Een mondkapje zelf maken, helpt dat in de bestrijding tegen corona? Ik heb er wel even over getwijfeld of ik een artikel hierover op Aromalifestyle zou zetten maar ik denk dat het in deze tijd wel past. Zeker omdat als je een mondkapje met etherische olie gebruikt je meteen de voordelen van etherische olie hebt.
Momenteel vind je in vrijwel overal mondkapjes in alle vormen en kleuren. Maar deze zijn niet altijd even gezond. Als je een mondkapje draagt dan creëer je een soort microklimaat tussen je mond en het mondkapje. Toxische stoffen van kleurstoffen of bleekmiddelen en/of stofdeeltjes uit de stoffen die gebruikt worden voor de mondkapjes kunnen in het microklimaat ophogen en zo in de longen terecht komen. En wanneer een masker langdurig achter elkaar gedragen wordt kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen en het CO2 gehalte toenemen. Hierdoor kunnen ontstekingen toenemen en verzwakt de immuniteit voor externe factoren. Meer energie is nodig om de bestaande ontstekingen onder controle te houden. Ook kan de concentratie van bacteriën en virussen in het masker en neus- en keelholte toenemen door het uitademen en weer inademen van dezelfde lucht. (bron)
Over de werking van het mondkapje zijn dus nog vele twijfels. En de meningen lopen uiteen. Maar als een mondkapje verplicht is dan zullen we ze toch moeten dragen en dan kunnen we het maar beter zo gezond mogelijk doen. Ik woon zelf in Duitsland en hier zijn mondkapjes in winkels en openbare ruimtes al een paar maanden verplicht. Ik ontkom er dus niet aan als ik inkopen wil doen. Omdat ik mijn lichaam graag zoveel mogelijk vrij wil houden van schadelijke stoffen heb ik mijn mondmaskers zelf gemaakt van biologische katoen, gebruik ik mijn mondkapjes altijd met etherische olie en was ze met mijn eigen wasmiddel.
Wat ik wel een voordeel van een mondkapje vind, is dat je niet meer aan je neus en mond kunt zitten met je handen. Het valt mijzelf nu echt op hoe vaak ik niet even aan mijn gezicht wil zitten omdat er iets kriebelt of zo. En dat is in deze tijd natuurlijk niet erg handig als je onderweg bent. Met een mondkapje gaat dat in ieder geval niet meer. Ik ben met een mondkapje in ieder geval bewuster onderweg.
Als je in google zoekt op zelf mondkapje maken dan krijg ik enorm veel tutorials. Ik wilde een mondkapje wat makkelijk te maken is voor iedereen. Daarom heb ik voor dit model gekozen. (zie ook youtube video onder).
Ook omdat je er een filter in kunt doen heeft dit masker mijn voorkeur. Een filter schijnt toch nog wat meer bescherming te geven en je kunt er een druppeltje desinfecterende etherische olie op doen. Wat goed is voor je gezondheid en voor je humeur. En dat is altijd fijn in deze tijd.
Welke stof gebruik je voor je mondkapje?
In ieder geval stof die je heet kunt wassen. Minstens op 60 graden maar nog beter is 90 graden. De stof mag niet te dun zijn maar ook niet te dik want dan kan je niet meer goed ademen. Katoen is in ieder geval een goede keuze. Bij voorkeur dus bio katoen of ongebleekte stof (maar dat is wel erg saai). Je kunt ook oud beddengoed nemen, lakens kan je vaak heet wassen dus die zijn ideaal om te hergebruiken voor mondmaskers. En lakens die al heel vaak gewassen bevatten weinig tot geen schadelijke stoffen meer van verf en dergelijke. Ik had zelf nog een paar leuke lapjes bio katoen liggen die ik heb gebruikt voor mijn mondkapje.
Ik heb de mondkapjes gemaakt met elastiek om achter de oren te doen, hierdoor kan je ze op maximaal 60 graden wassen (dit doe ik dan met mijn zelfgemaakte wasmiddel met een beetje etherische olie en azijn in het wasverzachterbakje als spoel/desinfecteermiddel). Wil je ze liever op 90 graden wassen neem dan katoenen bandjes om je mondkapje om je hoofd te bevestigen. Mijn voorkeur was elastiek omdat het mondmasker dan altijd goed aansluit en beter blijft zitten als je beweegt.
Dit mondkapje heeft een opening voor een filter. Hiervoor kan je bijv. een tissue of een papieren zakdoekje gebruiken. Dit filter kan je dan bedruppelen met een druppeltje etherische olie voor extra desinfectie en het is natuurlijk ook goed voor je humeur (neem dus wel een geur die je lekker vindt want je ruikt de geur constant zolang je het masker draagt). Neem ook niet meer dan 1 druppel. Etherische oliën zijn zeer krachtig en dat is echt voldoende. Zelf gebruik ik een herbruikbaar wattenschijfje met een druppel etherische als filter. Dat werkt voor mij erg goed. Mijn favoriete beschermende oliën zijn momenteel citroen, bergamot , sinaasappel en manuka. Niet alleen omdat ze antiseptisch zijn maar ook omdat ze goed zijn voor je humeur 😁.
Je zou ook filters kunnen maken van een oude badhanddoek die dun geworden is. Hier kan je dan filters van knippen die in je mondmasker passen. Die kan je dan na gebruik ook makkelijk op 90 graden wassen. Het filter moet echter niet te dik zijn want dat is ook niet prettig met ademen.
Wat heb je nodig
- Per masker een lapje van 34 x 20 cm.
- Elastiek om het masker achter je oren vast te maken (2 x 23 cm) of lint om aan het achterhoofd en in de nek te strikken, (4 x 40 cm).
- Naaimachine (het kan eventueel ook met de hand, alleen duurt het dan wat langer)
- Passend naaigaren
- (Stof)schaar
Werkwijze (zie ook video):
Vouw de lange kant van de stof dubbel (met de goede kant van de stof naar binnen). Je hebt nu een lap stof van 17×20 cm.
Aan de kant waar de stof 20 cm. breed is naai je nu aan beide kanten de buitenste 5 cm. aan elkaar. Dit doe je een halve centimeter van de rand af.
Nu ga je de bandjes of het elastiek bevestigen. Leg in elke hoek van het masker het lint of elastiek en zorg dat het elastiek aan de binnenkant zit.
Naai nu de zijkanten dicht en zet op deze manier meteen het elastiek of de linten vast.
Dan draai je het lapje binnenste buiten zodat de goede kant van de stof aan de buitenkant zit.
Het makkelijkste is het nu om de stof even glad te strijken met een strijkbout.
Dan naai je de bovenkant en onderkant nogmaals vast.
Nu draai je het masker zo dat de opening voor het filter boven ligt en ga je de vouwen in het masker maken. Vouw hiervoor de onderkant van het masker naar boven en dan terug naar onderen. Zet dit vast met een speld.
Hetzelfde doe je met de bovenkant. Het masker moet nu tussen de 6 en 7 cm. breed zijn. Naai dan de zijkanten vast zodat de vouwen in het masker blijven zitten.
Strijk het geheel nog een keer goed glad met de strijkbout en je masker is klaar voor gebruik.
Ik heb het mondmasker natuurlijk niet zelf bedacht maar onderstaande video als handleiding gebruikt en vond het met deze handleiding niet moeilijk om te maken. Alleen brak mijn naald bij het tweede mondmasker en ik had geen nieuwe meer. Ik kon dus zelf geen video maken vandaar dat ik deze met jullie deel. Ik heb de rest van mijn mondmaskers maar met de hand genaaid, dat gaat ook. Duurt alleen een beetje langer 😉.
Je mondkapje op de juiste manier gebruiken
- Was de handen grondig met zeep, voordat je het masker aanraakt.
- Doe bij voorkeur een filter in je masker (eventueel met een druppeltje etherische olie, geschikte etherische oliën vind je hier)
- Het masker moet zo goed mogelijk aansluiten op het gezicht. Is het elastiek te lang maak er dan een knoopje in of zorg ervoor dat de linten goed vastgemaakt zijn
- Zorg voor een kapsel, waarbij het haar uit het gezicht is.
- Positioneer het masker met de bovenkant op de neusbrug.
- Controleer of het voldoende aansluit onder de kin.
- Voel of het masker goed aansluit.
- Raak het tijdens het dragen niet meer aan.
Hoe verwijder je het mondkapje?
- Na het wassen of desinfecteren van de handen is het hierbij belangrijk om naar voor te buigen, het elastiek achter je oren vandaan te halen of de beide linten met twee handen vast te nemen en los te trekken.
- Zeer belangrijk is om het gezicht daarbij niet aan te raken.
- Haal het filter uit het masker en gooi dit weg of als het van stof is doe het samen met het masker in de was.
- Doe het masker in een emmertje met heet water, een beetje zeep en/of wat soda. Laat het hierin staan tot je gaat wassen. Was op minstens 60 graden.
- Was opnieuw de handen grondig met water en zeep.
Met welk wasmiddel was je je mondkapjes?
Nog even een waarschuwing over het wassen van je mondkapjes met reguliere wasmiddelen. De meeste wasmiddelen bevatten veel chemicaliën zoals fenolen, optische witmakers, bleekmiddelen en geurstoffen. Na het wassen blijven er altijd wasmiddel resten achter in je mondkapjes (en natuurlijk ook in alle andere kleding die je wast) en deze schadelijke stoffen kan je dan inademen als je je mondkapje weer opzet. Gebruik daarom bij voorkeur je zelfgemaakte wasmiddel of een biologisch wasmiddel zonder geurstoffen. Een scheutje azijn in het spoelwater zorgt ervoor dat laatste zeepresten kunnen verdwijnen.
Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen om je mondkapje veilig te gebruiken en wens iedereen veel sterkte. Deze crisis is iets waar wij niet direct vat op hebben, maar als we met dit project een steentje kunnen bijdragen om onszelf en anderen te helpen, zou dit mooi zijn. Blijf gezond!
En ik zou het fijn vinden als je dit artikel zo veel mogelijk wilt delen zodat ook anderen deze makkelijke handleiding kunnen gebruiken en iedereen veilig een mondkapje kan dragen.