Coronavirus, 6 antivirale etherische oliën voor je weerstand
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
5 min
4

Coronavirus, 6 antivirale etherische oliën voor je weerstand

5 min
4

Coronavirus, iedereen heeft het erover en het openbare leven komt steeds meer stil te liggen.  Ik krijg regelmatig vragen in mijn mailbox of etherische olie kan helpen tegen het coronavirus. Helaas, etherische olie is geen medicijn als je het virus eenmaal hebt. En het is natuurlijk ook nooit 100% zeker dat je het virus niet krijgt met onderstaande tips. Maar je kunt met etherische olie wel veel doen om je weerstand te verhogen en jezelf minder vatbaar te maken voor virussen. Niet alleen voor het coronavirus maar ook andere virussen zoals influenza (griepvirus).

Sommige etherische oliën werken duidelijk antiviraal. Al langere tijd weten we dat etherische oliën zeer effectief zijn in het bestrijden van bacteriën en schimmels. Er wordt zo langzamerhand steeds meer bekend over de actieve rol van etherische oliën bij het verminderen van influenza symptomen en verspreiding van een virus. Zo is inmiddels bekend dat verschillende etherische oliën al heel vroeg in het infectieproces de influenza kunnen bestrijden.

Het is nu extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem een krachtige afweer kan opbouwen. Met etherische olie kan je het risico om ziek te worden te verminderen. Daarom in deze blog tips hoe je jezelf en je familie zo goed mogelijk kunt beschermen tegen ziekmakende indringers.

6 beschermende etherische oliën bij virussen

Er zijn vele etherische oliën die een beschermende werking hebben tegen virussen, bacteriën en schimmels. Vandaag licht ik er 6 uit die een belangrijke functie hebben in de afweer:

 1. Teatree

  Tea tree (Melaleuca alternifolia) is duidelijk antiviraal. De olie kan vele bacteriën, schimmels en virussen onschadelijk maken. De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van fenol, een chemische desinfectant. Het remt het virus al in de eerste stadia voordat het virus zich in de cel nestelt*.
  Als tea tree olie werd verneveld in een diffuser in een kleine, afgesloten ruimte, waren bijna alle influenza virussen in de lucht binnen 10 minuten verdwenen en na 15 minuten was geen enkel virus meer te vinden**. Let op, dit zijn onderzoeken naar influenza virussen en nog niet naar het corona virus. Maar er is natuurlijk een kans aanwezig dat tea tree ook effect heeft bij het coronavirus. Het is geen garantie maar wel de moeite waard om te proberen.

 2. Citroen

  Citroen is een belangrijke etherische olie omdat hij zoveel positieve eigenschappen heeft. Het is één van de beste oliën bij griep en verkoudheid, zijn sterke antibacteriële en antivirale werking maakt hem tot een ideaal middel om de atmosfeer in bijv.een ziekenkamer te desinfecteren. Citroenolie kan het lichaam beschermen tegen alle mogelijke infecties. Citroen bevat 68 procent d-limonene, een krachtige anti-oxidant, het heeft een reinigende werking en bevat stoffen die onderzocht zijn op hun functies voor het immuunsysteem.

 3. Tijm

  Tijm etherische olie heeft krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Een belangrijk onderdeel van tijm olie is thymol. Thymol is zeer effectief in de behandeling van schimmels en virussen. De zuiverende eigenschap van deze olie overtreft die van vele synthetische kiemdodende middelen.

 4. Zilverspar

  Al in de oudheid was de Zilverspar om zijn geneeskrachtige eigenschappen zeer geliefd. Zilverspar etherische olie kan het immuunsysteem activeren en verdiept de ademhaling. Daardoor is de olie zeer geschikt ter ondersteuning van de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen, hoesten, Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie" data-excerpt="Maak je eigen huismiddeltjes op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep…. en voel je beter! Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep, denk maar aan de vicks inhalers of zalfjes.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/09/griep-en-verkoudheid-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/verkoudheid-en-griep/">Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie" data-excerpt="Maak je eigen huismiddeltjes op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep…. en voel je beter! Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep, denk maar aan de vicks inhalers of zalfjes.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/09/griep-en-verkoudheid-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/verkoudheid-en-griep/">Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie" data-excerpt="Maak je eigen huismiddeltjes op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep…. en voel je beter! Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep, denk maar aan de vicks inhalers of zalfjes.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/09/griep-en-verkoudheid-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/verkoudheid-en-griep/">Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie" data-excerpt="Maak je eigen huismiddeltjes op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep…. en voel je beter! Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep, denk maar aan de vicks inhalers of zalfjes.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/09/griep-en-verkoudheid-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/verkoudheid-en-griep/">Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie" data-excerpt="Maak je eigen huismiddeltjes op basis van aromatherapie bij verkoudheid en griep…. en voel je beter! Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep, denk maar aan de vicks inhalers of zalfjes.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/aromalifestyle.nl/1950/wp/2017/09/griep-en-verkoudheid-750x300.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://aromalifestyle.nl/verkoudheid-en-griep/">griep en koorts.

 5. Ravintsara

  Ravintsara etherische olie is een zeer weldadige olie voor de koude wintertijd. Tevens is het een zeer goede geur om je woonruimtes energetisch te reinigen en een frisse geur te geven. In een aromadiffuser komt de krachtige anti-virale werking extra goed tot zijn recht.

 6. Manuka

  Manuka is als heilzame plant al vele eeuwen bij de Maori`s bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Manuka heeft een lange geschiedenis en wordt bij de Maori`s onder meer gebruikt bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.Het bijzondere van Manuka etherische olie  is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

  Overige etherische oliën die goed kunnen werken zijn: bergamot (Citrus bergamia), lemongrass (Cymbopogon flexuosus), kruidnagel (Eugenia Caryophyllus) alle eucalyptus oliën, citroenmelisse (Melissa Officinalis), bergden (Latschenkiefer) en alle soorten pepermunt etherische olie.

  coronavirus-etherische-olie

 

De belangrijkste beschermende maatregelen tegen het coronavirus

1. Handen wassen en desinfecteren

De allerbelangrijkste maatregel om jezelf te beschermen tegen virussen is regelmatig handen wassen. Gewoon met water en een goede handzeep.

Maak je zelf je vloeibare handzeep dan kan je hier prima een aantal etherische oliën aan toevoegen voor de extra desinfecterende werking:

DIY handzeep

Een ander alternatief is:

Of

Voeg de etherische olie aan de vloeibare zeep toe en schud goed zodat alles goed gemengd wordt. Hiermee kan je meermaals dagelijks je handen wassen. Je hebt maar een klein beetje handzeep nodig,

Ben je onderweg en heb je geen mogelijkheid om je handen te wassen dan kan je ook een desinfecterende handgel meenemen.

 

2. Reiniging van de lucht in je huis/kantoor

Je kunt etherische olie verdampen in een aromadiffuser om de lucht te reinigen of je kunt een luchtverfrisser spray maken die je regelmatig in de ruimte spuit.

Luchtverfrisser spray ‘Quick Fresh’

Reacties
Categorieën