Gebruik gefermenteerde voeding voor je weerstand. Ik ben een groot voorstander van gefermenteerde voeding. Het is een echt superfood voor je darmen en het is absoluut niet moeilijk om zelf te maken. Je hebt er niet veel voor nodig. Waarom gefermenteerde voeding zo goed is voor je weerstand lees je in deze blogpost.
De tijd van het jaar waarin verkoudheid vaker voorkomt, zijn vaak de koudere maanden. Omdat we minder actief zijn, minder buiten zijn en de dagen korter zijn, kunnen microben meer infecties veroorzaken, vooral bij gevoeligere kinderen en ouderen. Maar ook in het vroege voorjaar wanneer de ene dag koud is en de andere dag warm en we er eigenlijk niet meer op rekenen, kan een verkoudheid je nog overvallen.
Deze blogpost zal je helpen te begrijpen hoe gefermenteerd voedsel een grote hulp kan zijn bij het voorkomen van infecties.
We kennen allemaal de preventieve maatregelen wel, zoals voldoende slapen, regelmatig bewegen in de frisse lucht, regelmatig handen wassen en gezond eten. Dit alles kan je immuunsysteem een boost geven.
Versterk het immuunsysteem met een gezond dieet
Een gezond dieet kan je immuunsysteem helpen versterken en verkoudheid voorkomen door je lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Het eten van een dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle (gefermenteerde) granen, gezonde vetten en eiwitten kan je lichaam voorzien van vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine D en zink, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het immuunsysteem.
Naast deze specifieke voedingsstoffen kan een dieet dat rijk is aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen en weinig toegevoegde suikers en ongezonde vetten de algehele gezondheid helpen ondersteunen en verkoudheid voorkomen.
Gefermenteerd voedsel als onderdeel van een gezond dieet
Gefermenteerd voedsel is een goede bron van probiotica, waarvan is aangetoond dat ze potentiële voordelen hebben voor ons immuunsysteem. Enkele voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn kefir, kombucha, zuurkool, kimchi, en yoghurt. Deze voedingsmiddelen bevatten nuttige bacteriën die kunnen helpen om ons darmmicrobioom in balans te brengen en de darmgezondheid te verbeteren, wat op zijn beurt de algehele werking van het immuunsysteem kan ondersteunen.
Specifieke voedingsstoffen in gefermenteerd voedsel
Vitamine K2: Gefermenteerde zuivelproducten, zoals kefir en kefirkaas, kunnen een goede bron van vitamine K2 zijn, die helpt bij het reguleren van het immuunsysteem en waarvan is aangetoond dat het het risico op luchtweginfecties vermindert.
B-vitamines: Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kombucha (B1, B2 en B3), tempeh (B2 en B3), natto en miso, kunnen een goede bron van B-vitamines zijn.
Mineralen: Gefermenteerd voedsel kan een geweldige bron van mineralen zijn, zoals calcium (yoghurt, kefir), ijzer (nato, tempeh) en magnesium (miso, zuurdesembrood), fosfor (gefermenteerde zuivelproducten), zink (kefir, yoghurt, natto). In dit artikel kan je ook lezen hoe belangrijk mineralen voor je gezondheid zijn.
Polyfenolen: Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir en yoghurt, kunnen polyfenolen bevatten, dit zijn verbindingen met krachtige antioxiderende eigenschappen en kunnen het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress.
Lactoferrine: Gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas en yoghurt, kunnen een goede bron zijn van lactoferrine, een eiwit waarvan is aangetoond dat het antivirale en antibacteriële eigenschappen heeft en het immuunsysteem kan helpen versterken.
Vetzuren met een korte keten: Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi en zuurkool, kunnen vetzuren met een korte keten bevatten, die belangrijk zijn voor de darmgezondheid en kunnen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem.
Omega-3-vetzuren: Gefermenteerd voedsel, zoals kefir, kan omega-3-vetzuren bevatten, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart en ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen.
Antioxidanten: Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi en zuurkool, kunnen antioxidanten bevatten, die het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress en verkoudheid kunnen helpen voorkomen. Door het fermentatieproces kan de vitamine C in zuurkool en kimchi zich verveelvoudigen.
Begin langzaam!
Houd rekening met een aantal dingen wanneer je gefermenteerde voeding wilt gaan gebruiken.
Begin langzaam: Als gefermenteerd voedsel nieuw voor je is, begin dan met een kleine portie en verhoog geleidelijk de hoeveelheid naarmate je smaakpapillen zich aanpassen. Ook je darmen moeten wennen aan al die goede bacteriën die ze ineens aangevoerd krijgen, als je te snel begint dan kan je wat meer gasvorming krijgen.
Mix en match: probeer een verscheidenheid aan gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kombucha, kefir, zuurkool, zuurdesem, kimchi, yoghurt.miso en augurken, om een breed scala aan probiotische soorten en andere heilzame voedingsstoffen binnen te krijgen. Hier en hier vind je heel veel lekkere recepten om mee te starten
Wees creatief: gefermenteerd voedsel kan in veel verschillende soorten recepten worden verwerkt. Je kunt bijvoorbeeld kefir gebruiken als basis voor dipsauzen, dressings en smoothies, of zuurkool of kimchi toevoegen aan salades, sandwiches en taco's.
De mogelijkheden zijn eindeloos.
Wil je meer basiskennis over fermenteren? Kijk dan ook eens in de kennisbank fermenteren.
Gebruik jij al gefermenteerde voeding? En zo ja, wat zijn je ervaringen? Laat het ons hieronder weten, zo kunnen we elkaar verder helpen.