Neem olie

Neem olie

Neem olie is de olie die gewonnen wordt uit de vruchten en zaden van de neem boom (Azadirachta indica), een van de twee planten uit de Azadirachta familie. De plant komt oorspronkelijk uit India en Burma, waar ze groeit in tropische tot subtropische regionen. De vruchten van de neemboom lijken een beetje op olijven.

De neem is een snelgroeiende, groenblijvende boom die over het algemeen 15 tot 20 meter hoog kan worden. De boom heeft het liefst een droge, warme plek, wat ook de reden is waarom 50.000 neem bomen werden geplant in Mekka om verkoeling en schaduw te bieden aan de verzamelde pelgrims.

Het smeltpunt van de olie ligt bij 23 graden, hierdoor is het bij kamertemperatuur soms wat stroperig. Bij een nog lagere temperatuur kan de neem olie gestold zijn (bv na verzending of in de winter als het wat koeler is in huis). Met een klein beetje verwarmen wordt de olie snel weer vloeibaar. Neemolie laat zich het best verwerken als het tot ongeveer 30 graden wordt verwarmd. Niet warmer, anders kan de werkzaamheid verloren gaan.

De kleur varieert van geelgoud, naar oranje tot donkerbruin en de olie heeft een sterke knoflook, nootachtige geur. Deze geur is niet makkelijk te camoufleren, soms helpt toevoegen van enkele druppels etherische lavendelolie. De olie heeft echter zo ontzettend veel voordelen dat de geur niet meer zo belangrijk is.

Er is ook ontgeurde olie maar  de werkzaamheid van deze ontgeurde neemolie zou een stuk minder zijn, vandaar dat je het beste kunt kiezen voor koudgeperste, onbewerkte neemolie om van alle voordelen van deze olie te genieten.

Neemolie is een niet-drogende olie, dat wil zeggen dat het niet snel intrekt maar een vettig laagje op de huid achterlaat.

In India wordt de olie al sinds jaar en dag gebruikt voor medicinale toepassingen, de Neemboom (Margosa) wordt ook wel de "pharmacy tree" genoemd. Andere namen voor neemolie zijn: Margosa Oil/Olie, Oleum Melia en Niemolie.

De olie bevat van nature ca. 35 biologisch actieve bestanddelen, waaronder azadirachtine.

Azadirachtine wordt tegenwoordig veel onderzocht voor haar bijzondere eigenschappen, o.a. in de biologische landbouw en als afwerend middel tegen ongedierte bij mensen en dieren.

 

neem olie

Gebruik van neem olie


De olie is op de huid, puur of verdund te gebruiken.

Neemolie wordt gebruikt bij de verzorging van allerlei huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis

Voor gebruik op de huid kan je de neemolie eenvoudig verdunnen met een andere plantaardige olie.

Zoals bijvoobeeld jojoba, amandel of sesam olie. Toevoegen van een geurende etherische olie, zoals lavendel, ylang ylang, geranium of tea tree, kan de sterke, typische geur enigszins verminderen.

Een andere toepassing van pure neemolie is bij haar- of hoofdhuidproblemen. Neemolie wordt gebruikt als natuurlijk middel bij de hoofdhuid en haarproblemen, zoals roos, jeuk en schilferige hoofdhuid. Door de sterke biologische activiteit van neemolie zou het de haarwortels versterken en mogelijk zelfs haargroei stimuleren.

Verder kan neem olie gebruikt worden als natuurlijk middel tegen allerlei insecten bij zowel mensen als dieren.

INCI: Melia azadirachta

Natuurlijk middel tegen muggen


Muggen zijn dus absoluut geen fan van neemolie. Daarom kan je met koudgeperste,  pure neemolie en kokosolie een balsem maken die een natuurlijke bescherming biedt tegen muggen.

Neem 100 ml. kokosolie en voeg hier 2 ml neemolie aan toe. Eventueel eerst de kokosolie smelten zodat het makkelijker te mengen is. Voor een extra afwerend effect kan je ook nog 5 druppels etherische olie toevoegen zoals citronella, citroengras, citroen eucalyptus, pepermunt, rozemarijn of gemberolie. Regelmatig aanbrengen voor een optimaal effect. De balsem is zeer effectief maar moet wel vaker aangebracht worden dan de chemische producten die bijv. DEET bevatten.

Koudgeperste, natuurlijke neem olie is ook verkrijgbaar in de Aromalifestyle shop

 

Carolien Meulendijks
Door

Carolien Meulendijks

op 10 Sep 2018

Kan ik ook de neemolie samen mixen met de wortelolie? En wat is de verhouding hiervan! Groetjes Carolien

Ilse
Door

Ilse

op 24 Jun 2018

Goedemiddag Monica, Een vraagje is deze combinatie ook te gebruiken voor muggen die hier minder of niet aanwezig zijn bijvoorbeeld tijgermug,dengue en malaria? Gezonde groet Ilse Fortuin

anja haslinghuys
Door

anja haslinghuys

op 16 Apr 2018

heb neem olie gebruikt op vakantie in Frankrijk voor mijn hond tegen teken en vlooienbeten ze heeft niet 1 vlooienbeet of tekenbeet gehad .Maar dat snap ik wel want ze rook ook erg naar knoflook :) . had het gecombineerd met tea tree en wat jojobaolie .Werkt dus prima .

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 16 Apr 2018

Dat is ook goed om te weten, dat het bij honden ook goed werkt. Bedankt voor de tip.

Reactie plaatsen