vuurstarters maken
DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
3 min
0

Vuurstarters maken, met gedroogde kruiden en specerijen

3 min
0

Deze zelfgemaakte vuurstarters zijn gemaakt met koolzaadwas en natuurlijke elementen zoals kruiden, gedroogde bloemen en specerijen. Een ideale manier om kruiden en specerijen op te maken die over datum zijn.  



Daarnaast is het een super leuk cadeautje, voor iedereen met een open haard, houtkachel of vuurkorf. En het is een  mooie en eenvoudige manier om je vuur aan te steken. In een mandje naast de open haard of houtkachel is het ook nog eens heel decoratief. Samen met een glazen potje met lucifers ziet dat er toch geweldig uit?

Wie zei dat praktische spullen niet mooi kunnen zijn? Deze vuurstarters, versierd met gedroogde bloemen, kaneelstokjes, mini-dennenappels, verse en gedroogde kruiden, bieden een vleugje rustieke elegantie. Ze zullen zeker de aandacht trekken en complimenten opleveren, of je ze nu bij de open haard hebt staan of cadeau geeft. 

Of het nu gaat om een housewarmingcadeau, een uniek cadeau voor een kampeerliefhebber of een speciaal cadeau tijdens de feestdagen, deze vuurstarters zijn zowel praktisch als mooi. Geef ze cadeau, verpakt in een mooie glazen pot, doe er een paar in een jute zakje of leg ze in een mooi mandje samen met een glazen pot met lucifers. 



Benodigdheden voor je vuurstarters

Je hebt maar een paar items nodig om deze handgemaakte vuurstarters samen te stellen. 

  • Siliconen muffin vormpjes – De cups die ik heb gebruikt vind je hier. Deze maken het proces supergemakkelijk. Als alternatief kan je ook  papieren vormpjes in een metalen muffinvorm gebruiken. Het papier zou moeten loslaten als de was hard is, maar zelfs als dat niet het geval is, zouden de starters hetzelfde moeten functioneren. Het papier zal gewoon mee opbranden.

  • Koolzaadwas – In principe is elk kaarsvet is geschikt voor dit project. Ook sojawas of bijenwas kan je gebruiken. Je kunt zelfs kaarsen omsmelten die je niet meer gebruikt. Houd er wel rekening mee dat als je een geur- of gekleurde kaars gebruikt, je aanmaakblokjes die geuren en kleuren aannemen. En dat in de standaard kaarsen vaak schadelijke stoffen zitten. Mijn persoonlijke ervaring is dat koolzaadwas het prettigste werkt, geheel verbrand en dus ook geen resten achterlaat in je kachel of open haard.

  • Kaarsenlonten – Je hebt  een lont nodig die ongeveer 7,5 cm lang is, zonder pitvoetje. Ik vond die lengte echter moeilijk te vinden, dus ik heb de lange waxpitten genomen uit de Aromalifestyle shop en  en ze afgeknipt. Ik heb ze zo afgeknipt dat er aan de pitvoet nog voldoende lont zat om er nog een waxinelichtje van te maken. Zo hoef ik niets weg te gooien.  

  • Natuurlijke elementen – gedroogde bloemen, ik heb rozenblaadjes, lavendel en calendula gebruikt voor de kleur. Gedroogde en verse kruiden, ik heb verse rozemarijn takjes en thijm takjes van mijn planten geknipt, dennengroen, dennenappels, kaneelstokjes, steranijs, jeneverbessen, gedroogde sinaasappelschil of ander citrusfruit, laurierblaadjes, vlierbessen,, hibiscusbloemen. Alles is mogelijk zolang het maar natuurlijk is.



Hoe maak je de vuurstarters?

  • Verwarm je oven voor op 150 graden.

  • Plaats 12 siliconen bakvormpjes op een bakblik.

  • Vul elk bakvormpje compleet met koolzaadwaspellets. Zet het bakblik in de oven en verwarm tot alle was gesmolten is.

  • Haal de bakplaat voorzichtig uit de oven en plaats deze op een hittebestendig oppervlak of onderzetter.

  • Begin met het toevoegen van een lont aan elke muffinvorm en vul ze vervolgens met je natuurlijke elementen. Zorg ervoor dat van elke gedroogde bloem, dennenappel, takje, enz. een deel ervan in de was is ondergedompeld om het op zijn plaats te houden.

  • Laat op kamertemperatuur staan om op te stijven. Haal vervolgens de aanmaakblokjes uit de siliconen vormpjes en bewaar ze in een mandje bij je open haard.




Hoe te gebruiken

Nu je je vuurstarters hebt gemaakt, vraag je je misschien af hoe je ze moet gebruiken.

Om te gebruiken plaats je een vuurstarter op de bodem van je haard of op het rek van je houtkachel. Stapel houtblokken rond de vuurstarter en laat ruimte vrij voor de luchtstroom. Steek de pit aan en laat de vuurstarter branden totdat het hout vlam vat. De vuurstarter brandt in zijn geheel op (in ieder geval met koolzaadwas) dus je vindt er geen restjes meer van terug als het vuur uit is.


Reacties
Categorieën