vlierbessen-calendula-elixir
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
5 min
6

Vlierbessen calendula elixir, bij verkoudheid en griep

5 min
6

Deze vlierbessen calendula elixir is zeer effectief in de ondersteuning van ons immuunsysteem in het verkoudheid en griep seizoen.

En niet alleen effectief, maar het smaakt ook nog eens lekker.

Volgens Wikipedia is een elixer of elixir, ook wel levenselixer, een drankje, waaraan doorgaans bepaalde magische of geneeskundige eigenschappen worden toegeschreven. En dat klopt zeker voor dit recept.

Een elixer wordt vaak gemaakt door het laten weken van diverse plantaardige ingrediënten in een alcoholische basis, zoals brandewijn, gedurende een bepaalde periode. Vaak worden zoete elementen zoals honing toegevoegd om de smaak te verbeteren en de geneeskrachtige elixir aangenamer te maken om in te nemen.

Tijdens dit proces worden de waardevolle verbindingen en eigenschappen van de planten overgedragen aan de alcohol en honing, waardoor een krachtig en geconcentreerd extract ontstaat.

Kruiden elixers worden traditioneel gebruikt in de kruidengeneeskunde en hebben verschillende toepassingen, variërend van het ondersteunen van het immuunsysteem tot het verlichten van spijsverteringsproblemen. Ze kunnen ook worden aangepast aan specifieke behoeften, zoals verkoudheid en griep, zoals in het onderstaande recept.

Het proces van het maken van een kruiden elixer omvat meestal het geduldig laten trekken van de planten/kruiden in de vloeistof, zodat de actieve bestanddelen volledig kunnen worden geëxtraheerd. Na het filtreren van de plantenresten wordt de elixer bewaard in een donkere fles om de kwaliteit te behouden.

Al met al is een kruiden elixer een kunstzinnige, magische en geneeskrachtige manier om de kracht van planten op te nemen in een geconcentreerde vorm en die gemakkelijk kan worden ingenomen ter ondersteuning van de gezondheid.

In deze kruiden elixer heb ik een aantal fijne kruiden opgenomen die goed werken bij verkoudheid en griepklachten. Ik ga ze hier met je doornemen.


Vlierbes

Vlierbes heeft een vaste plaats mijn kruidenkast. En dat is niet verwonderlijk wan het is het kruid bij uitstek bij de allereerste tekenen van verkoudheid of griep (ik heb altijd vlierbessentinctuur en vlierbessensiroop in huis). Als het bij het begin wordt ingenomen, kan vlierbes de duur van verkoudheid en griep verminderen omdat het het immuunsysteem stimuleert en infecties weerstaat. Als antiviraal middel interfereert het met virusreplicatie en versterkt het celwanden om virale penetratie te remmen ( dit schrijft David Hoffmann in zijn boek Medical Herbalism, 2013).

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de flavonoïden in vlierbes de activiteiten van het H1N1-griepvirus remmen, waarbij het vlierbesextract gunstig wordt vergeleken met Tamiflu en Amantadine (Roschek, et al., 2009). Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat vlierbes de duur van de ziekte met minder dan de helft vermindert (Zakay-Rones, 1995). Vlierbes verlicht ook hoest en congestie geassocieerd met lagere luchtweginfecties, en bevordert het ophoesten van slijm geassocieerd met bronchiale infecties.

En mochten die onderzoeken je niet zoveel zeggen, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat mijn vlierbessen tinctuur mij iedere keer weer helpt en ervoor zorgt dat een verkoudheid niet doorzet. Voorwaarde is wel dat ik deze vroeg genoeg inneem bij de eerste klachten.

Calendula (goudsbloem)

Calendula staat misschien het meest bekend als een EHBO-plant voor snijwonden en wonden, maar het wordt ook intern gebruikt als een antimicrobieel middel om het lichaam te helpen pathogenen zoals bacteriën, virussen en schimmels te weerstaan. Onderzoek heeft aangetoond dat calendula effectief is tegen griep- en herpesvirussen (McIntyre, 1996). Calendula is ook een effectieve reiniger van het lymfestelsel, vermindert lymfatische congestie en infectie, en ondersteunt de verwijdering van gifstoffen uit het lymfesysteem.

Vlierbloesem, gember en rozenbottels

Dit recept bevat ook vlierbloesem en gember, die zowel antiviraal zijn, de circulatie stimuleren en zweten bevorderen, waardoor de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam wordt ondersteund en eventuele koorts kan worden verlicht. Beide kruiden zijn ook nuttig bij verstopping van de bovenste luchtwegen, doordat ze slijm verdunnen en het uit het lichaam verdrijven. Gember is ook een katalysator, die helpt de werking van de andere antimicrobiële kruiden in het recept te versterken door het verwijden van bloedvaten en het verbeteren van de circulatie.

En last but not least, zowel de vlierbessen als de rozenbottels zijn rijk aan vitamine C, wat het lichaam een boost geeft in de strijd tegen verkoudheid en griep. Dus tijd voor het recept van deze fijne en krachtige verkoudheids- en griepelixer.
Ingrediënten voor je vlierbessen calendula elixer

Bereidingswijze

Vul een schone, gesteriliseerde pot van 1 liter (ik heb hier de Pearl Mariposa jar genomen) met de kruiden.

Voor de sinaasappelschil heb ik 1 biologische sinaasappel geschild met een dunschiller zodat ik alleen de oranje schil had (zonder het wit want dat is erg bitter) en heb dit 1 dag laten drogen.  Voor de gember heb ik biologische gember in fijne schijfjes gesneden

Voeg de brandewijn of cognac toe en giet deze op de kruiden totdat ze bedekt zijn met ongeveer 3 cm vloeistof en de pot is dan ongeveer voor 3/4 vol.

Voeg nu de honing toe .Ik heb ongeveer 200 gram toegevoegd, je kunt ook nog iets meer of minder toevoegen. Afhankelijk van je smaak. Steek nog even een mes of lange lepel in de pot en roer alles nog even door om ervoor te zorgen dat er geen luchtbellen meer tussen de kruiden zitten. En dat alle kruiden bedekt zijn met brandewijn (of cognac) en honing.

Plaats het deksel op de pot en laat deze nu 6 weken trekken op een koele plek, niet in het zonlicht maar wel ergens waar je hem zit zodat je de pot dagelijks kunt schudden.

Na 6 weken kan je de elixer filteren, ik gebruik hiervoor zelf mijn Kefirko cheesemaker, maar je kunt ook een heel fijn vergiet nemen..

Druk nog even het plantenmateriaal goed uit zodat ook de laatste druppel. kostbare elixer eruit komt.

Doe de elixer in een schone fles, bij voorkeur van donker glas, of bewaar de elixer in een donkere kast.  Voorzie de fles van een etiket met de naam en datum.
Gebruik

Bij de eerste symptomen van een verkoudheid of griep neem ik elke twee tot drie uur 2-3 theelepels elixer. Frequente doses zijn de sleutel tot effectief gebruik! Luister naar je lichaam om de dosering aan te passen aan jouw behoeften.

Vanwege zijn immuunversterkende, antimicrobiële eigenschappen en hoge vitamine C-gehalte kan je deze elixer ook preventief gebruiken tegen verkoudheden en griep. Als je vrienden, familieleden of collega's beginnen te snuiven, niezen of klagen over verkoudheids- en grieptoestanden, neem dan 2-3 theelepels twee of drie keer per dag. Je kunt ook 1-2 theelepels aan een kop (kruiden) thee toevoegen om er een lekker en gezond drankje van te maken. Maar voeg de elixir eerst toe als de thee al een klein beetje afgekoeld is (dus net voor je hem gaat drinken) zodat de werkstoffen behouden blijven.

Als je geïnteresseerd bent in meer natuurlijke recepten met kruiden en etherische oliën om je eigen natuurlijke huisapotheek te maken dan is de online workshop de Natuurlijke Huisapotheek misschien wel iets voor jou. In deze workshop leer je ook om tincturen te maken zonder alcohol.Reacties
Categorieën