Dieren
Monica Can
Dieren
4 min
25

Kokosolie voor katten, 9 tips voor gebruik en gezondheid

4 min
25

Kokosolie is niet alleen heel gezond voor mensen maar ook voor katten. Het verlicht bij huid- en gewrichtsproblemen en beschermt tegen parasieten zoals vlooien en teken.

In principe geldt dit voor de natuurlijke, nativ, kokosolie met kokosgeur. Echter niet alle katten houden van deze geur. Mijn katten vinden de kokosolie met kokosgeur niet fijn daarom gebruik ik voor mijn katten de speciale op milde wijze ontgeurde kokosolie uit de Aromalifestyle shop. Daarvan weet ik zeker dat het goede kwaliteit is, dat de werking net zo effectief is als die van de nativ kokosolie en mijn katten reageren hier heel goed op.

kokosolie voor katten

Waarom werkt kokosolie voor katten zo goed?

Dit heeft waarschijnlijk te maken met het unieke vetzurencomplex van kokosolie. Dit is in veel gevallen effectiever en veiliger dan vele chemische middelen. Kokosolie kan ook bij katten veel verlichting brengen. Hoe dit werkt lees je hier:

1. Mijten en vlooien

De vetzuren in kokosolie vernietigen de pantsers van mijten en vlooien. De parasieten sterven onmiddellijk en kunnen dan gemakkelijk worden uitgekamd. Kokosolie kan ook preventief beschermen bij katten: insecten verafschuwen de geur van vetzuren, het heeft een zeer onaangenaam effect op hen. Groot voordeel: de parasieten blijven voortaan weg van je kat.

Voor effectieve preventie tegen mijten en vlooien moet de vacht regelmatig worden behandeld. Dit is vooral van belang voor katten die vrij buiten mogen lopen. Masseer hiervoor drie keer per week de vacht van je kat in met een hoeveelheid kokosolie ter grootte van een erwt. Je hebt dus maar heel weinig nodig.. Als de kat de olie oplikt, is dat volkomen ongevaarlijk (als je goede biologische kokosolie neemt) – het effect is zelfs nog beter als de kat de olie ook via haar maagdarmkanaal opneemt.

Extra tip: heeft jouw kat last van oormijten? Met een beetje vloeibare kokosolie op een doek kun je de oren van je kat zachtjes schoonmaken. Het is belangrijk om dit meerdere keren te herhalen. Bij de eerste toepassing sterven de mijten en dan haal je ze daarna met een doekje met een beetje kokosolie uit de gehoorgang. Let op: gebruik altijd een stoffen katoenen doekje. Bij een papieren zakdoekje kunnen makkelijk papierresten in de gehoorgang achterblijven.

2. Wondgenezing

Kleine wondjes van je kat kan je prima behandelen met kokosolie.  Kleinere wonden die je vroeg behandelt met wat kokosolie, genezen snel. De kokosolie is niet alleen antiseptisch, het houdt de huid ook soepel. Voordeel: er komen minder snel littekens. Let op: Wonden moeten droog en schoon zijn voordat je een kleine hoeveelheid kokosolie kan aanbrengen Voor het beste resultaat de gewonde plek 2 x per dag licht insmeren met kokosolie Extra tip: Zelfs littekens kunnen nog verzorgd worden met kokosolie en zo soepeler worden en verminderen.

3. Tegen teken

Net als wormen en andere parasieten haten teken de vetzuren in kokosolie. Is je kat een vrijganger en wil je haar effectief beschermen tegen teken? Wrijf de vacht driemaal per week in met de een beetje kokosolie (ter grootte van een erwt). Bovendien kan je een beetje kokosolie door het natvoer mengen.

4. Voor een glanzende vacht

Als je de vacht van je kat 2 tot 3 maal per week inmasseert met de kokosolie is het niet alleen effectief tegen parasieten maar krijgt je kat ook een prachtige glanzende vacht. Bij langharige katten wordt het haar ook makkelijker te kammen.

Ook hier helpt het mengen van kokosolie door het voer als extra ondersteuning.

July wilde wel even poseren met haar favoriete kokosolie 🙂

5. Pootverzorging in de winter

Vooral vrijganger katten lijden in de winter aan een droge huid, vergelijkbaar met mensen. Als je zachtjes de poten van je kat wrijft met een beetje kokosolie, heeft dit onmiddellijk een ontspannend effect op de gestresste huid van de pootjes. Reinig voor het gebruik de poten voorzichtig met een spons en lauw water. Op deze manier kan de olie zijn helende eigenschappen het best ontwikkelen. Je kat wordt in de winter op deze manier effectief beschermd tege de invloeden het winterweer.

6. Versterkt de gewrichten

Lijdt je kat aan een reumatische aandoening, zoals artrose? Dan is kokosolie een natuurlijke behandeling die je kunt gebruiken om het te verlichten. De vetzuren in kokosolie doden micro-organismen. Deze zijn vaak de trigger voor reumatische aandoeningen. Een remedie met kokosolie geeft het beste effect, als het meerdere keren per week wordt gedaan. Nogmaals, het is voldoende om een ​ hoeveelheid ter grootte van een erwt door de voeding te mengen.

7. Tegen uitslag, droge huid en roos.

Het positieve effect van kokosolie op de huid is ook bij katten zeer goed merkbaar. Als je kat last heeft van een droge huid en roos dan helpt regelematig masseren van de huid met een beetje kokosolie om roos te voorkomen. En als je kat zichzelf wast krijgt ze kokosolie ook binnen en verdeelt de olie over het lichaam.

8. Voor meer vitaliteit en een goed immuunsysteem

Vooral oudere katten reageren verrassend positief op het regelmatig gebruik van biologische kokosolie. Als je elke dag wat kokosolie in het eten mengt, dan versterk je het immuunsysteem duurzaam.

9. Tegen haarballen

Kokosolie voor katten schijnt als vet ook te helpen bij het uitbraken van haarballen. Door het vet blijven haarballen minder snel steken en komen makkelijker naar buiten.

Nog even een kleine waarschuwing:

Hoewel kokosolie in kleine hoeveelheden zeer gezond is voor een kat moet je de kat ook niet te veel kokosolie geven. Want het is wel een vet waar katten ook dik van kunnen worden.

Als je kat een ziekte heeft zoals diabetes of medicijnen gebruikt overleg dan altijd eerst met dierenarts voordat je de kat kokosolie gaat geven.

Gebruik bij voorkeur biologische nativ kokosolie van een goed, betrouwbaar merk. Let op: bij goedkopere merken kokosolie wordt vaak gesjoemeld met de kwaliteit en worden ook andere, minderwaardige vetten toegevoegd.  Vinden je katten de kokosgeur niet lekker neem dan een kokosolie die op zeer milde wijze ontgeurd is zodat alle goede eigenschappen behouden zijn.

Zelf geef ik mijn katten alleen de kokosolie (nativ of ontgeurd) uit de Aromalifestyle shop omdat ik dan 100% zeker weet dat ze een zuiver product krijgen wat goed is voor hun gezondheid.

Hoewel mijn katten dus niet houden van de geur van kokos olie zijn er veel katten die wel gek zijn op de geur en smaak van nativ kokosolie. Dus wees niet verbaasd als de kat enthousiast reageert bij het zien van de pot kokosolie. Zoals de poes in de deze video:

Heb je een hond? Dan is dit artikel over kokosolie voor honden voor jou ook interessant.

Reacties
Categorieën