg dan alle ingrediënten aan de boter toe. Kneed het geheel tot een glad deeg. Je kunt dit met de mixer doen met kneedhaken maar het gaat ook prima met de hand (dat spaart weer afwas),
Vorm dan een rol van het deeg met een doorsnede van ongeveer 4 cm. en pak deze in bakpapier. Leg het deeg voor 30 minuten in de koelkast.
Als je het deeg wilt invriezen dan kan je dat nu doen. Als je wilt bakken haal je de rol uit de vriezer, laat deze een half uurtje ontdooien en snijdt deze dan in plakjes. Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid als ik deze koekjes bak en vries dan de helft in. Zo heb ik altijd snel verse koekjes op tafel staan. Het spaart ook tijd om dat je maar één keer het deeg hoeft te kneden.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Je kunt hiervoor het bakpapier gebruiken waarmee je de rol hebt afgedekt in de koelkast. Snijdt het deeg nu in 20 plakjes en leg deze op de bakplaat.
Bak de cranberry havermout koekjes nu ongeveer 10-12 minuten in de over totdat ze goudbruin zijn. (de exacte tijd verschilt per oven).
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen.
Als de koekjes afgekoeld zijn kan je ze in een trommel minstens 1 week bewaren.