Wasnoten, mijn ervaringen en tips voor een schone was

Wasnoten, mijn ervaringen en tips voor een schone was

Wasnoten (ook wel zeepnoten genoemd) bestaan al heel lang, en wel in India en Nepal. Sinds mensenheugenis wassen de inwoners er hun wasgoed met wasnoten (Sapindus Mukorosse). Het geheim van de wasnoten: In hun schaal zit de stof “saponine”, die als zeep werkt als het met water in kontakt komt. In de westerse wereld worden zeepnoten al langer voor de fabricage van zeep gebruikt – meestal met toevoeging van vele chemische stoffen, die voor de eigenlijke functie, namelijk het wassen, niet dringend noodzakelijk zijn en schadelijk kunnen zijn voor zowel de gebruiker als het milieu.

wasnoten

Mijn ervaringen met wasnoten

Zelf heb ik de wasnoten leren kennen sinds ik in Duitsland woon. Daar kan je ze gewoon bij de drogist en supermarkt kopen. In Nederland vind je ze tegenwoordig ook bij de AH, maar dat zijn hele kleine pakjes en die zijn echt erg duur.

Zeepnoten hebben wel een nadeel dat de witte was niet zo stralend wit blijft omdat ze geen chemische witmakers bevatten.  En ze kunnen wat gele vlekken aan de witte was geven. Een beetje natuurlijke zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover) kan dit probleem oplossen. Zelf gebruik ik de zeepnoten voornamelijk voor de gekleurde was en beddengoed. En was ik mijn witte was met zelfgemaakt waspoeder.

Een nadeel van de wasnoten is dat de werkzame stof saponine niet zo goed is in het oplossen van vetvlekken. Ik los dit op door eventuele vetvlekken in kleding even voor te behandelen met een vlekkenstift. Verder is mijn ervaring dat de noten zeer grondig schoon wassen en dat het ook beter is voor je kleding. De kleuren vervagen minder. In India wordt ook zijde met wasnoten gewassen dus ik gebruik mijn wasnoten juist ook voor de wol- en fijne was.

Het grootste voordeel vind ik dat ze zeer milieuvriendelijk zijn en zacht voor het wasgoed. En dat ze neutraal van geur zijn, hierdoor heb je ook weinig last van allergische reacties en je kunt met etherische olie prima een eigen geur aan de zeepnoten geven.

Hoe gebruik je wasnoten?

Gebruik 4 tot 6 wasnoten in het bijgeleverde waszakje en leg deze met je kleding in de wasmachine. Je kan nu normaal je gewenste programma draaien.  In principe kan je de wasnoten 2 tot 3 keer gebruiken en dan moeten ze vervangen worden. Dan kunnen ze in de bio-bak of op de composthoop.

Zeepnoten zorgen er ook voor dat de was zachter wordt dus wasverzachter is overbodig. Of je gebruikt nog een beetje azijn in het laatste spoelwater voor extra zachte was. Citrus azijn is heel geschikt hiervoor en geeft een extra frisse geur. De azijn zorgt er ook voor dat er geen kalkaanslag in je wasmachine komt en verwijdert overtollige zeepresten. Voor het behoud van je wasmachine is het dus wel verstandig om een een beetje azijn in het laatste spoelwater te doen.

Voor een lekkere geur van de was doe ik vaak een paar druppels etherische olie (lavendel en grapefruit zijn mijn favoriet) bij het azijn en op het waszakje.

Zoals gezegd, wasnoten kan je tegenwoordig ook bij de AH kopen maar dat zijn hele kleine pakjes. Milieuvriendelijker en goedkoper zijn de 1 kilo emmers met extra waszakjes in de Aromalifestyle shop.

Sas
Door

Sas

op 30 Sep 2018

Hoi Monica, De etherische olieen wanneer gebruik je die precies,? Bedoel je het wasverzachterbakje?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 30 Sep 2018

Dag Monica Ik was ook sinds lange rijd met walnoten. Ik ben er ook heel tevreden over. Dus fijn dat ik ze ook bij jou kan kopen. Ik kan me voorstellen dat het bakje erbij handig is en dat je deze kan hergebruiken. Maar dan zou ik graag volgende keer alleen de wasnoten bestellen in een duurzame verpakking. Wellicht een idee?

Pimpelmees
Door

Pimpelmees

op 22 Feb 2020

Echt lekker die walnoten !

Marlou droog
Door

Marlou droog

op 03 Dec 2022

Bedoel je echt walnoten....🤔.of een typfout en bedoel je walnoten??

Monica Can
Door

Monica Can

op 05 Dec 2022

Nee, ik bedoel echt wasnoten 😁.

Janneke de Vries
Door

Janneke de Vries

op 01 Oct 2018

Je schrijft in je nieuwsbrief dat je er ook shampoo van kan maken. Heb je daar een recept/ beschrijving van?

Sylvia Cole, UK
Door

Sylvia Cole, UK

op 02 Oct 2018

Ja, shampoo, daar ben ik ook erg geinteresseerd in!

Greet Vanlaer
Door

Greet Vanlaer

op 20 Oct 2018

Hallo Monica, Ik was met paardenkastanjes. Die kun je hier zomaar oprapen zonder dat ze al die duizenden kilometers transport nodig hebben (voetafdruk!), en ze hebben exact dezelfde werking en gebruik. Voor de witte was moet je er wel even de schil afhalen.

H.n.K
Door

H.n.K

op 04 Nov 2018

Hoe gebruik je ze

Greet Vanlaer
Door

Greet Vanlaer

op 07 Nov 2018

Wat de paardenkastanjes betreft: je kunt ze perfect op dezelfde manier gebruiken als de wasnoten. (dus zoals hierboven beschreven door Monica). Maar ik heb goede resultaten met de methode die Gabriela Nedoma beschrijft in een boek dat volledig gewijd is aan de paardenkastanje. Ik neem een stuk of vijf dikke paardenkastanjes, hak ze in stukjes (voor witte was zonder de schil) en dan overgiet ik ze met een liter (koud) water. Daarna mix ik het geheel gedurende één minuut met de staafmixer en filter ze door een nylonsok. Deze vloeistof giet ik in het bakje van de wasmachine. Je kunt er wat wassoda bij doen voor een betere werking, of biobleekmiddel. De reststof kun je zo nog een keer gebruiken (hetzelfde procédé). Je kunt zelfs nog een laatste keer licht vervuilde was wassen met de nylonkous waarin de reststof zit (goed dichtgeknoopt uiteraard). Deze kun je in de machine bij je was gooien. Het wasgoed geurt naderhand neutraal. Dus als je een geurtje wil, zul je wel wat moeten toevoegen in het bakje van de wasverzachter. succes!

Mariska
Door

Mariska

op 17 Feb 2019

Ik heb een keer een test verpakking wasnoten gehad en ook uitgeprobeerd. Helaas bleef boven kleding gewoon naar zweet ruiken. Heb je hier misschien nog tips/oplossingen voor?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Feb 2019

Een paar druppels etherische olie aan de wasnoten toevoegen kan helpen. Of een iets warmer wasprogramma gebruiken als dat gaat met de kleding.

Sandra
Door

Sandra

op 16 Jul 2019

Wasnoten groeien niet hier in Europa. kopen is niet fijn voor de bevolking in andere werelddelen. Het wordt verscheept en hier in het Westen duur verkocht. Mensen daar kunnen het zelf niet meer kopen omdat het schaars en dus duur wordt

Greet
Door

Greet

op 15 Dec 2019

Inderdaad.

Xuan
Door

Xuan

op 18 Oct 2020

Tamme kastanje bevat ook saponine. Nu met de herfst kan je gaan sparen.

Reactie plaatsen