Wecken en inmaken
Monica Can
Wecken en inmaken
2 min
2

Appeltaartvulling maken en wecken

2 min
2

Soms heb je ineens trek in wat lekkers of krijg je onverwacht bezoek en wil je graag iets bij de koffie of thee presenteren. Dan is een appeltaartje met deze appeltaartvulling snel gemaakt en super lekker.


Trouwens, warme appeltaarvulling is ook heerlijk over vanilleijs. Dus deze vulling is veelzijdig te gebruiken.

En het is een makkelijke manier om een teveel aan appels te verwerken (naast appelmoes).

Op het internet vind je (vooral op Amerikaanse sites) veel recepten voor appeltaartvulling. En ik heb er al een aantal geprobeerd maar dit is toch wel mijn favoriete recept.

appeltaartvulling wecken

Benodigdheden voor je appeltaartvulling.

  • 2 kg appels
  • 2 el citroensap
  • 250 gram rietsuiker (of eventueel lichtbruine basterdsuiker)
  • 1 el kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl kruidnagel
  • 1/2 tl gemberpoeder (optioneel maar wel erg lekker)
  • 50 gram rozijnen (optioneel, het kan ook zonder)
  • 50 gram maizena.
  • 1/4 tl zout
  • 500 ml water
  • 4 weck- of inmaakpotten van een halve liter

Bereidingswijze

  • Neem een grote pan en doe daarin 2 el citroensap.
  • Schil de appels  en snijd in blokjes. Als je een appel klaar hebt doe je deze in de pan en hussel elke nieuwe portie steeds goed om zodat alle stukjes met de citroensap in aanraking komen en de appels niet bruin worden.
  • Voeg de suiker, rozijnen, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, maizena en het zout toe en schep goed om met de stukjes appel.
  • Voeg het water toe en breng de pan op een zacht vuur aan de kook. Laat dan 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen totdat je een dikke siroop ziet en de stukjes appel een beetje zacht geworden zijn. Verdeel de vulling over de vier gesteriliseerde weckpotten en sluit af.
  • Weck de appeltaartvulling nu in een weckketel of pan op 85 graden gedurende 30 minuten.Gebruik als je een normale pan gebruikt een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden. En leg een theedoek op de bodem om te voorkomen dat de glazen gaan rammelen.
  • Haal de potten uit de pan, zet ze op een theedoek en laat ze rustig afkoelen.

Je potten appeltaartvulling zijn zo minstens 1 jaar houdbaar.

Je kunt het recept ook makkelijk verdubbelen als je meer potten met appeltaartvulling wilt maken.

Appelkruimeltaart maken

Een snel appelkruimeltaartje maak je met dit recept. Ideaal voor onverwacht bezoek of de lekkere trek tussendoor.

Dit recept is voor een kleine springvorm van 18 of max. 20 cm. en 1 pot appeltaartvulling.

Voor een grotere taart verdubbel je het deeg, neemt 2 potten appeltaartvulling en een springvorm van 24 of 26 cm. doorsnee.

Je begint met een kruimeldeeg te maken van:

  • 220 gram bloem
  • 125 gram boter (of vegane boter/margarine zoals Alsan)
  • 80 gram suiker
  • snufje zout

Verwarm de over voor op 200 graden en vet je springvorm of taartvorm in.

Doe de bloem, boter, suiker en het snufje zout in een kom en kneed er een kruimeldeeg van.

Verdeel 2/3 van het kruimeldeeg over de bodem en de randen van de taartvorm en druk het goed aan.

Breng dan de appeltaartvulling op de taartbodem aan en dek de vulling nu af met de rest van het kruimeldeeg.

Even licht aandrukken en dan het appeltaartje in 25-30 minuten (afhankelijk van je oven) in de oven bakken.

 

appelkruimeltaart

 

Appelstrudel van bladerdeeg

Een nog snellere manier om een appeltaart te maken is door een rol (vegan) bladerdeeg te nemen, hier de appeltaartvulling op te leggen, deze op te rollen en dan 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden te bakken. Na afloop bestrooien met poedersuiker.

Eet smakelijk!

Heb jij al eens appeltaartvulling geweckt? Ik ben benieuwd naar je evaringen, laat het hieronder weten.

Reacties
Categorieën