Afgelopen weekend heb ik stoofpeertjes gemaakt in mijn pressure canner. Dat gaat echt makkelijk en snel. Peertjes rauw in de pot, siroop erover en in de pressure canner. En binnen korte tijd heb je heerlijke zachte, dieprode stoofpeertjes die je ook nog lang kunt bewaren.
Of dat lang bewaren hier gaat lukken weet ik niet maar het is zo simpel dat ik zeker binnenkort nog een paar extra potten op voorraad ga maken.
Wat heb je nodig voor pressure canner stoofpeertjes
2 kilo stoofpeertjes (je kunt natuurlijk ook het recept halveren of verdubbelen, afhankelijk van hoeveel je wilt maken). Ik heb voor dit recept Gieser Wildeman gebruikt.
1 liter glühwein
of als je geen glühwein kunt vinden kan je ook 1 liter rode wijn of druivensap/bessensap nemen en 1 kaneelstokje, 1 kruidnagel en een mespuntje nootmuskaat toevoegen.
100 gram ruwe rietsuiker (of meer als je liever zoetere stoofpeertjes eet)
200 ml. water
6 mason jar weckpotten van 475 ml. (16 oz.) of 3 mason jar weckpotten van 950 ml. (32 oz.).
Wij zijn met 2 personen en mijn man eet niet zo graag stoofpeertjes dus voor mij zijn de 475 ml. weckpotten (zoals op de foto) ideaal. Maar als je met het hele gezin stoofpeertjes wilt eten dan zijn de 950 ml. weckpotten natuurlijk handiger.
Werkwijze
Bereid je potten voor, zorg dat ze schoon en warm zijn en zet de pressure canner klaar.
Doe de glühwein (of de wijn/sap met de specerijen) in een pannetje en voeg de suiker en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken zodat de suiker goed oplost.
Schil de peertjes en haal de klokhuizen eruit.
Neem een schone pot en leg hier de peertjes in. Zorg ervoor dat ze goed dicht op elkaar liggen en zoveel mogelijk aansluiten. Laat altijd 1,8 cm van de rand vrij. Vul op deze manier alle potten en giet er dan de warme siroop over heen tot max, 1,8 cm van de rand.
Neem nu een dunne siliconen of kunststof spatel en ga hiermee aan de binnenkant van de pot langs het glas zodat overtollige luchtbellen verdwijnen. Vul eventueel nog aan met wat extra siroop als dit nodig is.
Veeg de rand van de pot goed schoon en droog en doe dan de deksels erop. Draai de deksel ‘vingervast’ , dus niet te strak.
Vul je pressure canner met 3 liter warm water (of kijk in de gebruiksaanwijzing van je pressure canner voor de juiste hoeveelheid). Bij de Presto is het 3 quarts wat iets minder is dan 3 liter warm water. Het water hoeft niet kokend heet te zijn omdat je de peertjes ook koud in de potten hebt gedaan.
Stoofpeertjes koken in de pressure canner
Zet nu je potten op het rekje van de pressure canner en doe de deksel erop. Breng het geheel op temperatuur en wacht tot de stoom uit het stoomventiel komt. Laat het geheel dan 10 minuten stomen zonder het gewichtje op het stoomventiel (zet hiervoor een kookwekkertje) en zet dan het gewichtje van 10 pound op het stoomventiel en op het moment dat de druk 10 pound is (als het gewichtje rustig begint te rammelen) laat je de peertjes nog 12 minuten koken op 10 pound. Blijf in de buurt en hou de temperatuur in de gaten zodat de druk niet te hoog of te laag wordt.
Na 12 minuten zet je het gas uit en laat de pressure canner rustig staan totdat deze geheel van druk is. Als het veiligheidsventiel weer terug geklapt is dan wacht je nog minstens 10 minuten en dan kan je de potten uit de pressure canner halen.
Doe dit met een tang want de potten zijn heet. Waarschijnlijk kookt het vocht in de potten nog, dit is normaal.
Zet ze op een schone theedoek en laat de potten helemaal afkoelen. Haal dan de sluitringen eraf en controleer of de potten goed vacuum zijn.
Het kan zijn dat het vochtniveau in de potten lager is dan de peertjes maar dat is geen probleem. De stoofpeertjes hebben een deel van het vocht opgenomen. Als ze net uit de pressure canner komen zul je ook zien dat de peertjes boven in de pot zitten en zijn ze nog wit. Als ze afkoelen zakken ze vanzelf langzaam naar beneden, hun rode kleur krijgen ze dan ook langzaam.
Eet smakelijk en laat je het me hieronder weten als jij ze ook gemaakt hebt?