Citroen limonade concentraat is erg handig om op voorraad te hebben. Omdat dit een concentraat is vul je het aan met 3 delen water en je hebt een heerlijke verfrissende citroenlimonade. Gemaakt met ruwe rietsuiker als zoetstof, dus ook nog eens gezonder dan de meeste gangbare limonade siropen.
Afgelopen week heb ik al een recept voor citroenlimonade gepost. Citroenlimonade is verfrissend en pept je weer op als je er even doorheen zit. Een glas citroenlimonade geeft ook nog een instant energie kick (en beter dan Red Bull en aanverwante engery drinks).
Een groot voordeel is dat je een grotere hoeveelheid citroen limonade concentraat in 1 keer maakt en dit dan inmaakt (weckt) in kleinere glazen flesjes of potjes. Hierdoor is het lang houdbaar buiten de koelkast en als je citroenlimonade nodig hebt dan maak je een potje open, giet dit in een mooie kan of fles en doet er nog 3 delen water bij, wat ijsblokjes en eventueel nog een paar schijfjes verse citroen en klaar is je limonade.
Voorbereiding
Omdat je het citroenlimonade concentraat gaat wecken moet je eerst je weckpotten of glazen voorbereiden. Je heb straks ruim 1 liter concentraat en dit kan je wecken in 5 weckpotten van 250 ml. Zorg ervoor dat de weckpotten schoon zijn en zet de potten in de koude oven en laat die opwarmen tot 140 graden, zo steriliseer je de potten en zijn ze meteen warm voor gebruik. De weckringen en deksels leg je in een pannetje met water en een scheut azijn en breng dat kort aan de kook. Zet het gas dan uit en laat de weckringen/deksels dan in het water liggen tot je ze gaat gebruiken.
Benodigdheden citroen limonade concentraat
- 8 tot 10 (ongeveer 1 kilo) citroenen (bij voorkeur biologisch)
- 500 gram ruwe rietsuiker
(omdat ruwe rietsuiker bruin van kleur is krijgt je citroen limonade concentraat wel een donkerdere kleur, op het moment dat je het verdunt met water is de limonade echter weer mooi citroengeel) - 5 weckglazen/mason jars van 250 ml.
Bereidingswijze
Breng eerst een grote pan met water aan de kook en ondertussen was je de citroenen goed. Als het water kookt leg je citroenen voor 2 minuten is het kokende water. Hierdoor krijg je meer sap uit de citroenen. Haal de citroenen uit het water met een schuimspaan en zet het citroenwater opzij, dit gebruiken we later nog.
Schil met een dunschiller de gele schil van 4 citroenen. En pers dan alle citroenen uit totdat je 500 ml. citroensap hebt. Giet het citroensap door een fijne zeef in een glazen kan of pot en zet dit even apart.
Neem nu een pan en doe hier 500 ml. van het citroenwater (het water waarin de citroenen 2 minuten gelegen hebben), de 500 gram ruwe rietsuiker en de citroenschillen in. Breng het geheel langzaam aan de kook totdat al de suiker geheel opgelost is (regelmatig even roeren) en voeg dan het citroensap toe. Breng het geheel nog even kort aan de kook en haal de pan dan van het vuur.
Giet nu het mengsel door een fijn vergiet in een glazen maatbeker en dan kan je je weckpotten gaan vullen.
Haal de weckpotten uit de oven, vul ze met het limonade concentraat, tot maximaal 2 centimeter onder de rand en sluit ze af.
Weck het concentraat nu voor 15 minuten op 90 graden. Laat ze nu minimaal 12 uur afkoelen.
Voor gebruik open je een pot en voegt hier nog 3 of 4 delen water aan toe (afhankelijk van hoe sterk je de limonade wilt hebben).
Ik neem altijd een 1 liter Mariposa weckglas en doe hier 1 potje concentraat in en vul dit dan aan met water.