Natuurlijk bestrijdingsmiddel, met koudgeperste neem olie
Groen leven/tuinieren
Monica Can
Groen leven/tuinieren
3 min
11

Natuurlijk bestrijdingsmiddel, met koudgeperste neem olie

3 min
11

Een natuurlijk bestrijdingsmiddel kan je zelf heel makkelijk en milieuvriendelijk maken met dit recept met neem olie.

Als het weer warmer wordt en de planten beginnen te groeien dan komen ook de insecten weer tevoorschijn. En hoewel alle insecten natuurlijk hun nut hebben vind ik het toch niet zo fijn als mijn tomaten- komkommer en andere planten op het terras aangetast worden door hongerige luizen of ander ongedierte.

Natuurlijk kan je in de winkel een pesticide kopen maar daarvan gaan niet alleen het ongewenste ongedierte dood maar ook bijvoorbeeld bijen. En die hebben het al zo moeilijk dus het is beter om zelf een natuurlijk bestrijdingsmiddel te maken dat op een iets andere manier werkt. En daarnaast, als je zelf je groente en fruit kweekt dan doe je dit om zo natuurlijk mogelijk te eten, dan ga je daar toch geen chemische bestrijdingsmiddelen op spuiten, toch…..

natuurlijk bestrijdingsmiddel

Neemolie als natuurlijk bestrijdingsmiddel

Neemolie staat bekend om zijn hoge concentratie aan azadirachtine. Deze stof is effectief tegen ruim 200 soorten insecten. Neemolie bevat daarnaast ook nog ook andere aan azadirachtine gerelateerde stoffen die de olie zo effectief maken tegen schadelijke insecten.

In de biologische landbouw wordt neemolie veel toegepast als afwerend natuurlijk middel tegen schimmels & spint, mieren, insecten, mijten en slakken.

De neemolie is effectief tegen insecten wanneer ze het binnen krijgen. De stoffen in neemolie zorgen er voor dat de insecten hun eetlust en paarlust verliezen. Dat is ook de reden dat de neemolie niet meteen effectief is als je het gebruikt, het duurt even voor de insecten dood gaan en de populatie aan insecten afneemt doordat er geen nieuwe eitjes worden gelegd.

Onschadelijk voor gunstige insecten, mensen en andere dieren.

Doordat neemolie alleen effectief wanneer de insecten het binnen krijgen, en dus van de plant eten, is het onschadelijk voor de insecten die juist goed zijn voor je planten zoals bijen want die eten de plant niet en zijn daardoor veilig als de neemolie is opgedroogd en opgenomen door de plant.

Het is daarom belangrijk om de neemolie zeer vroeg in de ochtend of laat in de avond te spuiten, wanneer de gunstige insecten slapen en dus niet in aanraking kunnen komen met de plant voordat de olie is opgedroogd.

Ook voor mensen is neemolie onschadelijk. Het lichaam van zoogdieren, waaronder dus ook mensen, honden en katten, reageert anders op de stof dan dat van insecten. Maar het is natuurlijk logisch dat alles wat je oogst in je tuin of op het balkon goed wast voordat je het gaat eten

Om de bovengenoemde redenen zie je neemolie vaak terug in natuurlijke bestrijdingsmiddelen die je in de winkel kunt kopen.

De kosten

Een zelfgemaakt natuurlijk bestrijdingsmiddel is niet alleen veel goedkoper, 0p een een liter water heb je ongeveer 5-10 milliliter neemolie nodig. Met een flesje van 100 ml neemolie kun je dus 10 tot 20 liter bestrijdingsmiddel maken.  Het is ook nog milieuvriendelijker want onze neemolie wordt in een glazen fles geleverd. Dat scheelt heel veel plastic sprayflacons met bestrijdingsmiddel die niet in de natuur terecht komen.

Recept neemolie spray als natuurlijk bestrijdingsmiddel

Meng 5 ml. neemolie met 1 liter water en 1,5 ml. rimulgan, dit is een speciale natuurlijke emulgator voor de neemolie zodat deze zich goed mengt met het water en je een super werkzame natuurlijke insecticide krijgt. Als je geen rimulgan wilt gebruiken kan je ook 25 gram groene zeep gebruiken. Dan heb je wel wat meer neemolie nodig, namelijk 10 ml. op 1 liter.

Eerst de neemolie mengen met de emulgator (groene zeep of rimulgan), daarna een liter lauwwarm water toevoegen en goed mengen. De gemaakte oplossing met neemolie kan gebruikt worden als spray door deze in een schone sprayflacon te doen. Optioneel kan je er nog 10 druppels pepermunt etherische olie aan toevoegen. Dit werkt ook afwerend voor insecten.

Besproei je planten overal met het mengsel, vooral goed onder de bladeren spuiten want daar houdt ongedierte zich graag schuil. Maak je planten goed nat en herhaal dit elke drie dagen  voor een periode van minstens twee weken. Spray ’s ochtends vroeg of laat in de avond. Vermijd in ieder geval sprayen in de zon.

Zeker als je groene zeep als emulgator gebruikt moet je voor gebruik altijd even goed schudden.

Voor onderhoud kan je daarna eens per maand je planten behandelen met de neem olie spray.

Neemolie is biologisch afbreekbaar. Het breekt af binnen ongeveer 4 dagen na gebruik door zonlicht en water.

Koudgeperste, biologische neemolie vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën