hygge-8-tips
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
7 min
4

Hygge, 8 tips voor meer hygge in je leven

7 min
4

Hygge is het Deense equivalent voor de Nederlandse gezelligheid. En het schijnt al een aantal jaren zeer hip te zijn.

Misschien heb ik onder een steen geleefd maar ik had er tot afgelopen december nog nooit van gehoord. En toen kwam opeens het boek 'Hygge, de Deense kunst van het leven' op mijn pad. Het bleek dat ik zelf al jaren op een hygge manier leef en dat ook Aromalifestyle best veel hygge bevat.


Wat is hygge dan?

In één zin:

Hygge is een comfortabele sfeer creëren waarin je je optimaal gelukkig voelt.

Hygge (je spreekt het uit als huuge, met de g van goal) is dus hét nationale woord van Denemarken. De essentie van hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Hygge draait om ontspannen, rustig aan doen en de tijd nemen om van kleine momenten te genieten. De Denen zeggen ook dat er geen vertaling voor het woord hygge is en het wordt zelfs als werkwoord gebruikt. Dingen kunnen ook hyggelig zijn,

Ingrediënten die niet mogen ontbreken in een hygge huis: kaarsen, bloemen, planten, lekkere natuurlijke geuren, kussens en dekens.

Zeker in de donkere maanden is het fijn om meer hygge in je huis te halen. (alhoewel de Denen hygge het hele jaar toepassen en ik geef ze geen ongelijk). En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ik heb 8 tips voor je op een rijtje gezet waarmee ook jij je huis heerlijk hyggelig kunt maken.1. Licht en vuur

Warm, gezellig sfeerlicht is heel belangrijk voor een goede atmosfeer. De meeste Denen doen dat door middel van kaarsen en die branden ze de hele dag door. Gezellig ontbijten bij kaarslicht.

Schemerlampen zijn ook ideaal, verschillende kleine schemerlampen zorgen voor een warm diffuus licht. Zorg er sowieso voor dat je fel, wit licht van één lichtbron vermijdt. En laat de plafondlamp in ieder geval uit.  Kerstlichtjes zijn ook ideaal voor een gezellige atmosfeer en mogen dus ook best na de kerst nog gebruikt worden. Ook een zoutlamp is ideaal, die zorgt voor een warme atmosfeer en zuivert ook nog eens de lucht.

Een open haard is natuurlijk op en top hygge, maar dat kan lastig zijn als je in een appartement woont of in een huurwoning. Een andere optie zou dan een elektrische open haard of een bio ethanol haard kunnen zijn.

En natuurlijk kaarsen, heel veel kaarsen.  Omdat hygge vooral om natuurlijke materialen draait gebruiken de Denen weinig geurkaarsen omdat deze vaak veel chemische geuren bevatten. Een perfect alternatief is dan natuurlijk om zelf je geurkaarsen te maken van koolzaadwas of bijenwas kaarsen te maken. Ook kan je prima je eigen waxinelichtjes maken.

Heb je, net zoals ik, katten die graag met hun neus overal in zitten of heb je kleine kinderen en wil je niet teveel echte kaarsen gebruiken dan kan je natuurlijk ook led kaarsen gebruiken. Je hebt tegenwoordig hele mooie exemplaren van echte was die bijna niet meer te onderscheiden zijn van een echte kaars.


2. Haal de natuur naar binnen

Planten en natuurlijke materialen zijn een belangrijk onderdeel van hygge.  Zorg voor een prachtige bos verse bloemen en zorg goed voor je kamerplanten. Planten zorgen voor een beter leefklimaat, zeker in de tijd dat we veel binnen zitten en de ramen niet zo veel open hebben. In de zomer kan je natuurlijk heerlijk genieten van hygge momenten in je tuin of op het balkon. Denk maar aan lange zomeravonden vol met kaarslicht tussen heerlijk geurende planten en bloemen.

Denk ook aan andere natuurlijke producten die je kunt gebruiken. Maak bijvoorbeeld eens een mooie schaal met potpourri van gedroogd fruit, dennenappels, blaadjes en kruiden en eventueel met etherische olie.
3. Omring je met mooie, natuurlijke dingen.

Hoe langer je in een huis woont, des te meer spullen je verzamelt. Meubels, woonaccessoires en vaak ook een teveel aan allerlei rommeltjes.

Ruim je huis dus op en zorg dat er alleen dingen in staan waar jij (en natuurlijk je familie) blij van wordt. Een opgeruimd huis geeft rust en meer energie.

Kies voor natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen en vermijd zoveel mogelijk goedkope massa producten (bye bye Action). Hoewel het natuurlijk aantrekkelijk is om elke keer de nieuwste woontrends te willen volgen en goedkope accessoires te kopen, is het op de lange termijn veel fijner om een paar mooie accessoires te hebben waar je echt blij van wordt en die je koestert. En het is ook nog eens veel beter voor het milieu.  En je kunt natuurlijk met de accessoires die je hebt ook elke keer weer iets nieuws doen. Door ze weer eens ergens anders neer te zetten of te combineren met andere planten, kussens, dekens etc. En dan komen we gelijk bij punt 4.


4. Zorg voor veel kussens en dekens.

Ik ben gek op kussens en dekens. Ze geven een warme uitstraling en je kunt er in een handomdraai je kamer een andere look mee geven en de sfeer en kleur in je huis aanpassen.

En daarnaast is het natuurlijk heerlijk om 's avonds (of op een andere tijd van de dag) onder een dekentje te kruipen en te ontspannen.

Ik heb het hele jaar door dekens en kussens op mijn bank en schommelstoel liggen.

In de winter zit ik onder een warme deken van wol, in de zomer kies ik voor een natuurlijk materiaal als katoen. En bijna elke avond heb ik wel een poes bij mij liggen op of onder de deken.

Kussens zijn niet alleen ter decoratie maar ook heerlijk om te ontspannen. Kruip weg in een stapel zachte kussens. Leg je hoofd lekker tegen een kussen bij het lezen van een boek (of een avondje Netflixen).  Kies kleuren en natuurlijke materialen die bij je interieur passen. En let natuurlijk vooral op het comfort, als het maar zacht en knus is.

Een mandje met bollen wol naast de bank is trouwens ook heel 'hygge' maar minder aan te raden als je een kat (of zoals bij ons 2 stuks) hebt rondlopen. En ik spreek uit ervaring!
5. Do it yourself

Er is niks zo hyggelig als samen gezellig eten en dan natuurlijk lekker thuis genieten van een zelf bereide maaltijd. Het liefst met goede vrienden. Hygge gaat ook om samen zijn met een paar goede vrienden en niet met grote groepen. Pas dus perfect in deze tijd.

Samen een maaltijd bereiden met eerlijke, natuurlijke ingrediënten en dan genieten. En ook de geur van een versgebakken brood is natuurlijk super hyggelig..

Denk verder aan handwerken, naaien, puzzelen of de tijd nemen om met elkaar een gezelschapsspel te doen. (Wanneer heb je voor het laatst 'Mens erger je niet' gespeeld? 😁)


6. Een hoge aaibaarheidsfactor

Bij hygge wil je al je zintuigen gebruiken. Dus je wilt niet alleen een fijne omgeving zien en ruiken, maar ook voelen. Zorg daarom bij voorkeur voor meubels en stoffen met een hoge aaibaarheidsfactor.

Ga met je vingers over de zachte kussens en dekens op je bank, leg een (imitatie) vachtje in je favoriete stoel, voel de houtstructuur van de kast of het tafelblad. Loop met je blote voeten over het wollige vloerkleed.. En natuurlijk telt het aaien van je huisdieren ook mee.

Verwen je vingers en voeten en gebruik materialen en structuren afwisselend.


7. Zorg voor een hyggekrog

Een hyggekrog is een hoekje in huis waar je je heerlijk kunt terugtrekken. Veel Deense huizen hebben hiervoor extra een erker. Zodat je daar heerlijk kunt zitten om te lezen, schilderen, schrijven, nadenken, melancholisch met een kop thee uit het raam staren naar de regen of wat je ook wilt doen. Maar ook als je geen erker hebt in je huis is er vast wel ergens een plekje waar je een knus hoekje kunt maken.  Zelfs een hoekje van de bank of een plekje aan de eettafel waar jij je spulletjes hebt liggen kan al een fijn hoekje zijn.

Mijn hyggekrog is mijn schommelstoel met zachte dekens en kussens, vlakbij de verwarming en het raam.  Naast de schommelstoel staat nog een tafeltje met een mooie plant en een gezellige schemerlamp. En aan de andere kant staat een klimpaal van de katten waar ze maar al te graag liggen als ik in mijn hoekje zit. Blijkbaar voelen ze dan ook mijn ontspanning.


Mijn hyggekrog


8. Lees het boek 'Hygge, de Deense kunst van leven'

Over hygge is nog veel meer te vertellen dan ik in dit artikel heb gedaan. Als je geïnteresseerd bent en meer wilt weten dan kan ik je het boek van Meik Wiking echt van harte aanraden.

Meik is onderzoeker bij het Deense Happines Research instituut en dagelijks bezig met onderzoeken naar wat mensen gelukkig maakt.

Het boek is ontzettend leuk geschreven, met de nodige humor en je leest het in één ruk uit. (tenminste dat is wat ik heb gedaan),

Er staan heerlijjke recepten in en heel veel tips om meer hygge in je leven te krijgen. En niet alleen in je huis.

Kortom, echt de moeite waard om te lezen.

Ik heb het boek besteld bij Bol.com maar wellicht kan je het ook bij de boekhandel krijgen.


Veel plezier met je huis hyggelig maken, het is in ieder geval goed voor je humeur om hier lekker mee bezig te zijn.

Reacties
Categorieën