Potenbalsem, bescherming voor gevoelige pootjes van de hond

Potenbalsem, bescherming voor gevoelige pootjes van de hond

Deze diy potenbalsem voor honden verzorgt de overbelaste poten van je hond en voorkomt uitdroging van de zolen.

Omgevingsfactoren zoals kou, sneeuw, strooizout of heet asfalt kunnen de robuuste, maar toch gevoelige poten van je huisdier beschadigen.

Er bestaat dan risico op letsel en scheuren.

Deze balsem  helpt om de natuurlijke bescherming van het eelt op de kussentjes te behouden en deze soepel te houden. Hierdoor blijft het veerkrachtig en kan de gevoeligheid voor letsel afnemen. Daarbij ruikt de balsam decent naar de gebruikte natuurlijke ingrediënten zoals honing, cacaoboter en kokosolie.

Hij is simpel te maken en je hond mag het ook rustig van zijn poten likken.

potenbalsem

Gebruiksaanwijzing potenbalsem voor honden

Laat eerst 10 gram biologische ongebleekte bijenwas au bain marie (in een kommetje in een pan met warm water) smelten en voeg dan de volgende ingrediënten toe:

30g biologische sheabutter

20g biologische cacaoboter

10g biologische kokosolie

Laat nu alles smelten totdat je een vloeibare olie hebt en goed doorroeren.

Dan uit het waterbad halen en nog 10 g. biologische honing toevoegen. (Manuka honing is zeer geschikt).

Het geheel goed doorroeren en in goed schoongemaakt glazen potje gieten. Af laten koelen en klaar is je potenbalsem.

Etherische olie kan je beter niet toevoegen omdat honden met hun poten een eigen “geurspoor” achterlaten.

De balsem kan eenvoudig op de zolen worden aangebracht en ingemasseerd.

Benodigdheden voor je potenbalsem vind je ook in de Aromalifestyle Shop

May
Door

May

op 09 Feb 2021

Hoi Monica, In mijn zoektocht naar een veilige DIY potenbasem/wax voor mijn hond, kwam ik op deze pagina terecht. Ik ben echt fan van jouw website, dat ten eerste :)Maar deze keer verbaas ik mij wel over de ingredienten keuze. In cacaoboter zit namelijk theobromine, dit in de vorm van theobromineolie. Nu is dat in cacaoboter in een lagere hoeveelheid, maar toch is dit stofje het giftige stofje dat uit de cacaoboon komt wat juist zo giftig voor honden is.Hierdoor ben ik toch ook maar even gaan zoeken hoe dat met shea butter zit, maar ik kan tot nu toe nog niet echt een duidelijk artikel vinden over de veiligheid hiervan wanneer een hond dit binnen krijgt door het likken aan de pootjes.Heb jij onderzoek gedaan naar hoe veilig shea butter is voor een hond wanneer deze dit (in kleine hoeveelheid) binnen krijgt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 11 Feb 2021

Hallo May,Ik wist niet dat de theobromine olie in de cacaoboter zat. Volgens mijn informatie zit de theobromine in de cacaomassa en niet in de cacaoboter. De hoeveelheid cacaoboter is in het recept ook gering maar je zou de cacaoboter ook kunnen vervangen door cosmetische koolzaadwas. Wellicht is dat dan de veiligere oplossing. Ik zal het ook aanpassen in het recept. Sheabutter is voor zover ik weet veilig voor honden. Maar dan wel in een goede, natuurlijke en liefst biologische kwaliteit.Groetjes, Monica

May
Door

May

op 21 Feb 2021

Hoi Monica, Dankjewel voor je reactie :) In de tussentijd ben ik verschillende pootjes zalven tegen gekomen met Sheabutter, maar ook met Cacaoboter erin. Deze zalfjes ben ik o.a. tegen gekomen in gespecialiseerde (in Honden) webshops. Aangezien ik zelf niet genoeg kennis heb, en bronnen elkaar nogal tegenspreken, plus dat er verscheidene potenzalfjes verkocht worden door specialisten met als hoofdingredienten Cacaoboter en Sheabutter, Denk ik dat ik te voorbarig op jouw recept gereageerd heb. Mijn oprechte excuses hiervoor. Ik ga het zelf eens navragen bij een aantal (Holistisch) dierenartsen en zalvenmakers hoe dat nou zit ;) Groetjes van May!

Reactie plaatsen