Wassen en drogen
Monica Can
Wassen en drogen
2 min
15

Wasnoten, mijn ervaringen en tips voor een schone was

2 min
15

Wasnoten (ook wel zeepnoten genoemd) bestaan al heel lang, en wel in India en Nepal. Sinds mensenheugenis wassen de inwoners er hun wasgoed met wasnoten (Sapindus Mukorosse). Het geheim van de wasnoten: In hun schaal zit de stof “saponine”, die als zeep werkt als het met water in kontakt komt. In de westerse wereld worden zeepnoten al langer voor de fabricage van zeep gebruikt – meestal met toevoeging van vele chemische stoffen, die voor de eigenlijke functie, namelijk het wassen, niet dringend noodzakelijk zijn en schadelijk kunnen zijn voor zowel de gebruiker als het milieu.

wasnoten

Mijn ervaringen met wasnoten

Zelf heb ik de wasnoten leren kennen sinds ik in Duitsland woon. Daar kan je ze gewoon bij de drogist en supermarkt kopen. In Nederland vind je ze tegenwoordig ook bij de AH, maar dat zijn hele kleine pakjes en die zijn echt erg duur.

Zeepnoten hebben wel een nadeel dat de witte was niet zo stralend wit blijft omdat ze geen chemische witmakers bevatten.  En ze kunnen wat gele vlekken aan de witte was geven. Een beetje natuurlijke zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover) kan dit probleem oplossen. Zelf gebruik ik de zeepnoten voornamelijk voor de gekleurde was en beddengoed. En was ik mijn witte was met zelfgemaakt waspoeder.

Een nadeel van de wasnoten is dat de werkzame stof saponine niet zo goed is in het oplossen van vetvlekken. Ik los dit op door eventuele vetvlekken in kleding even voor te behandelen met een vlekkenstift. Verder is mijn ervaring dat de noten zeer grondig schoon wassen en dat het ook beter is voor je kleding. De kleuren vervagen minder. In India wordt ook zijde met wasnoten gewassen dus ik gebruik mijn wasnoten juist ook voor de wol- en fijne was.

Het grootste voordeel vind ik dat ze zeer milieuvriendelijk zijn en zacht voor het wasgoed. En dat ze neutraal van geur zijn, hierdoor heb je ook weinig last van allergische reacties en je kunt met etherische olie prima een eigen geur aan de zeepnoten geven.

Hoe gebruik je wasnoten?

Gebruik 4 tot 6 wasnoten in het bijgeleverde waszakje en leg deze met je kleding in de wasmachine. Je kan nu normaal je gewenste programma draaien.  In principe kan je de wasnoten 2 tot 3 keer gebruiken en dan moeten ze vervangen worden. Dan kunnen ze in de bio-bak of op de composthoop.

Zeepnoten zorgen er ook voor dat de was zachter wordt dus wasverzachter is overbodig. Of je gebruikt nog een beetje azijn in het laatste spoelwater voor extra zachte was. Citrus azijn is heel geschikt hiervoor en geeft een extra frisse geur. De azijn zorgt er ook voor dat er geen kalkaanslag in je wasmachine komt en verwijdert overtollige zeepresten. Voor het behoud van je wasmachine is het dus wel verstandig om een een beetje azijn in het laatste spoelwater te doen.

Voor een lekkere geur van de was doe ik vaak een paar druppels etherische olie (lavendel en grapefruit zijn mijn favoriet) bij het azijn en op het waszakje.

Zoals gezegd, wasnoten kan je tegenwoordig ook bij de AH kopen maar dat zijn hele kleine pakjes. Milieuvriendelijker en goedkoper zijn de 1 kilo emmers met extra waszakjes in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën