Kokosolie voor katten, 9 tips voor gebruik en gezondheid

Kokosolie voor katten, 9 tips voor gebruik en gezondheid

Kokosolie is niet alleen heel gezond voor mensen maar ook voor katten. Het verlicht bij huid- en gewrichtsproblemen en beschermt tegen parasieten zoals vlooien en teken.

In principe geldt dit voor de natuurlijke, nativ, kokosolie met kokosgeur. Echter niet alle katten houden van deze geur. Mijn katten vinden de kokosolie met kokosgeur niet fijn daarom gebruik ik voor mijn katten de speciale op milde wijze ontgeurde kokosolie uit de Aromalifestyle shop. Daarvan weet ik zeker dat het goede kwaliteit is, dat de werking net zo effectief is als die van de nativ kokosolie en mijn katten reageren hier heel goed op.

kokosolie voor katten

Waarom werkt kokosolie voor katten zo goed?

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het unieke vetzurencomplex van kokosolie. Dit is in veel gevallen effectiever en veiliger dan vele chemische middelen. Kokosolie kan ook bij katten veel verlichting brengen. Hoe dit werkt lees je hier:

1. Mijten en vlooien

De vetzuren in kokosolie vernietigen de pantsers van mijten en vlooien. De parasieten sterven onmiddellijk en kunnen dan gemakkelijk worden uitgekamd. Kokosolie kan ook preventief beschermen bij katten: insecten verafschuwen de geur van vetzuren, het heeft een zeer onaangenaam effect op hen. Groot voordeel: de parasieten blijven voortaan weg van je kat.

Voor effectieve preventie tegen mijten en vlooien moet de vacht regelmatig worden behandeld. Dit is vooral van belang voor katten die vrij buiten mogen lopen. Masseer hiervoor drie keer per week de vacht van je kat in met een hoeveelheid kokosolie ter grootte van een erwt. Je hebt dus maar heel weinig nodig.. Als de kat de olie oplikt, is dat volkomen ongevaarlijk (als je goede biologische kokosolie neemt) – het effect is zelfs nog beter als de kat de olie ook via haar maagdarmkanaal opneemt.

Extra tip: heeft jouw kat last van oormijten? Met een beetje vloeibare kokosolie op een doek kun je de oren van je kat zachtjes schoonmaken. Het is belangrijk om dit meerdere keren te herhalen. Bij de eerste toepassing sterven de mijten en dan haal je ze daarna met een doekje met een beetje kokosolie uit de gehoorgang. Let op: gebruik altijd een stoffen katoenen doekje. Bij een papieren zakdoekje kunnen makkelijk papierresten in de gehoorgang achterblijven.

2. Wondgenezing

Kleine wondjes van je kat kan je prima behandelen met kokosolie.  Kleinere wonden die je vroeg behandelt met wat kokosolie, genezen snel. De kokosolie is niet alleen antiseptisch, het houdt de huid ook soepel. Voordeel: er komen minder snel littekens. Let op: Wonden moeten droog en schoon zijn voordat je een kleine hoeveelheid kokosolie kan aanbrengen Voor het beste resultaat de gewonde plek 2 x per dag licht insmeren met kokosolie Extra tip: Zelfs littekens kunnen nog verzorgd worden met kokosolie en zo soepeler worden en verminderen.

3. Tegen teken

Net als wormen en andere parasieten haten teken de vetzuren in kokosolie. Is je kat een vrijganger en wil je haar effectief beschermen tegen teken? Wrijf de vacht driemaal per week in met de een beetje kokosolie (ter grootte van een erwt). Bovendien kan je een beetje kokosolie door het natvoer mengen.

4. Voor een glanzende vacht

Als je de vacht van je kat 2 tot 3 maal per week inmasseert met de kokosolie is het niet alleen effectief tegen parasieten maar krijgt je kat ook een prachtige glanzende vacht. Bij langharige katten wordt het haar ook makkelijker te kammen.

Ook hier helpt het mengen van kokosolie door het voer als extra ondersteuning.

July wilde wel even poseren met haar favoriete kokosolie 🙂

5. Pootverzorging in de winter

Vooral vrijganger katten lijden in de winter aan een droge huid, vergelijkbaar met mensen. Als je zachtjes de poten van je kat wrijft met een beetje kokosolie, heeft dit onmiddellijk een ontspannend effect op de gestresste huid van de pootjes. Reinig voor het gebruik de poten voorzichtig met een spons en lauw water. Op deze manier kan de olie zijn helende eigenschappen het best ontwikkelen. Je kat wordt in de winter op deze manier effectief beschermd tege de invloeden het winterweer.

6. Versterkt de gewrichten

Lijdt je kat aan een reumatische aandoening, zoals artrose? Dan is kokosolie een natuurlijke behandeling die je kunt gebruiken om het te verlichten. De vetzuren in kokosolie doden micro-organismen. Deze zijn vaak de trigger voor reumatische aandoeningen. Een remedie met kokosolie geeft het beste effect, als het meerdere keren per week wordt gedaan. Nogmaals, het is voldoende om een ​ hoeveelheid ter grootte van een erwt door de voeding te mengen.

7. Tegen uitslag, droge huid en roos.

Het positieve effect van kokosolie op de huid is ook bij katten zeer goed merkbaar. Als je kat last heeft van een droge huid en roos dan helpt regelematig masseren van de huid met een beetje kokosolie om roos te voorkomen. En als je kat zichzelf wast krijgt ze kokosolie ook binnen en verdeelt de olie over het lichaam.

8. Voor meer vitaliteit en een goed immuunsysteem

Vooral oudere katten reageren verrassend positief op het regelmatig gebruik van biologische kokosolie. Als je elke dag wat kokosolie in het eten mengt, dan versterk je het immuunsysteem duurzaam.

9. Tegen haarballen

Kokosolie voor katten schijnt als vet ook te helpen bij het uitbraken van haarballen. Door het vet blijven haarballen minder snel steken en komen makkelijker naar buiten.

Nog even een kleine waarschuwing:

Hoewel kokosolie in kleine hoeveelheden zeer gezond is voor een kat moet je de kat ook niet te veel kokosolie geven. Want het is wel een vet waar katten ook dik van kunnen worden.

Als je kat een ziekte heeft zoals diabetes of medicijnen gebruikt overleg dan altijd eerst met dierenarts voordat je de kat kokosolie gaat geven.

Gebruik bij voorkeur biologische nativ kokosolie van een goed, betrouwbaar merk. Let op: bij goedkopere merken kokosolie wordt vaak gesjoemeld met de kwaliteit en worden ook andere, minderwaardige vetten toegevoegd.  Vinden je katten de kokosgeur niet lekker neem dan een kokosolie die op zeer milde wijze ontgeurd is zodat alle goede eigenschappen behouden zijn.

Zelf geef ik mijn katten alleen de kokosolie (nativ of ontgeurd) uit de Aromalifestyle shop omdat ik dan 100% zeker weet dat ze een zuiver product krijgen wat goed is voor hun gezondheid.

Hoewel mijn katten dus niet houden van de geur van kokos olie zijn er veel katten die wel gek zijn op de geur en smaak van nativ kokosolie. Dus wees niet verbaasd als de kat enthousiast reageert bij het zien van de pot kokosolie. Zoals de poes in de deze video:

Heb je een hond? Dan is dit artikel over kokosolie voor honden voor jou ook interessant.

Astrid Timmerhuis
Door

Astrid Timmerhuis

op 07 Jul 2018

Ze krijgen het bij mij al jaren 2-3 keer per week als lekkernij, vinden ze heerlijk! Likken vanaf de stenen keukenvloer of vanaf mijn vinger. Soms vanaf mijn been als ik me net ingesmeerd heb 😂

Leen
Door

Leen

op 08 Jul 2018

Ooo wauw, dat ga ik uitproberen! Zowel tegen vlooien als voor wondjes zal dat hier zijn werk kunnen doen 💞 Dikke poot 🐾 Diego en Miro

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 16 Jul 2018

Hoop dat het bij Diego en Miro ook zo goed werkt. Pootje terug van July en Rixy ;-)

Liesbet van Pelt
Door

Liesbet van Pelt

op 08 Jul 2018

Hoi Monica, bedankt voor de nuttige informatie maa hoe zit het dan bij honden heb je daar ook iets voor?

Monica-Can
Inge
Door

Inge

op 08 Jul 2018

Stomme vraag misschien, maar werkt het dan ook voor honden? Zo niet, heb je daar ook tips voor?

Monica-Can
birgit
Door

birgit

op 08 Jul 2018

werkt dit ook bij honden? geweldig filmpje 😂

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Jul 2018

Ja het werkt ook bij honden.

Trijn
Door

Trijn

op 08 Jul 2018

Ook ik zou het graag weten of het ook bij honden werkt

Cynthia
Door

Cynthia

op 10 Jul 2018

Ja het werkt ook bij honden. Onze hond heeft last van een droge neus en die slaat ik daar mee in. Als hij er dan aan likt krijgt hij het ook binnen. Idee het ook regelmatig tussen zijn eten

Jolly
Door

Jolly

op 11 Jul 2018

Zeker de moeite waard om te proberen bij mijn kat. Kan je het ook gebruiken bij mijn mini dwerg konijntjes? De ene konijn heeft last van zijn huid en vacht, kan ik dit ook voor hem gebruiken?

Jolly
Door

Jolly

op 11 Jul 2018

Zeker de moeite waard om te proberen bij mijn kat. Kan je het ook gebruiken bij mijn mini dwerg konijntjes? De ene konijn heeft last van zijn huid en vacht, kan ik dit ook bij konijntjes?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Jul 2018

Ik denk wel dat het ook kan voor konijnen maar heb hier geen ervaring mee. Lijkt me ook goed als je dit voor de huid en vacht gebruikt. Wellicht even op internet zoeken of er ervaringsberichten zijn.

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 25 Jul 2018

Ben het na het lezen van dit artikel ook kokosolie gaan geven aan mijn 3 poezels, waarvan 2 met een auto-immuunaandoening; Ollie heeft pododermatitis en Poppy heeft last van blaasgruis en het calici-virus maar ook van een droge huid (als kitten, ze is nu 4, had ze al witte huidschilfers in haar zwarte vacht). Dit omdat bij allebei het immuunsysteem zo sterk mogelijk moet zijn, dus alle ondersteuning is daarbij welkom. Naast lysine en vitamine E krijgen ze nu dus ook een paar keer in de week kokosolie door het eten. Ik zie bij mijn Poppy (zwart op wit-kat) een duidelijke verbetering van haar vacht. Alle witte huidschilfers zijn na een paar weken helemaal verdwenen! En bij Ollie genezen de wondjes aan zijn voetzooltjes volgens mij sneller dan voorheen. Echt een top-tip dus waarvoor onze dank :-)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Leuk om te lezen. Bedankt voor het delen van je ervaringen. Fijn dat ze hier zo goed op reageren.

Louise
Door

Louise

op 26 Aug 2018

Hoi Monica, Onze kittens ( wij zijn gastgezin) met een schimmel. Kale plekjes op hun kopjes en rondom de ogen. Kunnen wij de kokosolie gebruiken om de schimmel te bestrijden ?? Nu gebruiken we een siroop door het eten ( via de dierenarts) en moeten ze wassen met een speciale shampoo. Dit is niet te doen aangezien enkele katjes heel schuw zijn. Alle tips zijn welkom !!

Elise
Door

Elise

op 19 Dec 2018

ik zou backing soda in de kokosolie oplossen, werkt super tegen schimmel! Een kennis van ons had onbehandelbare schimmel in zijn mond en na zes weken baking soda is hij genezen!

Elise
Door

Elise

op 19 Dec 2018

en bij kittens? volgens mijn dierenarts mag ik ze geen kokosolie geven, maar doe dit zelf wel heel graag in de ( rauwe) geitenmelk. Ben zó tegen koemelk, terwijl dit aanbevolen wordt. Heb op dit moment een kitten van net 3 weken oud die niet bij mama wil drinken, diarree heeft en aan de sonde voeding moet.

Cynthia
Door

Cynthia

op 07 May 2020

Hoi. Ik heb ook de kokosolie met geur en geurloos besteld om te gebruiken voor mijn katten. Ik ben benieuwd of het echt werkt tegen vlooien en andere klachten. Maar is het product na openen maar 3 maanden houdbaar of langer? Het zijn toch 2 grote potten. Alvast bedankt.

MJ
Door

MJ

op 08 Dec 2020

Hi! Hoevaak mag je katten dit door hun voeding geven? 3 x per week een hoeveelheid ter grootte van een erwt? Had het al wel in huis maar weet niet zo goed hoevaak en hoeveel...:) Dank alvast!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 09 Dec 2020

Ik geef het zelf meestal 4-5 x per week. Alhoewel die van mij het gewoon van mijn vinger likken en ik het niet meer door de voeding doe. Het hangt er een beetje vanaf wanneer ik er aan denk en er toevallig een kat in de keuken is als de kokosolie pak. Begin met 3 x per week en kijk hoe je kat erop reageert. Je kunt het altijd opbouwen.

MJ
Door

MJ

op 07 Jan 2021

Dank je wel!

Lianne
Door

Lianne

op 12 May 2022

Mag dit ook gegeven worden aan een zwangere of zogende poes?

Monica Can
Door

Monica Can

op 17 May 2022

Dat zou ik even overleggen met de dierenarts voor de zekerheid.

Reactie plaatsen