Appelbalsem beschermt, verzorgt en verzacht een ruwe, schrale of gesprongen huid (door koude, droge lucht) en is tevens geschikt voor de verzorging van droge lippen. Ook ideaal voor baby’s en kleine kinderen bij schaafwondjes en uitslag.
Dit recept vond ik in een Duits landleven tijdschrift en is te leuk om niet te delen.
Deze Appelbalsem wordt gemaakt met appelolie en verse of gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) blaadjes. Dit heeft een verzachtende en zuiverende invloed heeft op je huid.
Calendula wordt ook wel plantaardig jodium genoemd vanwege haar zuiverende eigenschappen.
En met dit recept op basis van appelolie en bijenwas is het snel klaar.
Het eerste wat je moet maken is appelolie.
Appelolie maken
Appelolie is heel simpel om te maken.
1 (biologische) appel goed wassen en in stukjes snijden en in een glazen pot doen.
Opvullen met 200 ml. plantaardige olie zoals druivenpitolie, abrikozenpitolie of amandelolie.
En dan 2 dagen laten trekken op een lichte plaats (niet langer want dan kanhet gaan schimmelen).
Door een filter in een donker glazen flesje gieten en in de koelkast bewaren.
Lekker als bodyolie na het douchen of in bad als badolie of om de appelbalsem mee te maken.
Benodigdheden voor je appelbalsem
- 10 verse calendulabloemen waar je de blaadjes van gebruikt of 1 gram gedroogde calendulablaadjes.
- 100 ml. appelolie
- 10 gram bijenwas of cosmetische koolzaadwas als je geen bijenwas wilt gebruiken
Bereiding
De goudsbloemen en de appelolie in een glazen pot doen en ongeveer 25 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.
Als je een doekje onderin de pan legt dan rammelt het niet zo als het water opgewarmd wordt.
Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt, we willen geen gefrituurde goudsbloemen.
Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de bloemen in de olie terecht komen.
Dan de olie door een zeef gieten en de goudsbloemen nog even goed uitdrukken. De olie giet je daarna weer in het schaaltje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas toevoegt.
Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas opgelost is. Vuur uitdoen, potje uit het water halen en nog even doorroeren totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan giet je de crème in een leeg, droog en schoon potje.
Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met koken water, 5 minuten laten staan en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.
De crème laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) .
Deze hoeveelheid levert ongeveer 50 ml. appelbalsem op.
Als je meer wilt maken kan je het recept natuurlijk verdubbelen.
De appelbalsem is ongeveer 6 maanden houdbaar